Uborkasaláta: kedvelt hagyományos salátáink egyike, főleg különféle pörköltekhez kiváló. Egyszerű elkészíteni, szezonban pénztárcakímélő saláta.
Uborkasaláta
Elkészítési idő: 60 perc (ebből munka 20 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 2 db közepes kígyó uborka
- só
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl (joghurttal is elkészíthető)
- zöld fűszer: petrezselyem, snidling vagy kapor (de ez nem kötelező)
Bevásárlólista
- 2 db közepes kígyó uborka
- 1 kis pohár tejföl
- Feltételesen: kapor, snidling
Emlékeztető: fokhagyma, só őrölt fekete bors
Előkészítés
- Az uborkákat megmosod.
- Héját zöldségtisztítóval eltávolítod. Ha zsenge az uborka, a héját nem is kell, vagy elég csíkokban lehúzni (és a saláta is jobban néz ki a friss zöld színnel).
- A fokhagyma héját leszeded, apróra felvágod.
- Ha zöld fűszert teszel bele, azt is felaprítod.
Uborkasaláta készítése
- A lehámozott uborkákat uborkagyaluval vékonyra felszeleteled. Gyorsabb a munka, ha van valamilyen szeletelőgéped.
- Kevés sóval (1 mokkáskanál) megsózod. Fél órát állni hagyod.
- Ráteszed a fokhagymát és a tejfölt és jól összekevered.
- Petrezselyemmel, kaporral vagy snidlinggel ízesítheted.
- Ha a tejföltől nem lesz elég savanyú (ez ízlés kérdése), lehet kevés ecetet, citromot (sőt kevés cukrot is) hozzá adni.
Megjegyzések:
- Egyes leírások szerint az uborka levét sózás után ki kell nyomkodni. Valahol régebben olvastam, hogy ez miért jó, de sajnos, nem emlékszem rá. Ha valaki tudja, szívesen venném, ha a hozzászólásokban megírná
- Hasonló módon készíthetsz cukkini salátát is.
Elkészítési idő:
- Uborka szeletelés, fokhagyma, zöld fűszer aprítása: 20 perc
- Pihentetés: 30 perc
- Összekeverés tejföllel, fokhagymával, zöld fűszerrel: 10 perc
Összesen 60 perc (ebből munka: 30 perc, gépi szeleteléssel 20 perc)
Uborkasaláta tálalása
Tálban vagy tálkákban, zöld fűszerekkel díszítve.
Képek: saját készítésű saláta saját felvételei.
A saláta leve azért jó ha kinyomkodáskor nem öntjük ki, mert így a bennlévő ásványi anyagok nem vesznek el.
Kedves Sándor! Teljesen igazad van. Csak valahol olvastam, hogy miért nem jó felhasználni, és sajnos, elfelejtettem és azóta sem találtam megoldást. Egyetlen dolgot tapasztaltam, hogy kevesebb leve lesz a salátának.
családunkban évtizedek óta így készítünk uborka salátát:
Az uborkát, ha olyan meghámozzuk,vékony szeletekre vágjuk. Egy üvegtálba rakjuk, megszórjuk csipet sóval, 4-5 teáskanál cukorral, őrölt borssal, 3-4 gerezd tört (nyomón áttört) fokhagymával és annyi 10%-os ecettel, amennyitől elég savanyú lesz. Összekeverjük és tálalásig lefedve a hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt átkeverjük és esetleg némi utánízesítést végzünk. A tálalás előtt a felét megszórjuk pirospaprikával. Aki úgy gondolja saját tányérjára vett részen 1-2 teáskanál tejföllel összekeveri. Nekünk bevált.