Kókuszgolyó: nemcsak az szereti, aki megeszi, hanem az is, aki készíti. A hidegen, sütés nélkül készülő desszert golyócskák ugyanis szinte elronthatatlanok.

Kókuszgolyó 1

Kókuszgolyó recept

Elkészítési idő: 65 perc

Hozzávalók

27 db közepes méretű, töltött golyóhoz

  • 25 dkg háztartási keksz darálva
  • 4 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 kiskanál Kotányi mézes fűszerkeverék(helyette lehet: fahéj, őrölt szegfűszeg, őrölt gyömbér keveréke
  • 3-4 evőkanál baracklekvár
  • 3 – 4 evőkanál tej
  • 30 szem magozott meggybefőtt
  • 30-45 szem arany mazsola
  • 1/4 tasak kókuszreszelék
  • néhány evőkanál rum

Bevásárlólista

  • 25 dkg háztartási keksz darálva
  • 1 tasak Kotányi mézes fűszerkeverék
  • 1 kis üveg sárgabarack lekvár (ha nincs otthon)
  • 1 üveg kimagozott meggybefőtt
  • 10 dkg nagy szemű arany mazsola
  • 1 tasak kókuszreszelék
  • 1 kis üveg rum

Emlékeztető: porcukor, kakaópor, tej,

Megjegyzések:

  • Készítheted csak meggyel, vagy csak mazsolával is. Szerintem a meggy jobban illik hozzá (az édes alapot kicsit ellensúlyozza savanykás ízével), de ez ízlés dolga.
  • Töltelék nélkül is elkészítheted, akkor a golyók kicsit kisebbek lesznek.

Kókuszgolyó készítése

  1. A meggyet és a mazsolát beáztatod rumba. Ha nem akarsz bele rumot tenni, akkor csak a mazsolát vízbe.
  2. A darált kekszet, porcukrot, kakaót, fűszer keveréket és kókuszreszeléket egy tálban összekevered. Annyi baracklekvárt és tejet teszel hozzá, hogy jól formázható közepes keménységű „tészta” legyen belőle. Ha ragad a massza, még egy kis darált kekszet, ha nagyon kemény, egy kis tejet tegyél hozzá.
    Baracklekvár hozzáadása

    Baracklekvár hozzáadása

    Összedolgozás kevés tejjel

    Összedolgozás kevés tejjel

  3. Amikor a “tészta” összeállt, 3 részre osztod. Egyenként kókuszreszelékkel megszórt alufóliára teszed és kinyújtod szögletes alakúra(egy-egy oldala 18 – 20 cm legyen) úgy, hogy 9 egyenlő részekre lehessen osztani. Ezt a masszát felhasználhatod kókuszos tekercs, vagy más, krémmel töltött tekercs készítésére is.
    Kekszmassza összegyúrva

    Kekszmassza összegyúrva

    Keksz-massza háromfelé osztva

    Keksz-massza háromfelé osztva

    Kekszmassza kinyújtva

    Kekszmassza kinyújtva

  4. Feldarabolod 9 részre, minden rész közepébe 2 szem meggyet vagy 3 szem mazsolát teszel.
    Keksz alap feldarabolva

    Keksz alap feldarabolva

    Töltelék elhelyezése

    Töltelék elhelyezése

  5. Golyókat formázol: a kis négyzet alakú massza darabok sarkait középre hajtod, kicsit összenyomkodod, majd az egyik markodban minden oldalról még egy kicsit összenyomod, hogy a massza jól összeálljon. Közben vigyázol, hogy a töltelék sehol ne látszódjon ki belőle.
  6. Két kezed között meghengergeted, hogy szép kis gömböcskék legyenek, majd kókuszreszelékbe forgatod.

Elkészítési idő:

  • Alkotók összekeverése: 5 perc
  • Összeállítás, összegyúrás: 15 perc
  • Nyújtás: 15 perc
  • Golyók formázása: 30 perc

Összesen: 65 perc

Kókuszgolyó tárolása, tálalása

Ha később szeretnéd felhasználni, lehetőleg lapos tároló dobozban tedd a hűtőbe, hogy ne nyomják össze egymást.

Tálalhatod tálon, tányéron és muffin papírban is nagyon mutatós.

Kókuszgolyó 3

Kókuszgolyó 2

Kókuszgolyó 2

Kókuszgolyó 3

Megjegyzés: 

Kókuszgolyó receptek vannak az interneten szép számmal. Szíved joga, hogy melyiket próbálod ki. Ez a kókuszgolyó recept már nagyon régen megvan nálam és sokszor el is készítettem családom és vendégeim nagy örömére.

 

Képek: saját készítésű desszert saját felvételei.