Sült császárhús: értékes, finom hús, sok szalonnával körítve. Többnyire nem sütve, hanem füstölve, vékonyra szeletelve bacon néven találkozunk vele, és így nagyon népszerű.
Sült császárhús
Elkészítési idő: 150 perc
Mi a császárhús?
Én is inkább a bacon (a vékonyra szeletelt füstölt változat), a darabokban kapható füstölt vagy főtt változatban találkoztam vele. Nemrég azonban elmentünk a férjemmel „vadászni” a nagy vásárcsarnokba, és megláttunk nyers császárhús darabokat az egyik hentesnél. Megvettünk belőle szép húsos részeket, hazavittük, megsütöttük, és különféle formában most már mind megettük. Ennyi a történet.
Közben utána néztem – mert eddig nem foglalkoztam vele – hogy melyik része a sertésnek a császárhús. Megtudtam, hogy a hasaaljának a hátsó csülök közelében levő része. Az első részt dagadónak szokták nevezni, azt már készítettem töltött hús formájában.
A császárhús lényegében tehát egy húsos szalonna vagy szalonnás hús, amely
- nyers formában ételek készítésénél felhasználható
- füstölhető, ilyen formában ehető, ételekhez használható
- főzhető (főtt császárhús)
- süthető kisebb-nagyobb darabokban (sült császárhús).
A sült császárhús fogyasztható
- melegen (főtt burgonyával, krumplipürével, salátával, savanyúsággal)
- hidegen (a kisült zsírral együtt kenyérre kenve friss zöldségekkel (újhagyma, lila hagyma, zöldpaprika, paradicsom).
Sült császárhús készítése
Hozzávalók
4 adag sült császárhúshoz (sültként fogyasztva) és a maradék a zsírral együtt hidegen, kenyérre kenve
- 1,5 kg nyers császárhús
- fűszerek: só, frissen őrölt bors, majoránna, kevés kakukkfű és zsálya
Bevásárlólista
- 1,5 kg császárhús majoránna, kakukkfű, zsálya.
Emlékeztető: só, bors, majoránna, kakukkfű, zsálya.
Megjegyzés:
Más, kedvedre való fűszereket is használhatsz. Hagymákat is tehetsz a húsok közé.
Előkészítés
- A húsokat leöblíted, lecsepegteted, mindkét oldalukat megsózod.
- Egy gáztepsit vékonyan kizsírozol és ráfekteted a húsdarabokat.
Császárhús sütésre előkészítve
- Megszórod a fűszerekkel (borssal, majoránnával bővebben, zsályával, kakukkfűvel gyengébben).
Fűszerezve
Sült császárhús készítése
- A tepsit a sütőbe teszed, vizet öntesz alá, alufóliával lefeded.
- 120 – 140 fokon párolod addig, ameddig a hús megpuhul (1,5 – 2 óra). Ellenőrizd tű beszúrásával.
- Az alufóliát leveszed és a húst 170 – 180 fokon készre sütöd addig, amíg a teteje megpirul és a víz elpárolog (20 – 30 perc).
Megsütve
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Párolás: 100 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 150 perc
Fogyasztás
Melegen tálalva: főtt burgonya vagy krumplipüré körettel, salátával vagy savanyúsággal.
Sült császárhús tálalva 1
Sült császárhús tálalva 2
Hidegen (kisebb darabokra vágva, zsírjával együtt kenyérre kenve friss zöldségekkel (újhagyma, lila hagyma, zöldpaprika, paradicsom.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások