Pozsonyi kifli: diós és mákos. Tésztája – lehet mondani – azonos a bejgliével. A kétféle kiflit formájukról lehet megkülönböztetni. A diós oválisra, a mákos szögletesre van hajtogatva
Pozsonyi kifli recept
Elkészítési idő (24 kiflire): 140 perc
Hozzávalók
Hogy ne kelljen számolgatnod, az alábbi táblázatban megadom a hozzávalókat 12, 24 és 36 db kiflihet.
Görgesd le a táblázatot 25-re!
Pozsonyi kiflik száma Mértékegységek 12 db 24 db 36 db
Liszt dkg 20 40 60
Vaj dkg 5 10 15
Porcukor evőkanál 1 2 3
Tojássásrgája db 1 2 3
Élesztő dkg 1 2 3
Kristálycukor mokkás kanál 1 2 3
Rum teáskanál 1 2 3
Tej dl 0,3 0,6 0,9
Tejföl kb. evőkanál 1 2 3
Só csipet 1 2 3
Töltelékhez
Dió vagy mák dkg 10 20 30
Kristálycukor dkg 5 10 15
Mazsola dkg 2 4 6
Rum dl 0,15 0,3 0,4
Citromhéj db citromé 1/8 1/4 1/2
Vaníliás cukor tasak 1/4 1/2 3/4
Tej kb. dl 0,25 0,5 0,75
Bevásárlólista 24 db kiflihez
- 10 dkg vaj
- 2 db tojás
- 5 dkg élesztő
- 1 kis üveg rum
- 1 kis pohár tejföl
- 10 – 10 dkg darált dió és mák
- 5 dkg mazsola
- 1 citrom
- 1 tasak vaníliás cukor
Emlékeztető: liszt, porcukor, kristálycukor, tej, só
Megjegyzés:
A kiflik kenéséhez szükséged lesz még 1- 2 tojás sárgájára. Háromszor át kell kenned és a kenések között hagyni kell a rétegeket megszáradni. Ettől lesz márványos a teteje.
Pozsonyi kifli készítése
- A tejben feloldod a mokkáskanállal kimért kristálycukrot és langyosra melegíted (ne legyen meleg!). Belemorzsolod az élesztőt. Később elkezd felhabzani.
- Amíg ez megtörténik, a lisztet a vajjal összemorzsolod. Összekevered a porcukorral, sóval, a közepébe mélyedést készítesz. Ebbe öntöd a felhabzott élesztőt. Hozzákevered a tojások sárgáját és annyi tejfölt, hogy jól összedolgozható legyen a tészta. Összegyúrod, fél órát letakarva pihenteted.
- Közben elkészíted a dió tölteléket vagy mák tölteléket, vagy mindkettőt, ha vegyesen készíted a kifliket. A hozzávalókat fent, a táblázat második felében találod meg.
- A töltelékekből formázz annyi golyót, ahány kiflit fogsz készíteni.
- Egyszerre praktikus 12 db kiflit formázni. A kiindulási mennyiségek figyelembevételével vágod szét a tésztát.
Kinyújtod a tésztákat egyenként úgy, hogy 12 db-ra lehessen osztani és feldarabolod.
- A töltelékeket hosszúkásra formázod, a tésztába csavarod, két végét behajtod.A dióst patkó alakúra formázd, a mákost kicsit másképp, egyenes végekkel, hogy meg lehessen őket egymástól különböztetni. Ettől eltekintve a formázás azonos.
- Sütőlapon elhelyezett sütőpapírra rakod egymástól távolabb, mert tovább fognak nőni. Tojás sárgájával megkened, majd 15 perc után ismét, és még egyszer (ettől lesz márványos a teteje).
- Sütés: előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 3o perc sütési idő kell. Tűpróbával tudod ellenőrizni, hogy megsült-e. Ha minden rendben volt, nagyon szép, márványos tetejű kifliket fogsz látni. Amikor kész, hagyod kihűlni. Süteményes dobozban egy hétig lehet tárolni. Ha karácsonyra szánod, egy héttel előtte elkészítheted.
Elkészítési idő:
- Tészta összeállítása: 20 perc
- Tészta pihentetése (közben elkészül a töltelék: 30 perc
- Nyújtás, töltés, formázás: tésztalaponként: 20 perc
- Kiflik kenése 3 x: 20 perc (közben mást csinálhatsz)
- Sütés: 30 perc/adag
Összesen (24 db kiflire számolva): 140 perc
Tárolás, tálalás
Jól zárható dobozban tárold, a sorok közé szalvétát téve.
Rakhatod tálra, akár egymás tetejére is, különféle alakzatokban, de tányéron kis kínálhatod. Evőeszköz nem kell hozzá, de szalvéta igen.
Kitérő:
A pozsonyi kifli állítólag a bejgli kistestvére. Különféle történetek olvashatók az eredetéről (Wikipedia). Akárhogy is volt, a pozsonyi kifli – dióval és mákkal töltve – nálunk is jellegzetes karácsonyi sütemény lett. Valóban rokonságban állhat a bejglivel, hiszen egyik pozsonyi kifli recept – mind tésztáját, mind töltelékét tekintve – azonos a bejgliével. Annyi csupán a különbség, hogy a töltelék és a tészta aránya fele a bejgliének, tehát fele annyi töltelék van benne.
Képek: saját készítés saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások