Dió töltelék, diótöltelék: ha egy kicsit jobban megnézed a recepteket, akkor kiderül, hogy azonos dió töltelék recept tartozik többféle diós süteményhez.
Dió töltelék, diótöltelék recept
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
1 rúd bejglihez, 1 rúd kalácshoz, 20 db pozsonyi kiflihez
- 25 dkg darált dió
- 15 dkg cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 -1 dl tej
- 3 dkg mazsola és 0,5 dl rum (opció) – a mazsola puha legyen, ne sok éves
Bevásárlólista
Ebben az esetben jobb, ha magad számítod ki attól függően, hogy hány rudat fogsz készíteni.
Megjegyzések:
Ezzel a mennyiségből meg tudsz tölteni
- 1 rúd 20 dkg lisztből készült diós bejglit
- 1 rúd 30 dkg lisztből készült diós kalácsot
- 20 db pozsonyi kiflit
- 20 x 20 cm-es tepsiben készült zserbót (ehhez nem kell a mazsola és a tej).
Ha nagyobb mennyiségekkel dolgozol, például 3 db bejglit készítesz, akkor a mennyiségeket 3-mal meg kell szoroznod.
Ha kevésbé édesre szeretnéd a tölteléket készíteni, csökkentsd le a cukor mennyiségét, és növeld meg a dió mennyiségét anyaival, amennyivel a cukrot csökkentetted.
Előkészítés
Akkor szükséges:
- ha darabos diód van, mert azt le kell darálnod
- ha mazsolát is teszel a töltelékbe, mert azt meg kell mosnod és be kell áztatnod vízbe, vagy rumba
Dió töltelék készítése
- Egy megfelelő méretű lábosba beleteszed a darált diót, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot.
- Összekevered.
- Hozzáöntöd a tejet, összekevered. Kezd kevesebb tejjel, és annyit használj fel, hogy a töltelék még jól keverhető, de massza keménységű maradjon. Ha túl lágy a töltelék, mert sok folyadék van benne, a sülés közben keletkező nagyobb mennyiségű gőztől könnyen kirepedhet a tészta.
- Keverés közben felfőzöd. Vigyázz, mert könnyen odaragad az edény aljára. Használj jó minőségű, tapadásmentes edényt!
- Ha megfőtt, vedd le a tűzhelyről, reszeld bele a citromhéjat és tedd hozzá a mazsolát.
- Keverd jól össze és hagyd kihűlni vagy hűtsd ki hideg vízbe állítva.
- Ezzel a dió töltelék el is készült. Megsütve itt láthatod:
Elkészítési idő (darált dióból):
- Mazsola beáztatása (puha mazsola): 10 perc
- Hozzávalók összekeverése: 5 perc
- Felfőzés: 10 perc
- Kihűtés (hideg vízbe tett edényben): 15 perc
Összesen: 40 perc
Megjegyzések:
Ha az időddel gazdálkodni akarsz, a tölteléket
- a sütés előtti napon is elkészítheted.
- ha kelt tésztába teszed – a kelesztés ideje alatt is összeállíthatod, megfőzheted és kihűtheted.
Képek: saját készítésű dió töltelék saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások