Bejgli tészta: alaprecept. Bármilyen bejglit is készítesz, ezt a bejgli tészta alapreceptet mindegyikhez használhatod. Párszor elkészíted, és már szinte kívülről is fogod tudni, annyira egyszerű.
Diós-mákos-bejgli
Bejgli tészta recept
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók
egy, kettő illetve 3 rúd bejglihez áttekinthető táblázatban
Bejgli rudak száma Mértékegység 1 2 3
Liszt dkg 20 40 60
Vaj dkg 5 10 15
Porcukor teáskanál 2 4 6
Tojássárgája db 1 2 3
Élesztő
dkg 1 2 3
Kristálycukor mokkáskanál 1 2 3
Rum teáskanál 1 2 3
Tej dl
0,3 0,6 0,9
Tejföl kb. evőkanál 1 2 3
Só csipet 1 2 3
Bevásárlólista
- 3 rúdhoz
- 1 kg liszt (nem kell mind)
- 20 dkg vaj
- 3 db tojás
- 5 dkg élesztő
- 1 kis üveg rum
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: porcukor, kristálycukor, tej, só
Előkészítés
- A tésztakészítés előtt 1 órával vedd ki a hűtőszekrényből a vajat, tojásokat, élesztőt, tejet, tejfölt.
- Mérd ki a lisztet és a vajat (a csomagolt vajat nem kell mérlegen mérned, szemmértékre levágod).
- Készítsd ki a kristálycukrot, porcukrot és a sót.
A bejgli tészta elkészítése
- Langyosítsd meg a tejet (ne legyen meleg!), tedd bele a kristálycukrod, keverd el, hogy feloldódjon. Morzsold bele az élesztőt. Mire a hozzávalókat összekevered, fel fog habosodni.
- Tedd a lisztet egy nagyobb tálba (ha van kelesztőtálad, akkor abba.) Tedd bele a sót és keverd össze. (Ez azért fontos, mert ha a só egy helyen marad, gátolhatja az élesztő működését.)
- Add hozzá a vajat és egy villával morzsold össze. Ha szükséges, kézzel is dolgozd el.
Vaj hozzáadása
Liszt és vaj összemorzsolva
- Szitáld bele a porcukrot és azt is keverd el a lisztben. Készíts mélyedést a liszt közepébe.
- Amikor felhabosodott az élesztő, tedd a lisztbe. Add hozzá a tojások sárgáját, az élesztős tejet és a tejfölt. Ezeket keverd össze.
Felfuttatott élesztő, tojások sárgája és tejföl a lisztben
- Dolgozd bele a lisztet, először egy villával (így nem lesz tésztás a kezed), majd amikor összeállt, akkor kézzel.
- Gyúrd össze, addig dolgozz vele, amíg a tészta egyenletes, homogén lesz.
Tészta összegyúrva
- Vágd annyi darabba, ahány rudat készítesz, takard le egy konyharuhával és pihentesd fél óráig.
Bejgli tészta három darabban
Pihentetés
- Ezzel elkészült a bejgli tészta.
Elkészítési idő (nagyjából azonos, háromig alig függ a rudak számától):
- Hozzávalók kimérése, előkészítése: 10 perc
- Tészta összeállítása: 10 perc
- Tészta átdolgozása: 10 perc
- Pihentetés: 30 perc
Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)
Bejgli megtöltése
Töltheted a szokásos töltelékekkel:
gesztenyés bejgli tölteléke.
A bejgli történetéről itt olvashatsz.
Képek: saját készítésű bejgli tészta saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások