Szilvás pite csak akkor készíthető, amikor friss szilvát lehet kapni.  A szilva savanykás íze, fahéjjal fűszerezve kiválóan ellensúlyozza a pite tésztájának kissé édeskés ízét.

Fahéjas szilvás pite mentalevéllel

Szilvás pite készítése

Elkészítési idő: 95 perc

Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 4 –  5 dkg porcukor (2-3 evőkanál)
  • 2 tojás (vagy 1 tojás és 1 sárgája)
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 30 – 40 db szilva tepsi és szilva méretétől függően
  • 2-4 evőkanál cukor
  • kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • őrölt fahéj

Bevásárlólista

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojás (vagy 1 tojás és 1 sárgája)
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 kg szilva

Emlékeztető: porcukor, zsemlemorzsa, őrölt fahéj

A hozzávalók előkészítése

  • A vajat kiveszed a hűtőből a készítés előtt kb. egy órával, hogy kissé megpuhuljon.
  • A szilvákat megmosod, kimagozod, a mag helyére fahéjas cukrot teszel.
  • A tepsit kivajazod és ráteszel egy sütőpapírt (ha nincs, akkor megszórod vékonyan liszttel)
  • A lisztet egy tálba teszed és összekevered a sütőporral.

Szilvás pite elkészítése

  • A vajat rádarabolod a liszt tetejére és egy villával szétnyomkodod. Összekevered a liszttel, majd utána kézzel szétmorzsolod. Rászórod  a porcukrot, a csipet sót és kézzel jól összekevered. Púposra halmozod és a közepébe lyukat készítesz. Ebbe teszed a tojást és a tejfölt. Ezeket egy villával jól összekevered, majd hozzákevered a lisztet és az egészet jól formálható tésztává gyúrod. Ha ragadna, tegyél hozzá egy kis lisztet. (Praktika: egy kicsit ragadós tésztából sokkal könnyebb jó állagút gyúrni, mint egy keményebbe még tejfölt beledolgozni.)
  • A tésztából két szögletes cipót formálsz, letakarod és 10-15 percig pihenteted. Utána könnyebb lesz vele dolgozni.
  • A gyúrólapot (a gáztepsi alja is megteszi) meghinted kevés liszttel, ráteszed az egyik cipót és kinyújtod szögletes formára, kicsit nagyobbra, mint a tepsid. Beleteszed a tepsibe (csavard fel a sodrófára, akkor nem fog elszakadni). A széleket rányomkodod a tepsi oldalára úgy, hogy a tésztának egy kis pereme legyen. (Praktika: ha a töltelék nem érintkezik a tepsi oldalával, sokkal könnyebb lesz sütés után kitakarítani.) A tészta tetejét megszórod a zsemlemorzsával (ez fogja felszívni a fölösleges szilva levet).
  • A szilvákat  egyenletesen elosztva a tésztára rakod.
  • Porcukrot teszel a magok helyére, megszórod őrölt fahéjjal.
  • Letakarod a szilvákat a másik felükkel.

Fahéjas szilvás pite fél szilvákkal

 

Fahéjas szilvás pite szilvákkal

 

Fahéjas szilvás pite szilvákkal2

  • Kinyújtod a másik cipót és a szilva tetejére rakod. A tészta széleit a tepsi oldalára nyomkodod. A tetejét felvert tojással megkened és villával megszurkálod, hogy a fölösleges gőz el tudjon távozni.

Fahéjas szilvás pite tepsiben

Szilvás pite sütése

175 fokon, kb. 3/4 óra. Alsó-felső sütést használhatsz, hiszen csak alul és felül kell megsülnie. A szilva közben megpárolódik. Lehet, hogy gyorsabban kész lesz, ez függ attól, mekkora a tepsid, azaz, hogy milyen vastag a tészta. Amikor kész, pár percig nyitott ajtóval a sütőben hagyod. Utána kiveszed.

 

Szilvás pite

Elkészítési idő:

  • Szilva megtisztítása, kimagozása 10 perc
  • Pite tészta elkészítése: 20 perc
  • Tepsibe rakás: 20 perc
  • Sütés: 45 perc

Összesen: 95 perc

Szilvás pite tálalása

Amikor kihűlt, a széleket kb. 1 cm-es vastagságban levágod. A belső részt a szilvák mentén felszeleteled és tálra vagy kistányérokra teszed.

Fahéjas szilvás pite mentával

Fahéjas szilvás pite

 

Érdekelhet még:

Almás pite

 

Szilvás pite képek:

saját készítésű sütemény saját felvételei