Epres piskóta: finom tészta finom gyümölccsel, ha jól készíted el, csak finom lehet. Részletes képes receptet adok hozzá.
Epres piskóta recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
20 x 20 cm-es tepsihez
- 5 db tojás
- 5 evőkanál cukor (ebből 1 kanál legyen kristálycukor)
- 5 evőkanál finomliszt
- 10-15 szem eper
- néhány csepp citromlé
Bevásárlólista
- 5 db tojás
- 10-15 szem eper
- 1 db citrom
Emlékeztető: porcukor, kristálycukor, liszt
Megjegyzés:
- Ha többet szeretnél, nagyobb tepsiben, növeld meg arányosan a mennyiségeket.
Előkészítés
- Kiveszed a tojásokat a hűtőből.
- Az epreket megmosod, feldarabolod (ha nagyobbak, négy felé, ha kisebbek kétfelé.
- Egyenként törd fel és egy nagyobb edénybe gyűjtsd össze a tojások fehérjét, egy kisebb edényben pedig a sárgájákat. Vigyázz, ne kerüljön sárgája a fehérjék közé, mert a tojáshab nem fog felverődni. (Ha nincs rutinod ebben, akkor egyenként válaszd szét a tojásokat egy kisebb pohárba engedve a tojásfehérjét, utána öntsd át a nagyobb edénybe.)
Epres piskóta készítése
- Előmelegíted a sütőt levegőkeverés nélkül 180 fokon.
- A tojásfehérjékhez adsz néhány csepp citromlevet (ettől a hab könnyebben felverődik).
- A tojásfehérjét habverővel vagy kézi mixerrel kemény habbá vered.
- Hozzákevered a tojások sárgáit egy falappal vagy spatulával. Részletekben beleszitálod és hozzákevered a lisztet vigyázva, hogy a hab ne törjön össze.
- Amikor a tészta kész, sütőpapírral kibélelt tepsibe teszed, tetejét elsimítod.
- Egyenletesen elosztva rárakod az epreket lehetőleg úgy, hogy ne süllyedjenek le a tepsi aljára.
- Beteszed a sütőbe. 10 perc után (illetve amikor a tészta felemelkedett), vedd le a hőmérsékletet kb. 160 fokra, hogy a tészta közepe is átsüljön de a külső része ne égjen meg. Fél óráig a sütőt ne nyitogasd, mert össze fog esni a tészta.
- A sütés végét tűpróbával állapíthatod meg.
- Amikor a tészta megsült, még 10 percig hagyd a sütőben, csak utána emeld ki.
- Vedd ki a tepsiből a tésztát(a sütőpapírral ki tudod emelni). Ha a közepe felpúposodott, fordítsd meg és úgy hagyd kihűlni. (A púposság eltűnik.)
- A piskótatészta készítését részletesebben is megtalálod.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 10 perc
- Piskóta tészta elkészítése: 20 perc
- Sütés: 40 perc
Összesen: 70 perc
Tálalás
A süteményt tetszés szerint méretű szeletekre vágod. Tálalásnál díszítheted menta levéllel.
Sütemény és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások