Bögrés süti: ha ezt az alaptésztát megtanulod, nagyon egyszerűen és gyorsan tudsz süteményt varázsolni az asztalra – és változatosan.
Bögrés süti recept
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók
egy 20 x 20 cm-es (fél)tepsihez
- 1,5 bögre liszt
- 1/2 bögre cukor
- 1/2 bögre tej
- 1/2 bögre napraforgó étolaj
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor (12 g-os)
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 kis csomag Bourbon vanília kivonat (vagy 1 db vaníliás cukor)
- 1 csomag mirelit cseresznye (kb. 0,4 – 0,5 kg) vagy 1 üveg magozott cseresznyebefőtt, amikor a cseresznye érik, akkor friss cseresznye
Bevásárlólista
- 2 db tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 db citrom
- 1 kis csomag Bourbon vanília kivonat (vagy 1 db vaníliás cukor)
- 1 csomag mirelit cseresznye
Emlékeztető: liszt, cukor, tej, napraforgó olaj
Megjegyzések:
- A bögre mérete: 2,5 dl
- Ha normál méretű tepsit használsz, vedd a mennyiségek kétszeresét.
- A vanília kivonat helyett használhatsz vaníliás cukrot.
- Cseresznye helyett más befőttet, mirelit vagy friss gyümölcsöt is használhatsz vagy akár megszórhatod vágott dióval.
Előkészítés
- A cseresznyét vedd ki sütés előtt 4 – 5 órával a mélyhűtőből, hogy felengedjen. (Ez természetesen nem számít bele az elkészítési időbe)
- Gyújtsd be a sütőt 190 fokra.
- Tedd a cseresznyét egy szűrőkanálra, hogy a maradék leve is lecsepegjen. Kiskanállal kicsit meg is nyomkodhatod, hogy el ne áztassa a tésztát.
- Béleld ki a tepsit sütőpapírral.
Bögrés süti készítése
- A por alakú hozzávalókat (liszt, cukor, sütőpor, vaníliás cukor – ha azt használsz, citromhéj) keverd össze egy keverőtálban.
- Tedd hozzá a tejet és a tojást, keverd össze egy fakanállal.
- Keverd bele az olajat és a vanília aromát.
- Kézi mixerrel keverd 3 percig.
- Öntsd a tésztát a sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- A cseresznyét forgasd bele kevés lisztbe (akkor nem fognak lesüllyedni a tészta aljára).
- Szórd a tészta tetejére.
- Tedd a sütőbe. 20 – 25 percig ne nyitogasd, mert össze fog esni a tészta.
- 10 percig süsd 190 fokon, majd vedd le a hőmérsékletet 175 fokra, hogy a tészta belseje is átsüljön.
- 25 perc után (vagy amikor már érzed a sült tészta szagát) nézd meg tűpróbával, hogy megsült-e a belseje. Ha a teteje nagyon pirulna, takard le alufóliával.
- Nálam 35 perc után sült át a sütemény, de ez függ a tészta vastagságától is.
- Amikor a tészta átsült, lehet, hogy azt fogod tapasztalni, hogy a közepe felpúposodott.
- Semmi baj, borítsd ki egy konyharuhára (valami régire, mert a gyümölcs megfogja), húzd le róla a sütőpapírt, takard le egy másik konyharuhával, tégy a tetejére egy nagyobb vágódeszkát vagy más lapot (esetleg még erre némi súlyt és 10 perc múlva egyenletes vastagságú lesz. Az enyém kb. 5 – 6 cm magas lett.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 5 perc
- Hozzávalók összekeverése: 5 perc
- Sütés: 35 perc
Összesen: 45 perc (ebből munka: 10 perc)
Tálalás
Vágd le a széleket és szeleteld fel, majd tedd tálra vagy tányérokra. (Nekem a szélek levágása után 16 db süteményem lett.) Ha nem érzed elég édesnek, porcukrot is szórhatsz a tetejére.
Képek: saját készítésű sütemény saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások