Dió töltelék, diótöltelék: ha  egy kicsit jobban megnézed a recepteket, akkor kiderül, hogy azonos dió töltelék recept tartozik többféle diós süteményhez.

Dió töltelék 1

Dió töltelék, diótöltelék recept

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók

1 rúd bejglihez, 1 rúd kalácshoz, 20 db pozsonyi kiflihez

  • 25 dkg darált dió
  • 15 dkg cukor
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 -1 dl tej
  • 3 dkg mazsola és 0,5 dl rum (opció) – a mazsola puha legyen, ne sok éves

Online főzőtanfolyamok

Bevásárlólista

Ebben az esetben jobb, ha magad számítod ki attól függően, hogy hány rudat fogsz készíteni.

Megjegyzések: 

Ezzel a mennyiségből meg tudsz tölteni

Ha nagyobb mennyiségekkel dolgozol, például 3 db bejglit készítesz, akkor a mennyiségeket 3-mal meg kell szoroznod.

Ha kevésbé édesre szeretnéd a tölteléket készíteni, csökkentsd le a cukor mennyiségét, és növeld meg a dió mennyiségét  anyaival, amennyivel a cukrot csökkentetted.

Előkészítés

Akkor szükséges:

  • ha darabos diód van, mert azt le kell darálnod
  • ha mazsolát is teszel a töltelékbe, mert azt meg kell mosnod és be kell áztatnod vízbe, vagy rumba

Dió töltelék készítése

  1. Egy megfelelő méretű lábosba beleteszed a darált diót, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot.
    Darált dió

    Darált dió

    Kristálycukor és vaníliás cukor hozzáadása

    Kristálycukor és vaníliás cukor hozzáadása

  2. Összekevered.

    Összekeverve 1

    Összekeverve 1

  3. Hozzáöntöd a tejet, összekevered. Kezd kevesebb tejjel, és annyit használj fel, hogy a töltelék még jól keverhető, de massza keménységű maradjon. Ha túl lágy a töltelék, mert sok folyadék van benne, a sülés közben keletkező nagyobb mennyiségű gőztől könnyen kirepedhet a tészta.

    Tej hozzáadása

    Tej hozzáadása

  4. Keverés közben felfőzöd. Vigyázz, mert könnyen odaragad az edény aljára. Használj jó minőségű, tapadásmentes edényt!
    Főzés

    Főzés

    Főzve

    Főzve

  5. Ha megfőtt, vedd le a tűzhelyről, reszeld bele a citromhéjat és tedd hozzá a mazsolát.

    Mazsola és citromhéj hozzáadása

    Mazsola és citromhéj hozzáadása

  6. Keverd jól össze és hagyd kihűlni vagy hűtsd ki hideg vízbe állítva.

    Mazsola belekeverve

    Diótöltelék készen

  7. Ezzel a dió töltelék el is készült. Megsütve itt láthatod:

Diós bejgli tálalva - 2

Elkészítési idő (darált dióból):

  • Mazsola beáztatása (puha mazsola): 10 perc
  • Hozzávalók összekeverése: 5 perc
  • Felfőzés: 10 perc
  • Kihűtés (hideg vízbe tett edényben): 15 perc

Összesen: 40 perc

Megjegyzések:

Ha az időddel gazdálkodni akarsz, a tölteléket

  • a sütés előtti napon is elkészítheted.
  • ha kelt tésztába teszed – a kelesztés ideje alatt is összeállíthatod, megfőzheted és kihűtheted.

 

Képek: saját készítésű dió töltelék saját felvételei.