Kossuth kifli: nagyon egyszerű sütemény. néhány alkalom után már mérleg sem kell a hozzávalók kiméréséhez. Maga a tészta alaprecept, sokféle módon elkészíthető.
Kossuth kifli recept
Elkészítési idő: 65 perc (ebből munka: 40 perc)
Hozzávalók:
(alapmennyiség kis méretű sütőtálhoz, amelynek kétszerese tölt ki egy normál méretű tepsit)
- 4 db tojás (kb. 20 dkg – ha kicsit több, az sem baj)
- 20 dkg liszt (20 lapos evőkanál vagy 3 dl)
- 20 dkg kristálycukor (10 kissé púpos evőkanál)
- 20 dkg vaj
- 1/2 citrom leve és reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor (vagy otthon készített vaníliás porcukor)
- 1/2 csomag sütőpor
- csipet só
- 1 jó maréknyi vágott dió
Bevásárlólista
- 4 db tojás
- 20 dkg vaj
- 1 db citrom
- 1 levél vaníliás cukor
- 1 db sütőpor
- 10 dkg dióbél
Emlékeztető: liszt, cukor, só
Megjegyzések:
- A hozzávalók mennyiségéből láthatod, hogy ez egyenlőség-tészta (tojás, liszt, cukor vaj egyenlő súlyban). Régen németesen gleich-gewicht-nek is nevezték.
- Sűrűbb a tészta, mint a piskóta, ezért kell hozzá sütőpor.
- A fenti mennyiség egy fél tepsire való. Ilyen méretű kapható. Ha nem akarod túl sok süteménnyel etetni a családodat – nem is egészséges, bármennyire finom – szerezz be ilyen kis méretű tepsit (az enyém 20×20 cm-es). Ha nagy tepsid van, kétszeres mennyiséget süthetsz.
- Ezt a leírást alapreceptnek is tekintheted, mert ilyen „Kossuth-kifli sütemények”-et sokféle módon készíthetsz: mandulával, mogyoróval, különféle gyümölcsökkel megszórva, vagy akár a magok nélküli tésztát lekvárral, krémmel összeragasztva. Hasonló tésztából készül a meggyes „piskóta„.
Előkészítés:
- A tészta készítése előtt 1 – 2 órával vágd le (mérd ki) a vajat és hagyd szobahőmérsékleten, hogy keverhető legyen.
- Vágd össze a diót.
- Mérd ki a többi hozzávalót. A lisztbe keverd el a sütőport és a csipet sót.
- A kristálycukorból tegyél félre 2 evőkanálnyit (tojásfehérje felveréséhez és a sütemény tetejére)
- Béleld ki a sütő edényt sütőpapírral.
A Kossuth kifli készítés
Ez az egyszerű sütemény néhány lépésben elkészíthető:
- A vajat a kristálycukorral keverd habosra.
- Keverd hozzá a tojások sárgáját, a citrom héját és levét.
- Kapcsold be a sütőt 200 fokra.
- Néhány csepp citromlével verj habot a tojások fehérjéből, amikor már habos, részletekben adj hozzá 1 evőkanálnyi kristálycukrot.
- Adagokban keverd a vajas masszához a tojáshabot és szitáld bele részletekben a lisztet. A keverést óvatosan végezd, hogy a tojásfehérje ne törjön nagyon össze, de azért homogén legyen a tészta.
- Simítsd el a tésztát a tepsiben.
- Szórd rá a vágott diót és a maradék 1 evőkanál kristálycukrot.
- Tedd a tepsit a sütőbe 200 fokon 10 percre, majd vedd le a hőmérsékletet 175 fokra és süsd még kb. 15 percig. Ellenőrizd tűpróbával, hogy megsült-e a tészta.
- Amikor kész, vedd ki a sütőből. Ne ijedj meg, ha a közepe felpúposodott. Borítsd ki egy konyharuhára és nyomkodd meg egy vágódeszkával a tetejét.
- Amikor kihűlt, fordítsd meg, kerek pogácsaszaggatóval vágd ki a kifliket. A fenti mennyiségből 6 cm-es kerek szaggatóval 16 db kiflit lehetett kivágni. Kevés süteményszél azért maradt.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: hozzávalók kimérése, dió összevágása: 10 perc
- Alkotók összekeverése, tojáshab felverése, tepsibe rakás: 20 perc
- Sütés: 25 perc (ezalatt mást csinálhatsz)
- Kiflik kiszaggatása: 10 perc
Összesen: 65 perc (ebből munka: 40 perc)
Kossuth kifli tálalása
Néhány személy részére elrendezheted kerek tálon virág alakban, több személy esetén hosszúkás, szögletes tálon sorokban. Ha gondolod, egymásra is teheted.
Érdekességek a Kossuth kifliről
- Ezt a süteményt nagyon szerette Kossuth Lajos. Gyakran sütötte az ő kedvéért egy pozsonyi cukrászmester a magyar országgyűlések idején, amelyeket akkor még Pozsonyban tartottak.
- A monda szerint Kossuth még jobban szerette azt a változatot, amelyen a dió helyett mandula volt. Sokan a mandulával készített leírást tartják számon úgy, mint eredeti Kossuth kifli recept.
- Innen kapta a címét a „Kossuth kifli” c. film, mintegy emléket is állítva nemcsak Kossuth Lajosnak, hanem a cukrászmesternek is.
Kossuth kifli képek: saját készítésű sütemény saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások