Cseresznyés rétes: májusban vagy júniusban, amikor a cseresznye érik, szinte kötelező cseresznyés rétest készíteni. Friss gyümölcsből utolérhetetlen, de mirelitből is finom.
Cseresznyés rétes recept
Elkészítési idő: 85 perc
Hozzávalók
4 rúdhoz (28 darabhoz)
- 2 csomag réteslap összesen 16 lap (nagyon sokféle kapható)
- 1,5 kg friss, vagy 2 kg mirelit magozott cseresznye (ez utóbbi több levet enged)
- 5 – 8 dkg darált mák vagy dió (nem feltétlenül szükséges)
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 db citrom (ettől kicsit savanykásabb lesz a töltelék íze)
- 4 dkg zsír
- 8 teáskanál zsemlemorzsa
- porcukor a rétes meghintéséhez
Bevásárlólista
- 2 csomag réteslap összesen 16 lap (nagyon sokféle kapható)
- 1,5 kg friss, vagy 2 kg mirelit magozott cseresznye
- 10 dkg darált mák vagy dió (nem feltétlenül szükséges)
- 1 db citrom (ettől kicsit savanykásabb lesz a töltelék íze)
Emlékeztető: zsír, zsemlemorzsa, kristálycukor, porcukor
Megjegyzések:
- Ha csak két rudat szeretnél készíteni, a mennyiségeknek a felét vedd.
- A cseresznyét megmosod és kimagozod. (Ha mirelit és magozott, akkor ez a művelet nem kell.)
- Azt is megteheted, én rendszeresen ezt teszem, hogy a cseresznye felét meggyel helyettesítem és így a meggyes réteshez hasonló színű és ízű sütemény lesz a végeredmény.
Előkészítés
- A cseresznyéből a lét kinyomkodod, rányomod a citrom levét és egy tálban négyfelé osztod, mivel négy rúd készül majd belőle.
- A sütőlapot sütőpapírral kibéleled.
- Egy konyharuhát megnedvesítesz, a konyhaasztalra kiteríted.
- A zsírt felolvasztod.
A cseresznyés rétes elkészítése
- Egy rúd készítését írom itt le. A többit ugyanígy tudod elkészíteni.
- A réteslapos zacskót felvágod, a lapokat kiveszed, 4 lapot a nedves konyharuhára teszel, a másik 4 lapot visszateszed a tasakba, hogy ki ne száradjon.
- A lapokat egyenként a felmelegített zsírral bekened, hogy a tésztarétegek sütésnél majd kicsit szétváljanak egymástól. Egyszerre mindig a felét kened, a másik részt felhajtod.
- Amikor ezzel készen vagy, a lap szélétől kb. 15 cm-re elhelyezed a tölteléket: megszórod 1 teáskanálnyi zsemlemorzsával, rárakod a gyümölcs negyed részének a felét, megszórod 1 evőkanál kristálycukorral, ugyanannyi cseresznye, majd zsemlemorzsa következik, mint amennyit a töltelék aljára tettél.
- A konyharuha segítségével a rétest felhengergeted vigyázva arra, hogy alulra és fölülre a zsemlemorzsa kerüljön, majd a sütőlapra átfordítod. Ez igényel némi gyakorlatot, de biztosan fog menni.
- A sütőt előmelegíted 175 fokon.
- Ezután veszed a következő 4 lapot, ugyanígy megtöltöd, a sütőlapra teszed. A további 8 lapot ugyanígy elkészíted, a tepsire teszed és a rétesek tetejét olvasztott zsírral megkened.
- A tepsit beteszed az előmelegített sütőbe és kb. 170 – 180 fokon alsó-felső sütéssel 20 – 25 percig készre sütöd. Akkor kész, amikor a teteje már szépen megpirult. (Amikor megsült, kiveszed, hagyod kihűlni és hagyományosan ferdén felvágod.
Elkészítési idő (friss cseresznyéből):
- Cseresznye kimagozása: 40 perc
- Rétes töltése: 20 perc
- Sütés: 25 perc
Összesen: 85 perc (ebből munka: 60 perc
Tálalás
A kihűlt cseresznyés rétes rudakat ferdén felvágod. tálra teszed és porcukorral megszórod.
Étel, képek és recept: Pap Zsuzsa
Az édesanyám fahéjjat is szokott beletenni..
Köszönöm a kiegészítést. Fahéjjal is nagyon finom – sőt még jobb is. Én most megfeledkeztem róla.
Köszönöm szépen a receptet, holnap ezt fogom készíteni hétvégi csemegének és fahéjasan 🙂
Köszi a receptet. Én mindig meggyel szoktam csinálni, cseresznyével még nem próbáltam. De most kaptam cseresznyét, így fogom készíteni, de morzsa helyett és mindig diót használok.
Elkészítettem, a cseresznye mennyisége hihetetlen pontos! A recept szuper, az útmutató alapján könnyedén elkészíthető. Nagyon hálas vagyok érte, eddig ez a rétes (ezzel a technikával) sikerült a legjobban.
Én a cseresznyét magozás után megcukroztam és sok őrölt fahéjjal bekevertem, így helyeztem a tésztára. Több zsemlemorzsával kiadósabb és felszívja a gyümölcs levét. Isteni!!!
Kedves Adrienn!
Köszönöm a visszajelzést.
Nagyon örülök, hogy jól sikerült a rétes. Mindig öröm nekem, ha visszajelzést kapok akkor is, ha minden rendben volt és akkor is, ha hibát találtok.
Kedves Ági!
Régebben én is mindig a meggyes süteményekre esküdtem. Ámde a Balatonnál van egy hatalmas cseresznyefánk, és nagyon sok és finom cseresznye terem rajta. A jó részét le sem tudjuk szedni, de amit igen, annak jó része a mélyhűtőbe kerül. – Tehát ez „ingyen” van. Ezért azt találtam ki, hogy keverem a kettőt. Így mindig beszerzek és lefagyasztok ugyanannyi meggyet is és a felhasználáskor a kettőt keverem. Így keverve nagyon hasonló lesz az íze a meggyhez, csak kicsit kevésbé savanykás. A cseresznyére pedig – ha külön használom fel – teszek egy kis citromot.