Sült kacsa combok hagyományosan: elősütve, puhára párolva majd ropogósra sütve. Ezek a hagyományos sütés főbb lépései

Sült kacsa combok hagyományosan

Sült kacsa combok hagyományosan

Elkészítési idő: 185 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 4 db hízott kacsa comb
  • 2 evőkanál kacsa zsír
  • 4 mokkás kanál frissen őrölt fekete bors
  • 4 kiskanál szárított majoránna
  • só (ízlés szerint)

Bevásárlólista

  • 4 db hízott kacsa comb
  • 0,25 dkg kacsa zsír

Emlékeztető: só, fekete bors, szárított majoránna

Előkészítés

  • A kacsa combokat megtisztítod, leöblíted, a vizet lecsepegteted, a húsokat bőrükkel felfelé tálcára teszed.
  • A combokat – ha túl vastag rajta a zsír – bevagdosod, hogy a zsír könnyebben kiolvadjon, megsózod.

    Kacsa combok

    Kacsa combok

  • A húsokat megfordítod, a vágott felületet megsózod, meghinted frissen őrölt borssal és szárított majoránnával.

    Kacsa combok fűszerezve

    Kacsa combok fűszerezve

Sült kacsa combok hagyományosan – elkészítés

Elősütés:

  1. A kacsa zsírt egy nagyobb lábosban megolvasztod, felforrósítod.
  2. Beleteszed a kacsa combokat bőrös oldalukkal lefelé.
  3. Addig sütöd, amíg a bőrös oldalak kissé megpirulnak.
  4. Megfordítod a combokat és a másik oldalukat is pirulásig sütöd.

    Kacsa combok elősütése

    Kacsa combok elősütése

Párolás:

  1. A lábost lehúzod a tűzhelyről (a hőmérsékletet lecsökkented) és kb. 2 dl vizet töltesz bele. (Vigyázz, ha nagyon forró a zsír, fröcsöghet!)
  2. Visszateszed a lábost a tűhelyre.
  3. Úgy állítod be a hőmérsékletet, hogy a lefedett lábosban a folyadék gyöngyözve forrjon. Közben a combokból a zsír kioldódik, a hús pedig megpuhul. A pároló folyadékról a zsírt többször leszeded mindaddig, amíg a hús puha nem lesz. Ez eltarthat 2 – 3 óráig. (Mivel alacsony hőmérsékleten párolsz, nem fog túl sok energiát fogyasztani. A párolást végezhetnéd sütőben is, csak sokkal több energiát fogyasztanál el.)

    Kacsa combok párolása

    Kacsa combok párolása

  4. A hús alatt összegyűlt szaftot a zsír leszedése után felhasználhatod a garnírung (pl. krumplipüré) locsolására, vagy mártást is készíthetsz belőle.

Sütés:

  1. Amikor a húsok már puhák, átrakod egy sütőtálra és alsó-felső sütéssel ropogósra sütöd.

    Sütés tepsiben, sütőben

    Sütés tepsiben, sütőben

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Elősütés: 10 perc
  • Párolás: 150 perc
  • Sütés: 10 perc

Összesen: 185 perc

Tálalás

A hagyományosan sült kacsa combokhoz a klasszikus két részből álló köret illik a legjobban:

Sült kacsa combok hagyományosan-1

Sült kacsa combok hagyományosan tálalva-1

Sült kacsa combok hagyományosan-2

Sült kacsa combok hagyományosan tálalva -2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa