Pozsonyi kifli: diós és mákos. Tésztája – lehet mondani – azonos a bejgliével. A kétféle kiflit formájukról lehet megkülönböztetni. A diós oválisra, a mákos szögletesre van hajtogatva

Pozsonyi kiflik tálon

 

Pozsonyi kifli recept

Elkészítési idő (24 kiflire): 140 perc

Hozzávalók

Hogy ne kelljen számolgatnod, az alábbi táblázatban megadom a hozzávalókat 12, 24 és 36 db kiflihet.

Görgesd le a táblázatot 25-re!

Pozsonyi kiflik száma Mértékegységek12 db24 db36 db
Lisztdkg204060
Vajdkg51015
Porcukor evőkanál123
Tojássásrgájadb123
Élesztő dkg123
Kristálycukor mokkás kanál123
Rum teáskanál123
Tej dl0,30,60,9
Tejföl kb.evőkanál123
csipet123
Töltelékhez
Dió vagy mák dkg102030
Kristálycukor dkg51015
Mazsoladkg246
Rum dl0,150,30,4
Citromhéj db citromé1/81/41/2
Vaníliás cukor tasak1/41/23/4
Tej kb. dl0,250,50,75

 

Bevásárlólista 24 db kiflihez

  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kis üveg rum
  • 1 kis pohár tejföl
  • 10 – 10 dkg darált dió és mák
  • 5 dkg mazsola
  • 1 citrom
  • 1 tasak vaníliás cukor

Emlékeztető: liszt, porcukor, kristálycukor, tej, só

Megjegyzés:

A kiflik kenéséhez szükséged lesz még 1- 2 tojás sárgájára. Háromszor át kell kenned és a kenések között hagyni kell a rétegeket megszáradni. Ettől lesz márványos a teteje.

Pozsonyi kifli készítése

  1. A tejben feloldod a mokkáskanállal kimért kristálycukrot és langyosra melegíted (ne legyen meleg!). Belemorzsolod az élesztőt. Később elkezd felhabzani.
  2. Amíg ez megtörténik, a lisztet a vajjal összemorzsolod. Összekevered a porcukorral, sóval, a közepébe mélyedést készítesz.  Ebbe öntöd a felhabzott élesztőt. Hozzákevered a tojások sárgáját és annyi tejfölt, hogy jól összedolgozható legyen a tészta. Összegyúrod, fél órát letakarva pihenteted.
  3. Közben elkészíted a dió tölteléket vagy mák tölteléket, vagy mindkettőt, ha vegyesen készíted a kifliket. A hozzávalókat fent, a táblázat második felében találod meg.
  4. A töltelékekből formázz annyi golyót, ahány kiflit fogsz készíteni.

    Töltelék golyók

    Töltelék golyók

  5. Egyszerre praktikus 12 db kiflit formázni. A kiindulási mennyiségek figyelembevételével vágod szét a tésztát.
    Tészta készen

    Tészta készen

    Tészta felosztva

    Tészta felosztva

    Kinyújtod a tésztákat egyenként úgy, hogy 12 db-ra lehessen osztani és feldarabolod.

    Tészta kinyújtva

    Tészta kinyújtva

    Tészta feldarabolva

    Tészta feldarabolva

  6. A töltelékeket hosszúkásra formázod, a tésztába csavarod, két végét behajtod.A dióst patkó alakúra formázd, a mákost kicsit másképp, egyenes végekkel, hogy meg lehessen őket egymástól különböztetni. Ettől eltekintve a formázás azonos.
    Mákos kifli formázása 1

    Mákos kifli formázása 1

    Mákos kifli formázása 2

    Mákos kifli formázása 2

    Mákos kifli formázása 3

    Mákos kifli formázása 3

  7. Sütőlapon elhelyezett sütőpapírra rakod egymástól távolabb, mert tovább fognak nőni.  Tojás sárgájával megkened, majd 15 perc után ismét, és még egyszer (ettől lesz márványos a teteje).
    Mákos kiflik sütőlapon

    Mákos kiflik sütőlapon

    Diós kiflik sütőlapon

    Diós kiflik sütőlapon

  8. Sütés: előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 3o perc sütési idő kell. Tűpróbával tudod ellenőrizni, hogy megsült-e. Ha minden rendben volt, nagyon szép, márványos tetejű kifliket fogsz látni. Amikor kész, hagyod kihűlni. Süteményes dobozban egy hétig lehet tárolni. Ha karácsonyra szánod, egy héttel előtte elkészítheted.

Elkészítési idő: 

  1. Tészta összeállítása: 20 perc
  2. Tészta pihentetése (közben elkészül a töltelék: 30 perc
  3. Nyújtás, töltés, formázás: tésztalaponként: 20 perc
  4. Kiflik kenése 3 x:  20 perc (közben mást csinálhatsz)
  5. Sütés: 30 perc/adag

Összesen (24 db kiflire számolva): 140 perc 

Tárolás, tálalás

Jól zárható dobozban tárold, a sorok közé szalvétát téve.

Rakhatod tálra, akár egymás tetejére is, különféle alakzatokban, de tányéron kis kínálhatod. Evőeszköz nem kell hozzá, de szalvéta igen.

Pozsonyi kiflik tálon

Pozsonyi kiflik tálon

 

Kitérő:

A pozsonyi kifli állítólag a bejgli kistestvére. Különféle történetek olvashatók az eredetéről (Wikipedia). Akárhogy is volt, a pozsonyi kifli – dióval és mákkal töltve – nálunk is jellegzetes karácsonyi sütemény lett. Valóban rokonságban állhat a bejglivel, hiszen egyik pozsonyi kifli recept – mind tésztáját, mind töltelékét tekintve – azonos a bejgliével. Annyi csupán a különbség, hogy a töltelék és a tészta aránya fele a bejgliének, tehát fele annyi töltelék van benne.

 

Képek: saját készítés saját felvételei.