Gesztenyés alagút: olyan desszert, amit akár ünnepi alkalmakkor is feltálalhatsz. Elkészítése nagyon egyszerű, mindössze egy kényes pontja van.
Gesztenyés alagút recept
Elkészítési idő: 80 perc (ebből munka: 40 perc)
Hozzávalók
A piskótához:
- 5 db tojás
- 4 evőkanál porcukor
- 1 evőkanál kristálycukor
- 4 evőkanál liszt
- 1 evőkanál kakaó
- néhány csepp citromlé
A töltelékhez:
- 1 db 25 dkg-os gesztenyemassza (cukrozott)
- 10 dkg vaj
- tejszín 2 dl (csak egy része kell a töltelékbe)
A mázhoz:
- 15 dkg csokoládé
- 3 dkg vaj
Tálaláshoz:
- a maradék tejszínhab
Bevásárlólista
- 5 db tojás
- 25 dkg gesztenyemassza
- 15 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 15 dkg csokoládé
Emlékeztető: porcukor, kristálycukor, liszt, kakaópor, citrom vagy ecet,
Megjegyzés:
A tepsi méretéből elég könnyű kiszámolni, hogy – ha a végeket levágod, 20 – 22 másfél centi vastag szelet lesz belőle.
Előkészítés
- A vajat és a gesztenyemasszát kiveszed a hűtőből.
- A piskóta hozzávalóit evőkanállal kiméred, a lisztet és a kakaót össze is keverheted. A tojásokat szétválasztod.
- A csokoládét darabokra tördeled.
- A tepsit nagyon vékonyan bekened vajjal és sütőpapírral kibéleled.
- A sütőt 175 fokra bekapcsolod.
Gesztenyés alagút készítése
A tészta nem sokban különbözik a piskóta tekercs tésztájától:
- A tojások fehérjébe néhány csepp citromlét teszel, hogy könnyebben felverődjön.
- Kézi vagy gépi habverővel elkezded felverni, és amikor már eléggé felverődött, hozzáadod részletekben a cukrot és addig vered, amíg jó kemény lesz a hab.
- Néhány mozdulattal elkevered benne a tojások sárgáját. A habverőt félreteszed és előveszel egy nagyobb fakanalat.
- Hozzáadod részletekben a lisztet és a kakaót – kis szűrőszitán a habba szitálva. Közben a fakanállal lazán kevered, hogy a hab össze ne törjön.
- A tepsibe szeded, elegyengeted és beteszed a sütőbe kb. 25 percre. Utána tűpróbával ellenőrzöd, ha még nem sült meg (ragad a tű), akkor rövid időre visszateszed.
Amíg a piskóta sül, elkészíted a gesztenyekrémet:
- A gesztenyét és vajat összetöröd és habosra kevered.
- A tejszínt habbá vered.
- A gesztenyés-vajas töltelékbe annyi tejszínt teszel, hogy jól formálhatóvá váljék.
Az alagút megtöltése
- A megsült piskótát egy porcukorral beszórt konyharuhára borítod. A sütőpapírt lehúzod és egy fa keverőlap vagy vágódeszka élével hosszában benyomkodod (lásd a képet). Ettől lesz benne a töltelék csillaghoz hasonló alakú. Ha ezt nem szeretnéd, akkor csak simán csavard össze. A konyharuhába csavarva hagyd kihűlni.
- Amikor a piskóta kihűlt, a nyitott részével felfelé fordítod, a gesztenye tölteléket belekanalazod, majd elegyengeted. A piskótát fent összezárod, a konyharuhába takarva félreteszed.
- A csokoládét a vajjal vízfürdő fölött összeolvasztod és egy hosszabb szélesebb késsel vagy tortakenő késsel a tekercs tetejére kened.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Piskóta tészta elkészítése: 10 perc
- Piskóta sütése (közben töltelék elkészítése): 20 perc
- Pihentetés (hűtés) – közben csokoládé olvasztás: 25 perc
- Töltés: 10 perc
- Bevonás csokoládéval: 5 perc
Összesen: 80 perc (ebből munka: 40 perc)
Gesztenyés alagút tálalása
A szeletelésnél légy óvatos, mert a csokoládé törhet! Egy vagy két szeletet desszertes tányérra teszel, melléje tejszínhabot halmozhatsz. Desszert szalvétával és villával tálalod.
A gesztenyéről itt olvashatsz!
Képek: saját készítésű desszert saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások