Sopszka saláta: nálunk is az egyik nagy kedvenc ez a bolgár saláta. Finom, gyorsan elkészíthető és a benne levő feta sajtnak köszönhetően még tápláló is.
Sopszka saláta készítése
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 db nagyobb kígyó uborka
- 8 db közepes paradicsom
- 20 dkg feta sajt (sós, ezért só nem kell hozzá)
- 1 fej lila hagyma (elhagyható, vagy vöröshagymával helyettesíthető)
- 4 evőkanál extra szűz olíva olaj, bors.
Bevásárlólista
- 1 db nagyobb kígyó uborka
- 8 db közepes paradicsom
- 20 dkg feta sajt
- 1 fej lila hagyma
Emlékeztető: extra szűz olíva olaj, bors
Előkészítés
- A kígyó uborkát, paradicsomot megmosod, felkockázod.
Uborka kockákra vágva
Paradicsom kockákra vágva
- A feta sajtot is kockákra darabolod. Az is lehet megoldás, hogy a feta sajtot a végén durva reszelőn reszeled rá a zöldségekre. Egyes esetekben, ha a feta sajt nagyon nehezen vágható, ez az egyszerűbb megoldás. Sőt, talán egyszerűbb, ha sajt darabokat szórsz a zöldségek tetejére.
Feta sajt kockákra vágva
- A lila hagymát karikákra vagy félkarikákra vágod.
Lila hagyma karikákra vágva
Elkészítés
- Az uborkát és paradicsomot tálban vagy tányérban összekevered.
- Rárakod a kockára vágott, reszelt vagy szétmorzsolt feta sajtot.
- Tetejére szórsz kevés borsot és a lila vagy vörös hagymát.
Összekeverve
- Megöntözöd az olíva olajjal.
Elkészítési idő
- Hozzávalók feldarabolása : 15 perc
- Összekeverés: 5 perc
Összesen: 20 perc
Sopszka saláta tálalása
A tálalásról érdemes néhány szót ejteni. Itt most egyfajta tálalást látsz, de ugyanolyan jó lesz a saláta, ha lila hagyma helyett vörös hagymát használsz és a feta sajtot reszelve vagy darabokban szórod a zöldségek tetejére.
Sopszka saláta tálalva 1
Tudtad?
A sopszka saláta Bulgáriából származott hozzánk. A bolgárok előételként eszik, közben pálinkáznak és beszélgetnek. Régebben nyaralások alkalmával láthattuk és akkor nagyon csodálkoztunk rajta. Azt hiszem, akkor kezdtünk más szemmel nézni a salátákra, és azóta már a magyar konyha is ritkán alkalmazza az ecetes cukros levet, amivel régebben a salátákat leöntöttük. Nem mondom azt, hogy soha nem készítek ilyet, de ritkán, és akkor is csak bizonyos zöldségekből: krumpliból, káposztából, céklából – főként télen.
A saláta egy másik változatát a Wikipédiában olvashatod.
Érdekelhet még a görög saláta is.
Képek: saját készítésű saláta saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások