Sült csirkecomb gyümölcsmártással: talán kicsit szokatlan, de a két ételfajta nagyon is illik egymáshoz. A húshoz passzolnak az édes-savanyú ízek.

Sült csirkecomb gyümölcsmártással

Sült csirkecomb gyümölcsmártással

Elkészítési idő:

Hozzávalók

2 adaghoz

A sült csirkecombhoz:

  • 2 db csirkecomb
  • 1 evőkanál baromfi- vagy sertés-zsír
  • Fűszerek: só, frissen őrölt bors, majoránna, kakukkfű

A gyümölcsmártáshoz:

  • 2 db nagyobb, savanykás alma 
  • 3 – 4 evőkanál kimagozott mirelit meggy
  • Fűszerek: fahéj, szegfűszeg, citromhéj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1,5 dl (egy kis pohár) tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Megjegyzés:

Ha 4 adagot szeretnél készíteni, vedd mindennek a kétszeresét.

Bevásárlólista

  • 2 db csirkecomb
  • 2 db nagyobb alma
  • 1 csomag kimagozott mirelit meggy
  • 1 kis pohár) tejföl

Emlékeztető: liszt, só, frissen őrölt bors, majoránna, kakukkfű, fahéj, szegfűszeg, citromhéj, cukor

Előkészítés

  • A csirkecombokat megtisztítod, leöblíted, lecsepegteted, szárazra törlöd).
  • Mindkét odalukat besózod, a bőr nélküli oldalt borssal, majoránnával, kevés kakukkfűvel befűszerezed.

    Csirkecombok fűszerezve

    Csirkecombok fűszerezve

  • Az almákat megmosod, nyolc gerezdre, majd mindegyik gerezdet még 2 – 3 részre vágod.
  • A fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat – hogy ne úszkáljanak a mártásban – fél dl vízben kifőzöd, vagy egy fűszerlabdába teszed.

Sült csirkecomb gyümölcsmártással – elkészítés

Csirkecombok sütése hagyományos módon, energiatakarékosan:

  1. Egy akkora lábosban, vagy lefedhető serpenyőben, amekkorában a csirkecombok elférnek – a zsírt felolvasztod és felforrósítod.
  2. Beleteszed a befűszerezett csirkecombokat a bőrös felükkel lefelé és addig sütöd, amíg barnulni kezd. Egy lapos eszközzel folytonosan mozgatnod kell, hogy a bőre ne süljön le az edény aljára, mert a szakadozott bőrrel nem lesz szép a felülete.

    Elősütés 1

    Elősütés 1

  3. Megfordítod és a bőr nélküli oldalt is átsütöd. (A húst közben itt is mozgasd meg, mert leragadhat.

    Elősütés 2

    Elősütés 2

  4. Amikor ezzel készen vagy, kevés vizet önts a hús alá (a bőrös fele legyen felül), fedd le és párold puhára. (Ez – a combok méretétől függően akár egy óráig is eltarthat.) Közben ellenőrizd, és ha kell, pótold a vizet.

    Csirkecombok párolása

    Csirkecombok párolása

  5. Amikor a hús már puha, vedd le a fedőt, párold el a vizet és a maradék zsírban mozgatva süssd át a combok mindkét oldalát. Ezzel a hús elkészült.
    Csirkecombok zsírjára sütése 1

    Csirkecombok zsírjára sütése 1

    Csirkecombok zsírjára sütése 2

    Csirkecombok zsírjára sütése 2

Amíg a hús párolódik, elkészíted a gyümölcsmártást (de akár előző nap is elkészítheted):

  1. Az előkészített gyümölcsöket tedd egy lábosba.

    Gyümölcsök főzés előtt

    Gyümölcsök főzés előtt

  2. Öntsd rá a kifőzött fűszerek levét illetve tedd bele a fűszerlabdát. A kimagozott meggy levét is tedd hozzá. Ezután önts rá annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Add hozzá a cukrot és forrald fel. Főzd néhány percig.

    Gyümölcsök főzése

    Gyümölcsök főzése

  3. Készítsd el a habarást: a tejfölt egy kisebb tálban keverd simára, keverd hozzá a lisztet. A gyümölcs főzőlevéből keverés közben kanalanként adj annyit, hogy a massza önthető legyen.
  4. Öntsd a habarást a főtt gyümölcsre, keverd el, forrald fel és elkészültél.

    Gyümölcsmártás készen

    Gyümölcsmártás készen

Megjegyzés:

A csirkecombokat más mártással, például fokhagyma mártással is elkészítheted.

Elkészítési idő (a gyümölcsmártás hűtés nélkül):

  • Előkészítő munkák: 20 perc
  • Hús fűszerezése, elősütése: 15 perc
  • Hús párolása (közben a gyümölcsmártás elkészítése): 60 perc

Összesen: 95 perc

Sült csirkecomb gyümölcsmártással – tálalás

A csirkecombokat melegen tányérokra teszed. A gyümölcsmártást a tányér szabad felületére tálalod.

Sült csirkecomb gyümölcsmártással tálalva 1

Sült csirkecomb gyümölcsmártással tálalva 1

Sült csirkecomb gyümölcsmártással tálalva 2

Sült csirkecomb gyümölcsmártással tálalva 2

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa