Sült kacsa combok hagyományosan: elősütve, puhára párolva majd ropogósra sütve. Ezek a hagyományos sütés főbb lépései
Sült kacsa combok hagyományosan
Elkészítési idő: 185 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 4 db hízott kacsa comb
- 2 evőkanál kacsa zsír
- 4 mokkás kanál frissen őrölt fekete bors
- 4 kiskanál szárított majoránna
- só (ízlés szerint)
Bevásárlólista
- 4 db hízott kacsa comb
- 0,25 dkg kacsa zsír
Emlékeztető: só, fekete bors, szárított majoránna
Előkészítés
- A kacsa combokat megtisztítod, leöblíted, a vizet lecsepegteted, a húsokat bőrükkel felfelé tálcára teszed.
- A combokat – ha túl vastag rajta a zsír – bevagdosod, hogy a zsír könnyebben kiolvadjon, megsózod.
Kacsa combok
- A húsokat megfordítod, a vágott felületet megsózod, meghinted frissen őrölt borssal és szárított majoránnával.
Kacsa combok fűszerezve
Sült kacsa combok hagyományosan – elkészítés
Elősütés:
- A kacsa zsírt egy nagyobb lábosban megolvasztod, felforrósítod.
- Beleteszed a kacsa combokat bőrös oldalukkal lefelé.
- Addig sütöd, amíg a bőrös oldalak kissé megpirulnak.
- Megfordítod a combokat és a másik oldalukat is pirulásig sütöd.
Kacsa combok elősütése
Párolás:
- A lábost lehúzod a tűzhelyről (a hőmérsékletet lecsökkented) és kb. 2 dl vizet töltesz bele. (Vigyázz, ha nagyon forró a zsír, fröcsöghet!)
- Visszateszed a lábost a tűhelyre.
- Úgy állítod be a hőmérsékletet, hogy a lefedett lábosban a folyadék gyöngyözve forrjon. Közben a combokból a zsír kioldódik, a hús pedig megpuhul. A pároló folyadékról a zsírt többször leszeded mindaddig, amíg a hús puha nem lesz. Ez eltarthat 2 – 3 óráig. (Mivel alacsony hőmérsékleten párolsz, nem fog túl sok energiát fogyasztani. A párolást végezhetnéd sütőben is, csak sokkal több energiát fogyasztanál el.)
Kacsa combok párolása
- A hús alatt összegyűlt szaftot a zsír leszedése után felhasználhatod a garnírung (pl. krumplipüré) locsolására, vagy mártást is készíthetsz belőle.
Sütés:
- Amikor a húsok már puhák, átrakod egy sütőtálra és alsó-felső sütéssel ropogósra sütöd.
Sütés tepsiben, sütőben
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Elősütés: 10 perc
- Párolás: 150 perc
- Sütés: 10 perc
Összesen: 185 perc
Tálalás
A hagyományosan sült kacsa combokhoz a klasszikus két részből álló köret illik a legjobban:
Sült kacsa combok hagyományosan tálalva-1
Sült kacsa combok hagyományosan tálalva -2
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások