Bögrés mézeskalács: a recept olyan egyszerű, hogy mérleget nem is kell hozzá használnod. A tészta könnyen nyújtható és formázható, a mézeskalács sütés után azonnal puha.
Bögrés mézeskalács recept
Elkészítési idő: pihentetés nélkül 95 perc
Hozzávalók
A mézeskalácshoz:
4 – 5 tűzhelyekhez tartozó tepsihez
- 4 bögre liszt
- 10 dkg vaj (méretre levághatod)
- 1/2 bögre méz
- 8 evőkanál porcukor (ezzel nem lesz édes, ha édesebbre szeretnéd, tegyél bele kicsit többet)
- 1 – 2 evőkanál tejföl (csak akkor, ha a tészta összeállítás után nagyon száraz lenne)
- 2 teáskanál mézeskalácsfűszer
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 2 db tojás + 2 sárgája (ennek fehérjéből lesz a máz)
A díszítéshez:
- 1 tojásfehérje (a csomós rész eltávolítva)
- 15 dkg porcukor
- 1 – 2 csepp citrom vagy ecet
- 1 kiskanál étkezési keményítő
Bevásárlólista
- 10 dkg vaj
- 1 tubus méz (legalább 150 g)
- 1 tasak mézeskalácsfűszer
- 1 tasak szódabikarbóna
- 4 db tojás
- 1 db citrom
- 25 dkg (a legkisebb csomagolás) étkezési keményítő
Emlékeztető: liszt, porcukor, tejföl,
Megjegyzések:
- Azt bizonyára te is észrevetted, hogy a bögrék térfogata nem egyforma. Akkor most milyen bögre legyen? Én egy 3 dl hasznos térfogatú bögrével dolgoztam (de vannak ennél nagyobbak is). A hozzávalók így ekkora bögrével vannak számolva.
- Legjobb, ha kiválasztasz magadnak egyet a bögréid közül, abba töltesz 3 dl vizet, és amilyen magasságban lesz a víz felülete, addig lesz 1 bögrényi.
- A tésztának jól nyújthatónak, formázhatónak kell lennie, ezt lehet, hogy csak tejföl hozzáadásával tudod elérni. Ha viszont ragadna a tészta, lisztet kell hozzá adni.
Előkészítés
- Készítsd össze a hozzávalókat.
- Ha a méz cukros lenne, langyosítsd fel mikróban.
Bögrés mézeskalács készítése
- Keverd össze egy tálban a por alakú hozzávalókat.
- Egy másik tálban keverd össze a képlékeny hozzávalókat a sűrűbbe keverd midig a hígabbat. (A vajat keverd össze a mézzel, majd add hozzá sorban a tojásokat. Ha kézi mixert használsz, egyszerre összekeverheted az egészet.)
- Készíts mélyedést a por keverék közepébe.
- Add hozzá a mézes keveréket és a tejfölt.
- Keverd össze egy villával, majd dolgozd össze kézzel.
- Pihentesd egy órát, majd ismét dolgozd át.
- Nyújtsd ki vékonyra, mivel a sütésnél a kivágott darabok megemelkednek. Ha vastag a tészta, nehéz lesz díszíteni.
- Melegítsd elő a sütőt 170 fokon.
- Készíts formákat kiszúróval.
- Süsd 170 fokon előmelegített sütőben sütőpapírral bélelt tepsiben. A sütőpapírt nem kell cserélgetned, ugyanazon végigsütheted az egész mennyiséget.
- A sütési idő – a tészta vastagságától függően – 5 és 10 perc között lesz. Ne az időt figyeld, hanem a tésztát, amely először megemelkedik, majd a végén hirtelen barnul, és ha nem figyelsz, nagyon könnyen megég.
- Ha két tepsivel dolgozol, a tepsire rakás és sütés gyorsan fog menni.
Elkészítési idő (pihentetés nélkül):
- Hozzávalók előkészítése és összekeverése: 15 perc
- Tészta összeállítása: 10 perc
- Szaggatás, sütőlapra rakás összesen: 35 perc
- Sütés 7 perc, az 5 adag sütési ideje: 35 perc
Összesen: 95 perc
Bögrés mézeskalács díszítése
A mézeskalács díszítését egy másik írásomban részletesen megtalálod.
Bogrés mézeskalács tálalása
Tálalhatod díszítés nélkül és díszítve:
Képek: saját sütés, saját felvétel.
Legutóbbi hozzászólások