Máktöltelék: azonos töltelék receptet használhatsz többféle mákos süteményhez. Ha pedig néhányszor elkészítetted már, fejből is fog menni, és nem kell mák töltelék recepteket nézegetni. Ezzel időt takaríthatsz meg.
Máktöltelék recept
Elkészítési idő (darált mákból): 40 perc
Hozzávalók
1 rúd bejglihez, 1 rúd kalácshoz, 20 db pozsonyi kiflihez
- 25 dkg darált mák (ha nincs mákdarálód, feltétlenül darált mákot vásárolj, mert a mákdarálással meggyűlik a bajod – de nézd meg a mákot, mert könnyen előfordul, hogy avas)
- 15 dkg cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 -1 dl tej
- 3 dkg mazsola és 0,5 dl rum (opció)
Bevásárlólista
(1 rúd bejglihez, kalácshoz, 20 db pozsonyi kiflihez)
- 25 dkg mák
- 1 db citrom
- 1 tasak vaníliás cukor
- 5 (10 ) dkg mazsola
Emlékeztető: porcukor, tej
Megjegyzés:
Ezzel a mennyiségből meg tudsz tölteni
- 1 rúd 20 dkg lisztből készült mákos bejglit
- 1 rúd 30 dkg lisztből készült mákos kalácsot
- 20 db pozsonyi kiflit
Megjegyzések:
- Ha nagyobb mennyiségekkel dolgozol, például 3 db mákos bejglit készítesz, akkor a mennyiségeket 3-mal meg kell szoroznod.
- Ha kevésbé édesre szeretnéd a tölteléket készíteni, csökkentsd le a cukor mennyiségét, és növeld meg a mák mennyiségét anyaival, amennyivel a cukrot csökkentetted.
Előkészítés
Akkor szükséges:
- ha mazsolát is teszel a töltelékbe, mert azt meg kell mosnod és be kell áztatnod vízbe, vagy rumba
Máktöltelék készítése
- Egy megfelelő méretű lábosba beleteszed a darált mákot, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot.
- Összekevered.
- Hozzáöntöd a tejet, összekevered. Kezd kevesebb tejjel, és annyit használj fel, hogy a töltelék még jól keverhető, de ne legyen túl lágy. Ha túl lágy a töltelék, mert sok folyadék van benne, a sülés közben keletkező nagyobb mennyiségű gőztől könnyen kirepedhet a tészta.
- Keverés közben felfőzöd. Vigyázz, mert könnyen odaragad az edény aljára. Készítsd jó minőségű tapadásmentes edényben.
- Ha megfőtt, vedd le a tűzhelyről, reszeld bele a citromhéjat és tedd hozzá a mazsolát.
- Keverd jól össze és hagyd kihűlni.
- Ezzel a mák töltelék el is készült. Felhasználva:
Elkészítési idő (darált mákból):
- Mazsola beáztatása (puha mazsola): 10 perc
- Hozzávalók összekeverése: 5 perc
- Felfőzés: 10 perc
- Kihűtés (hideg vízbe tett edényben): 15 perc
Összesen: 40 perc
Megjegyzés:
Ha az időddel gazdálkodni akarsz, a töltelékeket
- a sütés előtti napon
- a tészta kelesztése, pihentetése közben
is elkészítheted.
Ha még többet szeretnél megtudni a főzésről, látogass el ide!
Képek: saját készítésű mák töltelék saját felvételei.
Remek máktöltelék. Könnyű elkészíteni, és nagyon finom. Én tortába tettem, és imádták. Gratulálok!
Köszönöm! Örülök, hogy hasznát vetted.
Sziasztok!
Én nem merek darált mákot venni, amióta néhányszor ráfaragtam vele: ha cukor nélkül darálják, keserü lesz. Van valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata?
Én még nem tapasztaltam ilyet. Otthon darálni a mákot viszont nem egyszerű. Vagy egy jó kávédaráló vagy más gép daráló tartozéka kell hozzá, vagy az ősrégi, kézi hajtású mákdaráló,amivel viszont elég lassan megy. Ezért veszek szívesebben darált mákot. Ha nem fogy el, beteszem a mélyhűtőbe.
Én sem javaslom senkinek a darált mák vásárlást. Már többször is megjártam, keserű volt a darált mák. EZért én nem veszek darált mákot, hanem kimértet, amiből egy csipetet ki szoktam venni és megkóstolom, megrágom. Sajnos az idén nem kaptam ilyet,ezért zacskósat vettem. Sőt azt a nagy hibát is elkövettem, hogy sütés előtt nem kóstoltam meg a zacskóban lévő előre elkészített mákot. Így megsütöttem vele a bejglit, ami a család nagy bánatára ehetetlen lett.Bolti panaszomkor kiderült, hogy több mint 50 zacskót már mások is visszavittek. Én nem vihettem vissza a bontott zacskót – ami üres volt már – a blokkot eldobtam, de megigérték, ha a második zacskót, – ami még bontatlan – visszaviszem, akkor visszaadják az árát. Sokra megyek vele, a karácsonyunkat már megkeserítették a keserű mákkal. Most vettem nem kis pénzért nyers mákot,kimérve, amit megkóstoltam és sütök vele bejglit. Mert azért karácsonyon kívül is szívesesen megeszi a család, ha jó ízű.