Sütőtökös muffin: népszerű sütemény népszerű zöldséggel együtt. Mi más is lehetne a végeredmény, mint egy közkedvelt, finom sütemény.

Sütőtökös muffin 1

Sütőtökös muffin recept

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

12 db 7 cm átmérőjű muffinhoz (mérleg nélkül, könnyen beszerezhető alapanyagokból)

  • 16 evőkanál liszt
  • 1 sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 evőkanál házilag készített)
  • 6 dkg vaj (vedd ki előre a hűtőből)
  • 6-8 evőkanál porcukor (ízlés dolga, és attól is függ, milyen sütőtök pürét használsz)
  • 2 db tojás
  • 8 – 10 evőkanál sütőtök lekvár
  • 5 evőkanál főzőtejszín (20 %-os)
  • ½ – 1 dl tej (lehet több vagy kevesebb)
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ¼ teáskanál őrölt gyömbér
  • ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
  • 2 csipet só

Bevásárlólista

  • 1 sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor (vagy 1 evőkanál házilag készített)
  • 10 dkg vaj (vedd ki előre a hűtőből)
  • 2 db tojás
  • 200 g 20 %-os főzőtejszín
  • 1 csomag őrölt szerecsendió

Emlékeztető: liszt, porcukor, tej, őrölt fahéj, őrölt gyömbér, só, sütőtök lekvár

Megjegyzések:

  • A fűszerek helyett használhatsz másfél teáskanálnyi Kotányi mézes fűszer keveréket. Igaz, ez a keverék tartalmaz még néhány más fűszert a fentieken kívül, de nagyon jó illatú és ízű lett tőle a muffin)
  • Sütőtök pürére több megoldást ajánlhatok: sütőtök bébiételt, házilag készített sütőtök pürét (sült sütőtökből, vagy főttből pépesítve), sütőtök lekvárt.
  • Vaníliás cukrot úgy készíthetsz, hogy a használt, lemosott, megszárított vanília rudat porcukorba teszed – sokkal jobb, mint a mesterséges aromával készített vaníliás cukor.
  • Ha nincs otthon éppen tejszín, tejjel is elkészítheted, tejből kevesebb kell, mert hígabb
  • A receptben kissé púpozott evőkanalakról van szó.

Előkészítés

  • Mérd ki a hozzávalókat.
  • Készítsd el, vagy készítsd elő a sütőtök pürét vagy lekvárt.

Sütőtökös muffin elkészítése

  1. Kapcsold be a sütőt 200 fokra,– levegőkeverés nélkül.
  2. Keverd össze egy nagyobb tálban a lisztet, a sütőport, a fűszereket, a vaníliás cukrot és a sót.
  3. Egy másik tálban egy villával dolgozd össze a vajat a cukorral.
  4. Keverd bele egymás után, (közben mindig összekeverve) a tojást és a sütőtök pürét.
    Tojás hozzákeverve

    Tojás hozzákeverve

    Sütőtök püré hozzákeverve

    Sütőtök püré hozzákeverve

  5. Add hozzá a masszát a lisztes keverékhez, majd keverd hozzá a tejszínt és a tejet kis részletekben. Vigyázz, hogy csak annyit, hogy a massza jól, könnyedén keverhető legyen (nézd meg a képet). A masszába tehetsz vágott diót vagy mandulát is.

    Massza hozzáadása a lisztes keverékhez

    Kész tésztamasszaKész tésztamassza

  6. A muffin formákat béleld ki muffin papírral, papírszalvétával, vagy vajazd be és lisztezd ki (ahogy régen sütöttek).
  7. Kanalazd be a formákba a masszát (2-3 kanálnyi jut egy-egy formába). Javaslat: kanalazz sorba, akkor biztos, hogy kb. egyenlő mennyiség jut egy-egy muffin-helyre, mert az utolsó kanálnál már látni fogod, hogyan oszd tovább a masszát. (Nagyjából a forma ¾-ig lesz tele.
    Formában 1

    Formában 1

    Formában 2

    Formában 2

  8. Tedd be a sütőbe.
  9. 20 perc után tűpróbával ellenőrizd. (Előbb ne nyisd ki a sütőt, mert a tészta összeesik. Ha még ragad a tű és nagyon puhának tűnik a tészta, mérsékeld a meleget 180 fokra, és süsd tovább, amíg a tűn a tészta ragad. Ez az idő akár még 10 perc is lehet. Közben már érezheted a jó fűszeres illatot.Ha mindent jól ment, a muffinok a forma fölé emelkednek.

    Megsülve

    Megsülve

Elkészítési idő (sütőtök püré elkészítése nélkül):

  • Előkészítés: 5 perc
  • Összekeverés: 10 perc
  • Sütés: 25 perc

Összesen: 40 perc (ebből munka: 15 perc)

Tálalás

Lehet a tetejét különféle módon díszíteni (különféle ízesítésű mázak, sajt- vagy más krémek, esetleg tejszínhab), de adok néhány tálalási ötletet.

Sütőtökös muffin tálalva

Sütőtökös muffin tálalva

Sütőtökös muffin széttörve

Sütőtökös muffin széttörve

 

Képek: saját készítésű muffinok saját felvételei.