Kókusztekercs önmagában nem készíthető. Kell egy masszív alap, amire a kókuszreszeléket fel lehet vinni. Ez az alap a keksztekercs, amely darált kekszből készül. Jól nyújtható, formázható.
Kókusztekercs recept
Elkészítési idő: 65 perc
Hozzávalók
3 db 5 cm átmérőjű és kb. 35 cm-es rúdhoz
Az alapmasszához (a keksztekercshez):
- 50 dkg háztartási keksz darálva (a fél kilóból kicsit tegyél félre, hogy legyen, ha túl lágy lesz a massza)
- 8 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál kakaópor
- 1 /2 csomag kókuszreszelék
- 2 kiskanál Kotányi mézes fűszerkeverék (helyette lehet: fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér keveréke)
- 6 – 8 evőkanál barack- vagy más lekvár
A krémhez:
- 15 dkg vaj
- 12 evőkanál porcukor
- ízesítő lehet: 2-3 kiskanál lekvár (nagyobb mennyiség szétcsapja a krémet), 2 evőkanál darált dió, kókuszreszelék, esetleg apróra vágott mazsola
Az összeállításhoz:
1/2 csomag kókuszreszelék
Bevásárlólista
- 50 dkg háztartási keksz darálva
- 50 dkg porcukor
- 1 csomag kókuszreszelék
- 1 tasak Kotányi mézes fűszerkeverék
- 1 kis üveg baracklekvár (ha nincs otthon)
- 20 dkg vaj
- 5 dkg dió (darált)
Emlékeztető: kakaópor
Kókusztekercs készítése
- A tészta porszerű hozzávalóit: a darált kekszet, porcukrot, kakaót, kókuszreszeléket és a fűszerkeveréket összekevered.
- Annyi barack- vagy más lekvárt és 2 – 3 evőkanál tejet teszel hozzá, hogy jól formázható közepes keménységű massza legyen belőle. Ha ragad, még egy kis darált kekszet, ha nagyon kemény, egy kis tejet vagy lekvárt tegyél hozzá. Amikor a massza alkotóit összekeverted, nyomkodd jól meg, mert kevés anyag hozzáadása után is jól összeáll. Könnyen túladagolhatod a lekvárt vagy a tejet. A massza állagának viszont olyannak kell lenni, hogy nyújtható és formázható legyen. Ebből a masszából kókuszgolyókat is készíthetsz.
- Amikor a massza összeállt, 3 részre osztod.
- Kikevered a krémet. A vajat összedolgozod a porcukorral, jól átkevered. Ha lekvárral szeretnéd ízesíteni, add hozzá és keverd habosra. Más ízesítőt a felkent krémre szórj fel.
- A tölteléket is három részre osztod.
- A három részre osztott alapmasszát egyenként kókuszreszelékkel megszórt alufóliára teszed és kinyújtod téglalap alakúra (kb. 35 x 20 cm legyen). Ha nem tudsz egyenletes tésztát nyújtani, ez a nyújtófa segítségedre lehet.
- Az első kinyújtott lapra ráteszed a krém harmadát, egyenletesen szétkened rajta és feltekered. Mivel az alufóliát megszórtad kókuszreszelékkel, a tekercs külseje is kókuszreszelékes lesz és ettől lesz szép.
- A másik két tekercset ugyanígy készíted el.
- A nyújtáshoz használt alufóliába becsomagolod és hűtőszekrényben tárolod.
Elkészítési idő:
- Alkotók összekeverése: 5 perc
- Összegyúrás: 15 perc
- Nyújtás, töltés: 45 perc
Összesen: 65 perc
A kókusztekercs tálalása
Tálaláskor a tekercseket egy éles késsel felszeleteld. Tálra vagy tányérokra rendezed. Díszítheted baracklekvárral és mentalevéllel.
Kókusztekercs képek: saját készítésű desszert saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások