Egyensúly tészta: a nevét onnan kapta, hogy minden hozzávalóból azonos mennyiséget tartalmaz. Gyors süti (sütemény), változatos felhasználással.
Egyensúly tészta recept
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
Néhány, általában használatos tepsi-mérethez:
Tepsi méret Tepsi felület Tojás Liszt, vaj, cukor Sütőpor
cm x cm dm2 db dkg teáskanál
20 x 20 4 2 10 1
30 x 20 6 3 15 1,5
35 x 22 7,7 4 20 2
35 x 25 8,8 5 25 2,5
40 x 30 12 6 30 3,0
Megjegyzések:
- Nézd meg, mekkora sütőedényt szeretnél használni és válaszd ki vagy számítsd át a mennyiségeket. Tojás esetében inkább több felé menj el. (Egyébként a 2 db közepes méretű tojás súlya nagyjából megegyezik a liszt, cukor és vaj mennyiségével – ez is lehet irányadó.)
- Ebben a tésztában gyakorlatilag minden egyenlő súlyú, ezért nevezik egyenlőség-tésztának. Cukorból vehetsz 10 – 20 %-kal kevesebbet. Egy tojás súlyát általában 5 dkg-mal szoktuk számítani.
- A sütőport ki ne hagyd, mert a vaj miatt ez egy nehezebb tészta, mint a piskóta és sütőpor nélkül nem fog felemelkedni. 1 tasak 12 g-os sütőpor 2 teáskanálnyinak felel meg.
Előkészítés
- A vajat készítés előtt egy órával kiveszed a hűtőből, hogy megpuhuljon.
- Kibéleled a tepsit duplán sütőpapírral. Kisebb tepsiméret esetén sütés után a papírral az egész tésztát kiemelheted. Ha nagyobb tapadásmentes tepsit használsz és nem tudod a tésztát a sütőedényből kiemelni, ez fogja megvédeni a tapadásmentes felületet feldaraboláskor.
Egyensúly tészta készítése
- Egy tálban összekevered a lisztet és a sütőport, hozzá teszed a vajat.
- Összedolgozod. (Használj hozzá villát – praktikus, mert nem leszel tésztás.)
- Hozzászitálod a porcukrot. (Szűrőkanalat használj, hogy ne kerüljenek cukorcsomók a tésztába.)
- Összekevered, beledolgozod.
- Hozzáadod a tojásokat.
- Előveszel egy kézi mixert és egy-két perc alatt belekevered.
- Bekapcsolod a sütőt 200 fokra.
- A tésztát a sütőedénybe teszed.
- Tetejét megszórod az aktuális gyümölccsel
- Beteszed a sütőbe középre. 10 percig süsd 200 fokon, majd mérsékeld a hőmérsékletet 175 fokra.
- Süsd tovább még 20 percig. Ellenőrizd tű próbával. Ha nagyon pirulna a teteje, fedd le alufóliával.
- Amikor a tészta megsült, zárd el a melegítést és résre nyitott sütőben pihentesd még 10 percig.
- Vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni.
Elkészítési idő:
- Gyümölcsök előkészítése: 5 perc
- Massza készítése: 10 perc
- Gyümölcs, egyéb ízesítő felrakása: 5 perc
- Sütés: 35 perc
Összesen: 55 perc (ebből munka: 20 perc)
Változatok
Ez egy gyors sütemény, és nagyon sok változatban elkészíthető:
- Az éppen aktuális gyümölccsel (eper, cseresznye, meggy, alma, bogyósok)
- Vágott vagy darált diót (2 – 3 dkg) vagy mandulát és kristálycukrot szórhatsz a tetejére
- Gyümölcstorta formában, vagy akár egy kerek tortaformában is elkészítheted.
Nosztalgia:
Nehogy azt hidd, hogy ez a sütemény valami új találmány – még akkor se, ha újdonságként közlik veled ezt a receptet.
Gyerekkoromban gyakran volt a vasárnapi ebéd harmadik fogása. Egy vidéki háztartásban ehhez a süteményhez általában minden volt otthon, változatos formákban sütötte az édesanyám, aki német szóval gleichgewichtnek (magyarul egyenlő súlyt jelent) nevezte.
Képek: saját készítésű sütemények saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások