Bejgli tészta: alaprecept. Bármilyen bejglit is készítesz, ezt a bejgli tészta alapreceptet mindegyikhez használhatod. Párszor elkészíted, és már szinte kívülről is fogod tudni, annyira egyszerű.

Diós-mákos-bejgli

Diós-mákos-bejgli

Bejgli tészta recept

Elkészítési idő: 60 perc

Hozzávalók

egy, kettő illetve 3 rúd bejglihez áttekinthető táblázatban

Bejgli rudak száma Mértékegység 123
Liszt dkg204060
Vajdkg51015
Porcukorteáskanál246
Tojássárgája db123
Élesztő
dkg123
Kristálycukormokkáskanál123
Rumteáskanál123
Tejdl
0,30,60,9
Tejföl kb.evőkanál123
csipet123

Bevásárlólista

  • 3 rúdhoz
  • 1 kg liszt (nem kell mind)
  • 20 dkg vaj
  • 3 db tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kis üveg rum
  • 1 kis pohár tejföl

Emlékeztető: porcukor, kristálycukor, tej, só

Előkészítés

  • A tésztakészítés előtt 1 órával vedd ki a hűtőszekrényből a vajat, tojásokat, élesztőt, tejet, tejfölt.
  • Mérd ki a lisztet és a vajat (a csomagolt vajat nem kell mérlegen mérned, szemmértékre levágod).
  • Készítsd ki a kristálycukrot, porcukrot és a sót.

A bejgli tészta elkészítése

  1. Langyosítsd meg a tejet (ne legyen meleg!), tedd bele a kristálycukrod, keverd el, hogy feloldódjon. Morzsold bele az élesztőt. Mire a hozzávalókat összekevered, fel fog habosodni.
  2. Tedd a lisztet egy nagyobb tálba (ha van kelesztőtálad, akkor abba.) Tedd bele a sót és keverd össze. (Ez azért fontos, mert ha a só egy helyen marad, gátolhatja az élesztő működését.)
  3. Add hozzá a vajat és egy villával morzsold össze. Ha szükséges, kézzel is dolgozd el.
    Vaj hozzáadása

    Vaj hozzáadása

    Liszt és vaj összemorzsolva

    Liszt és vaj összemorzsolva

  4. Szitáld bele a porcukrot és azt is keverd el a lisztben. Készíts mélyedést a liszt közepébe.
  5. Amikor felhabosodott az élesztő, tedd a lisztbe. Add hozzá a tojások sárgáját, az élesztős tejet és a tejfölt. Ezeket keverd össze.

    Felfuttatott élesztő, tojások sárgája és tejföl a lisztben

    Felfuttatott élesztő, tojások sárgája és tejföl a lisztben

  6. Dolgozd bele a lisztet, először egy villával (így nem lesz tésztás a kezed), majd amikor összeállt, akkor kézzel.
  7. Gyúrd össze, addig dolgozz vele, amíg a tészta egyenletes, homogén lesz.

    Bejgli tészta összegyúrva

    Tészta összegyúrva

  8. Vágd annyi darabba, ahány rudat készítesz, takard le egy konyharuhával és pihentesd fél óráig.
    Bejgli tészta három darabban

    Bejgli tészta három darabban

    Kelesztés 2

    Pihentetés

  9. Ezzel elkészült a bejgli tészta.

Elkészítési idő (nagyjából azonos, háromig alig függ a rudak számától):

  • Hozzávalók kimérése, előkészítése: 10 perc
  • Tészta összeállítása: 10 perc
  • Tészta átdolgozása: 10 perc
  • Pihentetés: 30 perc

Összesen: 60 perc (ebből munka: 30 perc)

Bejgli megtöltése

Töltheted a szokásos töltelékekkel:

dió töltelék

mák töltelék

gesztenyés bejgli tölteléke.

 

A bejgli történetéről itt olvashatsz. 

 

Képek: saját készítésű bejgli tészta saját felvételei.