Gesztenyés bejgli: az utóbbi években belopakodott a diós és mákos bejgli mellé a karácsonyi sütemények sorába. Egyszerű (gesztenyemasszából elkészíthető) és finom.

Gesztenyés bejgli 1

Gesztenyés bejgli recept

Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók

1 rúd bejglihez

A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 1 dkg élesztő
  • 1 mokkás kanál kristálycukor
  • 1 teáskanál rum
  • 1/3 dl tej
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 35 dkg natúr gesztenye massza (cukrozatlan)
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál rum
  • 2 – 3 evőkanál tej
  • 5 dkg mazsola

Online főzőtanfolyamok

Bevásárlólista

  • 1 db tojás
  • 1 csomag élesztő
  • 1 kis üveg rum (esetleg aroma)
  • 2 csomag (legalább 35 dkg) natúr gesztenye massza (cukrozatlan)
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg mazsola

Emlékeztető: liszt, porcukor, kristálycukor, tej, tejföl, só,

Megjegyzés:

Ha több rúd bejglit készítesz és köztük gesztenyést is, akkor a tészta hozzávalóit táblázatban a Bejgli tészta c. írásomban találod.

Előkészítés

  • A hűtést igénylő hozzávalókat kb. egy órával a készítés előtt vedd ki a hűtőből, hogy szobahőfokra melegedjenek.
  • A mazsolát mosd meg. Ha kemény, áztasd be vízbe.

Gesztenyés bejgli készítése

Tészta készítése:

A hozzávalókból készítsd el a bejgli tésztát:

  1. A meglangyosított és az 1 mokkáskanál cukorral édesített tejben futtasd fel az élesztőt.
  2. Ezalatt keverd össze a por formájú alkotókat.
  3. Készíts mélyedést a közepébe. Ebbe tedd a felhabosodott élesztőt, a tojás sárgáját, a rumot és a tejfölt.
  4. Gyúrd össze jól nyújtható tésztává. Ha szükséges, használj több tejfölt.
  5. Pihentesd fél óráig.

    Tészta pihentetve

    Tészta pihentetve

A tészta készítését részletesen a bejgli tészta c. cikkemben találod.

Gesztenyés töltelék készítése:

Amíg a tészta pihen, készítsd el a gesztenyés tölteléket.

  1. A gesztenye masszát egy tálban villával nyomkodd szét. Add hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a rumot, a tejet és a kinyomkodott mazsolát.

    Töltelék hozzávalók

    Töltelék hozzávalók

  2. Alaposan dolgozd össze.

    Töltelék összeállítva

    Töltelék összeállítva

A gesztenyés bejgli elkészítése

  1. A tésztát gyúrólapon nyújtófával nyújtsd négyszögletesre. A hossza legyen akkora, amekkora a sütőhöz tartozó tepsi hossza. Szélessége legyen a hosszúság felénél valamivel nagyobb. Ha van méretezett gyúrólapod, akkor könnyebb a dolgod.

    Tészta kinyújtva

    Tészta kinyújtva

  2. Kend rá a tésztára a tölteléket úgy, hogy körben másfél cm-en ne legyen töltelék.

    Töltelék felkenve

    Töltelék felkenve

  3. Csavard fel a tésztát hosszanti irányban, kicsit legyen laza, hogy legyen hely a további kelés okozta növekedésnek.

    Összecsavarás

    Összecsavarás

  4. Helyezd sütőpapírral kibélelt tepsibe. Ha csak egy rudat sütsz, teheted középre, ha többet, akkor egyenletesen oszd szét. Tapasztalatom szerint 3 rúd fér el rajta.
  5. Kend meg a tetejét tojássárgájával, hagyd száradni 20 percig. Ezt ismételd meg háromszor.

    Tojással megkenve

    Tojással megkenve

  6. Az utolsó kenés után melegítsd elő a sütőt 170 fokon.
  7. Szurkáld meg a tészta oldalát és tetejét egy vastagabb tűvel (pl kötőtű), hogy a sütésnél keletkező gőz távozni tudjon.
  8. Süsd a tésztát 170 fokon 45 percig. 15 perc után takard le a tetejét alufóliával, mert a tojás gyorsan pirul, és így nem fog sötétre pirulni. A sütés vége felé nézd meg a felületét, és ha nagyon világos, akkor vedd le róla az alufóliát. (Ha lehet, vastagabb fóliát használj, mert azzal úgy tudod letakarni a tésztát, hogy ne érjen hozzá a fólia.) A bejgli akkor van kész, ha az alja is és a teteje is megpirult. Az aljának kopogósnak kell lennie. Ha ezt ellenőrizni szeretnéd, kicsit el kell a tésztát fordítanod. Vigyázz, mert forró, használj az egyik kezeden fogókesztyűt, vagy több rétegű konyharuhát.

    Sütés után

    Sütés után

Megjegyzések:

  • Ideális esetben a bejgli nem reped meg, és a felülete szép márványos lesz. Ne ess azonban kétségbe, ha ezt nem tudod elérni, mert ez a sütemény akkor is finom lesz. (Látod, most az enyém sem lett repedezett.)
  • A felhasználás előtt akár egy héttel előbb is elkészítheted.
  • Ha nem fogy el, a maradékot alufóliába csomagolva a mélyhűtőben néhány hónapig tárolhatod.

Elkészítési idő:

  • Tészta elkészítése, pihentetése, közben a töltelék elkészítése: 45 perc
  • Nyújtás, töltés, felcsavarás: 30 perc
  • Sütés: 45 perc

Összesen: 120 perc (ebből munka: 45 perc)

Gesztenyés bejgli tálalása

Amikor a bejgli kihűlt, vékony, éles késsel 1 cm vastagra szeleteled és tálalhatod.

Gesztenyés bejgli 2

Gesztenyés bejgli tálalva