Birsalmás pite: nagyon finom. A töltelék kicsit munkásabb, mint az almás pite tölteléke, de különleges íznek lehetsz részese, amellyel másokat is megajándékozhatsz.

Birsalmás pite 1

Birsalmás pite készítése

Elkészítési idő: 100 perc

Hozzávalók

egy közepes, kb. 35 x 20 cm-es tepsihez

A tésztához:

  • 40 dkg liszt (BL55)
  • 20 dkg vaj
  • 2 – 3 evőkanál porcukor
  • 4 evőkanál tejföl
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • 1,5 kg reszelt birsalma
  • 2-4 evőkanál cukor
  • kb. 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg dió

Bevásárlólista

  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 1,5 kg reszelt birsalma
  • 10 dkg dió

Emlékeztető: porcukor, tejföl, só, zsemlemorzsa, őrölt fahéj

Megjegyzés:

  • Az 1,5 kg reszelt birsalmához jóval több nyers alma szükséges. Lehet, hogy akár 2,5 kg, vagy még több azért, mert a birsalma sokszor kukacos, a hibás részeket nem lehet felhasználni. Héja még jó éles késsel is nehezen távolítható el, és több a veszteség, mint a közönséges almánál.

Előkészítő munkák

  • A pitetésztát elkészítheted egy olyan alaprecept szerint, amelyet más piték készítéséhez is felhasználhatsz.
  • A megtisztított birsalma darabokat le kell reszelned (lapokra). Ez elég hosszadalmas munka. Gyorsíthatod kis kézi meghajtású reszelővel.
  • A birsalma tölteléket – mivel elég kemény, meg kell párolnod. Tedd a reszelt almát egy lábosba. Önts alá fél deci vizet. Nyomd rá egy citrom levét (javítja az alma ízét és nem barnul meg nagyon a töltelék.
  • Párold puhára. Pároláskor hagyd a fél citromokat az almán.

    Birsalma főzése citrommal 2

    Birsalma főzése citrommal

  • Darabold fel a diót.
  • Amikor az alma megpuhult, távolítsd el a fél citromokat, mert nincs többé rájuk szükség. Egy szűrőkanálra téve csepegtesd le az almát, és egy kicsit nyomkodd  ki belőle a folyadékot. Ezt a műveletet több részletben tudod elvégezni.

    Lecsepegtetés

    Lecsepegtetés

A birsalmás pite elkészítése

  1. Béleld ki a tepsit sütőpapírral, mert így a sütés végeztével sokkal könnyebbe ki tudod takarítani a tepsit.
  2. A tészta felét nyújtsd ki, helyezd a tepsibe. Nyomkodd a széleit a tepsi oldalára.

    Alső réteg tészta felhelyezése

    Alsó réteg tészta felhelyezése

  3. Szórd meg a tésztát a zsemlemorzsával, mert ez fel fogja szívni a fölösleges folyadékot.

    Alsó tészta tepsiben

    Alsó tészta tepsiben

  4. Rakd az almát a tepsibe.

    Alma rátéve

    Alma rátéve

  5. Szórd meg a cukorral és a vágott dióval.

    Dió rászórva

    Dió rászórva

  6. Nyújtsd ki a tészta másik felét és helyezd a tepsibe.  A széleket nyomkodd le.
    Felső tészta felrakása

    Felső tészta felrakása

    Alső réteg tészta felhelyezése

    Alső réteg tészta felhelyezése

  7. Kend meg a tésztát felvert tojással és villával szurkáld meg, hogy a fölösleges nedvesség el tudjon párologni.

    Megkenve

    Megkenve

  8. Süsd 175 fokon 40 percig, mert ennyi idő alatt a tészta alul is felül is megsül.
  9. Hagyd még 10 percig a sütőben. Utána vedd ki, hagy kihűlni, majd szeleteld fel.

    Megsütve

    Megsütve

Elkészítési idő:

  • Alma hámozása, hibás részek kivágása, lereszelés: 30 perc
  • Tészta összeállítása: 20 perc
  • Tepsibe rakás: 10 perc
  • Sütés: 40 perc

Összesen: 140 perc (ebből munka: 100 perc)

Birsalmás pite tálalása

Rakhatod tálra vagy tányérra, kisebb-nagyobb szeletekben.

Birsalmás pite 2

 

Képek: saját készítésű birsalmás pite saját felvételei.