Sült császárhús: értékes, finom hús, sok szalonnával körítve. Többnyire nem sütve, hanem füstölve, vékonyra szeletelve bacon néven találkozunk vele, és így nagyon népszerű.

Sült császárhús

Sült császárhús

Elkészítési idő: 150 perc

Mi a császárhús?

Én is inkább a bacon (a vékonyra szeletelt füstölt változat), a darabokban kapható füstölt vagy főtt változatban találkoztam vele. Nemrég azonban elmentünk a férjemmel „vadászni” a nagy vásárcsarnokba, és megláttunk nyers császárhús darabokat az egyik hentesnél. Megvettünk belőle szép húsos részeket, hazavittük, megsütöttük, és különféle formában most már mind megettük. Ennyi a történet.

Közben utána néztem – mert eddig nem foglalkoztam vele – hogy melyik része a sertésnek a császárhús. Megtudtam, hogy a hasaaljának a hátsó csülök közelében levő része. Az első részt dagadónak szokták nevezni, azt már készítettem töltött hús formájában.

A császárhús lényegében tehát egy húsos szalonna vagy szalonnás hús, amely

  • nyers formában ételek készítésénél felhasználható
  • füstölhető, ilyen formában ehető, ételekhez használható
  • főzhető (főtt császárhús)
  • süthető kisebb-nagyobb darabokban (sült császárhús).

A sült császárhús fogyasztható

  • melegen (főtt burgonyával, krumplipürével, salátával, savanyúsággal)
  • hidegen (a kisült zsírral együtt kenyérre kenve friss zöldségekkel (újhagyma, lila hagyma, zöldpaprika, paradicsom).

  Sült császárhús készítése

Hozzávalók

4 adag sült császárhúshoz (sültként fogyasztva) és a maradék a zsírral együtt hidegen, kenyérre kenve

  • 1,5 kg nyers császárhús
  • fűszerek: só, frissen őrölt bors, majoránna, kevés kakukkfű és zsálya

Bevásárlólista

  • 1,5 kg császárhús majoránna, kakukkfű, zsálya.

Emlékeztető: só, bors, majoránna, kakukkfű, zsálya.

Megjegyzés:

Más, kedvedre való fűszereket is használhatsz. Hagymákat is tehetsz a húsok közé.

Előkészítés

  • A húsokat leöblíted, lecsepegteted, mindkét oldalukat megsózod.
  • Egy gáztepsit vékonyan kizsírozol és ráfekteted a húsdarabokat.

    Császárhús sütésre előkészítve

    Császárhús sütésre előkészítve

  • Megszórod a fűszerekkel (borssal, majoránnával bővebben, zsályával, kakukkfűvel gyengébben).

    Császárhús fűszerezve

    Fűszerezve

Sült császárhús készítése

  1. A tepsit a sütőbe teszed, vizet öntesz alá, alufóliával lefeded.
  2. 120 – 140 fokon párolod addig, ameddig a hús megpuhul (1,5 – 2 óra). Ellenőrizd tű beszúrásával.
  3. Az alufóliát leveszed és a húst 170 – 180 fokon készre sütöd addig, amíg a teteje megpirul és a víz elpárolog (20 – 30 perc).

    Császárhús megsütve

    Megsütve

Elkészítési idő:

  1. Előkészítés: 20 perc
  2. Párolás: 100 perc
  3. Sütés: 30 perc

Összesen: 150 perc

Fogyasztás

Melegen tálalva: főtt burgonya vagy krumplipüré körettel, salátával vagy savanyúsággal.

Sült császárhús tálalva 1

Sült császárhús tálalva 1

Sült császárhús tálalva 2

Sült császárhús tálalva 2

Hidegen (kisebb darabokra vágva, zsírjával együtt kenyérre kenve friss zöldségekkel (újhagyma, lila hagyma, zöldpaprika, paradicsom.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa