Sült csirkecomb gyümölcsmártással: talán kicsit szokatlan, de a két ételfajta nagyon is illik egymáshoz. A húshoz passzolnak az édes-savanyú ízek.
Sült csirkecomb gyümölcsmártással
Elkészítési idő:
Hozzávalók
2 adaghoz
A sült csirkecombhoz:
- 2 db csirkecomb
- 1 evőkanál baromfi- vagy sertés-zsír
- Fűszerek: só, frissen őrölt bors, majoránna, kakukkfű
A gyümölcsmártáshoz:
- 2 db nagyobb, savanykás alma
- 3 – 4 evőkanál kimagozott mirelit meggy
- Fűszerek: fahéj, szegfűszeg, citromhéj
- 2 evőkanál cukor
- 1,5 dl (egy kis pohár) tejföl
- 1 evőkanál liszt
Megjegyzés:
Ha 4 adagot szeretnél készíteni, vedd mindennek a kétszeresét.
Bevásárlólista
- 2 db csirkecomb
- 2 db nagyobb alma
- 1 csomag kimagozott mirelit meggy
- 1 kis pohár) tejföl
Emlékeztető: liszt, só, frissen őrölt bors, majoránna, kakukkfű, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, cukor
Előkészítés
- A csirkecombokat megtisztítod, leöblíted, lecsepegteted, szárazra törlöd).
- Mindkét odalukat besózod, a bőr nélküli oldalt borssal, majoránnával, kevés kakukkfűvel befűszerezed.
- Az almákat megmosod, nyolc gerezdre, majd mindegyik gerezdet még 2 – 3 részre vágod.
- A fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat – hogy ne úszkáljanak a mártásban – fél dl vízben kifőzöd, vagy egy fűszerlabdába teszed.
Sült csirkecomb gyümölcsmártással – elkészítés
Csirkecombok sütése hagyományos módon, energiatakarékosan:
- Egy akkora lábosban, vagy lefedhető serpenyőben, amekkorában a csirkecombok elférnek – a zsírt felolvasztod és felforrósítod.
- Beleteszed a befűszerezett csirkecombokat a bőrös felükkel lefelé és addig sütöd, amíg barnulni kezd. Egy lapos eszközzel folytonosan mozgatnod kell, hogy a bőre ne süljön le az edény aljára, mert a szakadozott bőrrel nem lesz szép a felülete.
- Megfordítod és a bőr nélküli oldalt is átsütöd. (A húst közben itt is mozgasd meg, mert leragadhat.
- Amikor ezzel készen vagy, kevés vizet önts a hús alá (a bőrös fele legyen felül), fedd le és párold puhára. (Ez – a combok méretétől függően akár egy óráig is eltarthat.) Közben ellenőrizd, és ha kell, pótold a vizet.
- Amikor a hús már puha, vedd le a fedőt, párold el a vizet és a maradék zsírban mozgatva süssd át a combok mindkét oldalát. Ezzel a hús elkészült.
Amíg a hús párolódik, elkészíted a gyümölcsmártást (de akár előző nap is elkészítheted):
- Az előkészített gyümölcsöket tedd egy lábosba.
- Öntsd rá a kifőzött fűszerek levét illetve tedd bele a fűszerlabdát. A kimagozott meggy levét is tedd hozzá. Ezután önts rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Add hozzá a cukrot és forrald fel. Főzd néhány percig.
- Készítsd el a habarást: a tejfölt egy kisebb tálban keverd simára, keverd hozzá a lisztet. A gyümölcs főzőlevéből keverés közben kanalanként adj annyit, hogy a massza önthető legyen.
- Öntsd a habarást a főtt gyümölcsre, keverd el, forrald fel és elkészültél.
Megjegyzés:
A csirkecombokat más mártással, például fokhagyma mártással is elkészítheted.
Elkészítési idő (a gyümölcsmártás hűtés nélkül):
- Előkészítő munkák: 20 perc
- Hús fűszerezése, elősütése: 15 perc
- Hús párolása (közben a gyümölcsmártás elkészítése): 60 perc
Összesen: 95 perc
Sült csirkecomb gyümölcsmártással – tálalás
A csirkecombokat melegen tányérokra teszed. A gyümölcsmártást a tányér szabad felületére tálalod.
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások