Bögrés mézeskalács: a recept olyan egyszerű, hogy mérleget nem is kell hozzá használnod. A tészta könnyen nyújtható és formázható, a mézeskalács sütés után azonnal puha.

Puha mézeskalács díszítve 1

Bögrés mézeskalács recept

Elkészítési idő: pihentetés nélkül 95 perc

Hozzávalók

A mézeskalácshoz:

4 – 5 tűzhelyekhez tartozó tepsihez

  • 4 bögre liszt
  • 10 dkg vaj (méretre levághatod)
  • 1/2 bögre méz
  • 8 evőkanál porcukor (ezzel nem lesz édes, ha édesebbre szeretnéd, tegyél bele kicsit többet)
  • 1 – 2 evőkanál tejföl (csak akkor, ha a tészta összeállítás után nagyon száraz lenne)
  • 2 teáskanál mézeskalácsfűszer
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 db tojás + 2 sárgája (ennek fehérjéből lesz a máz)

A díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje (a csomós rész eltávolítva)
  • 15 dkg porcukor
  • 1 – 2 csepp citrom vagy ecet
  • 1 kiskanál étkezési keményítő

Bevásárlólista

  • 10 dkg vaj
  • 1 tubus méz (legalább 150 g)
  • 1 tasak mézeskalácsfűszer
  • 1 tasak szódabikarbóna
  • 4 db tojás
  • 1 db citrom
  • 25 dkg (a legkisebb csomagolás) étkezési keményítő

Emlékeztető: liszt, porcukor, tejföl,

Megjegyzések:

  • Azt bizonyára te is észrevetted, hogy a bögrék térfogata nem egyforma. Akkor most milyen bögre legyen? Én egy 3 dl hasznos térfogatú bögrével dolgoztam (de vannak ennél nagyobbak is). A hozzávalók így ekkora bögrével vannak számolva.
  • Legjobb, ha kiválasztasz magadnak egyet a bögréid közül, abba töltesz 3 dl vizet, és amilyen magasságban lesz a víz felülete, addig lesz 1 bögrényi.
  • A tésztának jól nyújthatónak, formázhatónak kell lennie, ezt lehet, hogy csak tejföl hozzáadásával tudod elérni. Ha viszont ragadna a tészta, lisztet kell hozzá adni.

Előkészítés

  • Készítsd össze a hozzávalókat.
  • Ha a méz cukros lenne, langyosítsd fel mikróban.

Bögrés mézeskalács készítése

  1. Keverd össze egy tálban a por alakú hozzávalókat.

    Por hozzávalók összekeverése

    Por hozzávalók összekeverése

  2. Egy másik tálban keverd össze a képlékeny hozzávalókat a sűrűbbe keverd midig a hígabbat. (A vajat keverd össze a mézzel, majd add hozzá sorban a tojásokat. Ha kézi mixert használsz, egyszerre összekeverheted az egészet.)
    Képlékeny hozzávalók összekeverése 1

    Képlékeny hozzávalók összekeverése 1

    Képlékeny hozzávalók összekeverése 2

    Képlékeny hozzávalók összekeverése 2

  3. Készíts mélyedést a por keverék közepébe.
  4. Add hozzá a mézes keveréket és a tejfölt.
  5. Keverd össze egy villával, majd dolgozd össze kézzel.

    Összedolgozás

    Összedolgozás

  6. Pihentesd egy órát, majd ismét dolgozd át.

    Tészta

    Tészta

  7. Nyújtsd ki vékonyra, mivel a sütésnél a kivágott darabok megemelkednek. Ha vastag a tészta, nehéz lesz díszíteni.

    Tészta egy része kinyújtva

    Tészta egy része kinyújtva

  8. Melegítsd elő a sütőt 170 fokon.
  9. Készíts formákat kiszúróval.

    Tepsiben

    Tepsiben

  10. Süsd 170 fokon előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben. A sütőpapírt nem kell cserélgetned, ugyanazon végigsütheted az egész mennyiséget.
  11. A sütési idő – a tészta vastagságától függően – 5 és 10 perc között lesz. Ne az időt figyeld, hanem a tésztát, amely először megemelkedik, majd a végén hirtelen barnul, és ha nem figyelsz, nagyon könnyen megég.
  12. Ha két tepsivel dolgozol, a tepsire rakás és sütés gyorsan fog menni.

Elkészítési idő (pihentetés nélkül):

  • Hozzávalók előkészítése és összekeverése: 15 perc
  • Tészta összeállítása: 10 perc
  • Szaggatás, sütőlapra rakás összesen: 35 perc
  • Sütés 7 perc, az 5 adag sütési ideje: 35 perc

Összesen: 95 perc

Bögrés mézeskalács díszítése

A mézeskalács díszítését egy másik írásomban részletesen megtalálod.

Bogrés mézeskalács tálalása

Tálalhatod díszítés nélkül és díszítve:

Puha mézeskalács tányéron

Bögrés mézeskalács tányéron

Puha mézeskalács díszítve 1

Bögrés mézeskalács díszítve

 

Képek: saját sütés, saját felvétel.