Almás süti: ezt a nevet találtam a legjobbnak erre a süteményre: egyszerű, gyorsan elkészíthető, amolyan „minden van hozzá otthon” sütemény. 

Almás süti 1

Almás süti recept

Elkészítési idő: 55 perc (ebből munka: 20 perc)

Hozzávalók

egy 20 x 20 cm-es tepsihez, de más sütőedényben is elkészítheted

A tésztához (masszához):

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor (lehet csökkenteni)
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál sütőpor (1/2 csomag) – ki ne hagyd, mert a vaj miatt ez egy nehezebb tészta, mint a piskóta és sütőpor nélkül nem fog felemelkedni

A rátéthez:

  • 2 db közepes alma
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 kávéskanálnyi fahéj

Bevásárlólista

  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 tasak sütőpor
  • 2 db közepes alma

Emlékeztető: liszt, porcukor, kristálycukor, őrölt fahéj

Megjegyzések:

  • Nézd meg, mekkora sütőedényt szeretnél használni és számítsd át a mennyiségeket. Tojás esetében inkább több felé menj el. (Egyébként a 2 db tojás súlya nagyjából megegyezik a liszt, cukor és vaj mennyiségével – ez is lehet irányadó.)
  • Ebben a tésztában gyakorlatilag minden egyenlő súlyú, ezért egyenlőség-tésztának, vagy német szóval gleichgewichtnek is szokták nevezni.
  • Hasonló tésztából készül az epres szelet.

Előkészítés

  • A vajat készítés előtt egy órával kiveszed a hűtőből, hogy megpuhuljon.
  • Béleld ki a tepsit duplán sütőpapírral. Ha tapadásmentes tepsit használsz és nem tudod a tésztát a sütőedényből kiemelni, ez fogja megvédeni a tepsit feldaraboláskor.

Almás süti készítése

  1. Egy tálban összekevered a lisztet és a sütőport, hozzá teszed a vajat.
  2. Összedolgozod. (Használj hozzá villát – praktikus, mert nem leszel tésztás.)

    Liszt és vaj összedolgozása

    Liszt és vaj összedolgozása

  3. Hozzászitálod a porcukrot. (Szűrőkanalat használj, hogy ne kerüljenek cukorcsomók a tésztába.)
  4. Összekevered, beledolgozod.

    Tészta alap

    Tészta alap

  5. Hozzáadod a tojásokat.

    Tojások hozzáadása

    Tojások hozzáadása

  6. Előveszel egy kézi mixert és egy-két perc alatt belekevered.
    Tojások bekeverése

    Tojások bekeverése

    Tészta összeállítva

    Tészta összeállítva

  7. A tésztát a sütőedénybe teszed úgy, hogy a széleken kis peremet hagysz. Erre azért van szükség, hogy a ráhelyezett almák ne ragadjanak oda a sütőedény oldalához.

    Tészta tepsiben

    Tészta tepsiben

  8. Bekapcsolod a sütőt 200 fokra.
  9. Lehámozod az almát, vékonyra felszeleteled és egyenletesen a tésztamasszára rakod.
  10. Megszórod az 1 kanál kristálycukorral.
  11. Szűrőszitán rászórod egyenletesen a fahéjat. (Én a kiskanálból szórtam csak rá és ez meg is látszik.)

    Tészta sütés előtt

    Tészta sütés előtt

  12. Beteszed a sütőbe középre. Negyed órát süsd 200 fokon, majd mérsékeld a hőmérsékletet 175 fokra.
  13. Süsd tovább még 20 percig. Ellenőrizd tű próbával.
  14. Amikor a tészta megsült, zárd el a melegítést és résre nyitott sütőben pihentesd még 10 percig.
  15. Vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni (a barna foltok a fahéj).

    Tészta sütés után

    Tészta sütés után

Megjegyzések:

  • Vágott vagy darált diót (2 – 3 dkg)  is szórhatsz a tetejére
  • Gyümölcstorta formában, vagy akár egy kerek tortaformában is elkészítheted.

Elkészítési idő:

  • Massza készítése: 15 perc
  • Alma, cukor, fahéj felrakása: 5 perc
  • Sütés: 35 perc

Összesen: 55 perc (ebből munka: 20 perc)

Szeletelés, tálalás

  • Ha nem túl nagy a sütőedény, a dupla sütőpapírral kiemelheted a sütőből.
  • A széleket levágod (ha kerek formában készíted, akkor nem kell).

    Szélek levágva

    Szélek levágva

  • Felszeleteled és tálon vagy tányérokon tálalod.

    Almás süti tálalva 1

    Almás süti tálalva 1

Javaslatok:

  • fél óra múlva váratlan vendég érkezik: 20 perc alatt elkészíted, mire szükséged lesz rá: megsül – és még jó fahéj és alma illet is lesz a lakásban (ugye más, mint egy készen vett keksz?).
  • kiváló délutáni tea vagy kávé mellé.

 

Képek: saját készítés, saját fotók