Diós bejgli nélkül nem karácsony a karácsony és persze mákos bejgli nélkül sem. Nálunk a bejgli volt az egyik hagyományos karácsonyi sütemény.
Diós bejgli készítése
Elkészítési idő: 135 perc (ebből munka: 105 perc)
A hozzávalókat és a bevásárló listát lásd a bejgli tészta és a dió töltelék készítésénél.
Diós bejgli készítése
- Először el kell készítened a bejgli tésztáját és a dió tölteléket. (Ezeket azért találod külön cikkekben, mert bármilyen bejglit készítesz, a tészta ugyanaz, a dió töltelék pedig más süteményeknél is felhasználható, például a diós kalácsban és a pozsonyi kifliben.)
- Amikor ezek elkészültek, a tésztát 3 részre osztod. Fóliába csomagolva a hűtőben pihenteted legalább 2 óráig.
- Egyenként szögletesre nyújtófával nyújtod.
- A dió töltelék már készen van. Gondolatban 3 részre osztod.
- Rákened a tésztára a töltelék egy harmadát.
- Egyenletesen elsimítod.
- Összecsavarod.
- A sütőlapra helyezed.
- Amikor elkészült mind a három rúd, háromszor megkened tojássárgájával úgy, hogy minden réteget hagysz megszáradni. Ettől lesz márványos a bejgli teteje.
- Szúrj lyukakat a tészta oldalába (közepes vastagságú kötőtű alkalmas erre, vagy valami hasonló vastagságú rudacska) , hogy a fölösleges gőz ott távozzon el. Így nem reped meg a tészta teteje, legfeljebb az oldala itt-ott.
- Előmelegített sütőben sütöd meg, a sütő közepére téve 170 fokon. Körülbelül 3/4 óra alatt sül meg. A sütőt ne nyitogasd, csak a vége felé. Ellenőrizd a tészta alját is (kicsit megfordítod).
Elkészítési idő (3 rúd bejglihez):
- Tészta összeállítása: 20 perc
- Töltelék készítése: 40 perc
- Tészta nyújtása, töltése, felcsavarása: 45 perc
- Sütés: 45 perc
Összesen: 135 perc
Tálalás
Másnap felszeleteled, tehát előző nap kell elkészítened.
Teheted tálra, de adagolhatod tányérokra is. Dekorációként néhány szem dióbelet, mazsolát is szórhatsz mellé.
A bejgli történetéről itt olvashatsz.
Képek: saját készítésű bejgli saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások