Gesztenyés piskótatekercs, aminek a receptjét most közkinccsé teszem, egész évben készíthető, mert gesztenyemasszát használok hozzá.
Gesztenyés piskótatekercs
Elkészítési idő: 70 perc (ebből munka: 40 perc)
Hozzávalók
(a mérleget elfelejtheted):
A piskótához:
-
5 db tojás
-
5 evőkanál kristály vagy porcukor (ha nagyobb a tojás, kicsit púposabb, ha kicsi, lapos)
-
5 evőkanál liszt (ugyanúgy, mint a cukornál
-
néhány csepp citrom
A krémhez:
-
1 csomag ( 25o g) gesztenyemassza (cukrozott)
-
1 csomag 100 g-os vaj
-
100 ml tejszínből készült habnak kb. a fele
-
1 evőkanál rum (anélkül is jó, és lehet, hogy a gesztenyemassza is tartalmazza)
Bevásárlólista
- 5 db tojás
- 25 dkg gesztenyemassza natúr
- 1 db citrom (ecet is megfelel, ha van otthon)
- 10 dkg vaj
- 200 ml habtejszín (32-33 %-s)
- 1 kis üveg rum
Emlékeztető: kristálycukor, porcukor, liszt,
A piskóta elkészítése
(ha tudsz piskótát sütni, csak a végét kell elolvasnod):
- A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztod.
- A fehérjét a nagyobbik keverőtálba teszed és néhány csepp citromot teszel bele.
- A háztartási keverőgéppel kemény habot versz belőle úgy, hogy közben részletekben hozzá adagolod a cukrot.
- Amikor kész vagy, egy fakanállal adagokban belekevered a tojások sárgáját, amelyet előzőleg összekevertél.
- Utána kis szűrőkanállal beleszitálod a lisztet részletekben. A keverésnél ügyelj, hogy a habot ne tört össze.
- A sütőedényt vékonyan kikened vajjal (ennyi elvehetsz belőle), ráteszel egy méretre vágott sütőpapírt.
- Beleteszed és egyenletesen elsimítod a piskóta masszát.
- 160 – 170 fokon előmelegített sütőbe teszed. 20 – 30 percig ne nyitogasd, mert összeesik a tészta.
- Akkor kész, amikor egy beleszúrt hústűre már nem ragad, illetve amikor a teteje a világos sárgából egy kicsit sötétebbre váltott. A sütési időt ki kell tapasztalnod. 20 -25 perc körül lesz.
- Amikor megsült, porcukorral meghintett konyharuhára kiborítod, a sütőpapírt leszeded és még melegen a konyharuhával összetekered. Így hagyod kihűlni.
A gesztenyekrém elkészítése
- A gesztenye masszát a kisebb keverőtálban összetöröd egy villával.
- Hozzáadod a hűtőszekrényből már korábban kivett vajat, a rumot, ízlés szerint porcukrot, összedolgozod és jól kikevered.
- Ezután habbá vered a tejszínt és annyit keversz a masszába, hogy legyen könnyebben keverhető, de ne legyen nagyon lágy, mert akkor kifolyik a tésztából.
Gesztenyés piskótatekercs összeállítása
- A kihűlt piskótát szétnyitod.
- A krémet a közepébe beleteszed végig, de nem kened szét.
- Utána a piskóta két szélét összecsukod, megfordítod és készen is van. Fogyasztásig érdemes a konyharuhában tartani, hogy ne száradjon ki, később hűtőszekrényben tárolhatod.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 5 perc
- Piskóta tészta elkészítése: 10 perc
- Sütés (közben gesztenyekrém elkészítése): 20 perc
- Pihentetés, hűtés: 30 perc
- Piskóta megtöltése: 5 perc
Összesen: 70 perc (ebből munka: 40 perc)
Gesztenyés piskótatekercs tálalása
Fogyasztás előtt szeleteld fel. A maradék tejszínhabot mellé teheted a tányérokra. A fenti mennyiségből kb. 20 szelet lesz.
Változatok
- Ha a piskóta tésztájába 1 evőkanál kakaót is belekeversz, barna színű lesz a tészta.
- Leöntheted az egészet csokoládé mázzal
A gesztenyés piskótatekercs kép: saját felvétel
Legutóbbi hozzászólások