Salátaleves: kissé szokatlanul hangzik. Ha a kertedben terem a saláta, próbáld ki, de akkor is megteheted, ha hónap vége felé már kissé lapos a pénztárcád.
Salátaleves
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 10 dkg húsos szalonna
- 1 fej saláta
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál tejföl tejföl
- 2 db tojás
- 2 pár bőrös virsli
- 0,6 l csirke alaplé
- só, őrölt bors
Bevásárlólista
- 10 dkg húsos szalonna
- 1 fej saláta
- 1 kis pohár tejföl
- 2 db tojás
- 2 pár bőrös virsli
Emlékeztető: fokhagyma, liszt, csirke alaplé, só, őrölt bors
Megjegyzés:
- A képeken 2 adag készítését látod.
Előkészítés
- A salátát levelekre teszed és hideg vízbe áztatod. Ettől a saláta felfrissül és az esetleges sár, homok fellazul rajta, kézzel való kevergetésnél le is hullik. Az áztatás után még egyszer mosd át friss vízben, majd öblítsd le folyó víz alatt.
- Ezután felvagdalod csíkokra vagy kockákra.
- A húsos szalonnát kis kockákra vágod.
- A fokhagymát felaprítod (fokhagymanyomót is használhatsz).
- A tojást felütöd, villával kissé felvered.
- A virslit felkarikázod.
Salátaleves készítése
- A szalonnát egy akkora lábosban kiolvasztod, amelybe belefér majd a 4 adag leves.
- Hozzáadod a felaprított fokhagymát, néhányszor átkevered, majd egy percen belül (hosszabb idő után a fokhagyma megkeseredik) hozzáadod az alaplét.
- Felforralod.
- Beledobod a salátát, lefeded és lassan főzöd addig, amíg a saláta megpuhul.
- Hozzáadsz fél liter vizet, ízlés szerint megsózod (nem kell sok, mert az alaplében már van só).
- Felforralod.
- Elkészíted a habarást: 2 evőkanál tejfölt jól összekeversz 1 evőkanál vízzel, majd lépésekben hozzáadsz a forró főzővízből, és azt minden hozzáadás után jól felkevered. Addig hígítod, amíg a habarás önthetővé válik.
- Hozzáadod a leveshez, összekevered, felforralod.
- Belecsurgatod a tojást, amely a forró főzővízben gyorsan megfő, darabos lesz.
- Amennyiben virslivel készíted, azt is hozzáadod. Szükség szerint után-sózhatod, őrölt borsot is tehetsz hozzá. Még egyszer felforralod, és ezzel a leves el is készült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák (salátaáztatás nélkül): 15 perc
- Szalonna kiolvasztás: 10 perc
- Salátafőzés: 40 perc
- Habarás, befejező munkák: 15 perc
Összesen: 80 perc
Salátaleves tálalás
A forró levest tányérokba mered. További tejfölt és citromot kínálhatsz hozzá.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások