Nizzai saláta: sokféle zöldséggel, hallal, tojással: tartalmas és nagyon finom. Gyors, könnyű ebéd vagy vacsora is lehet.
Nizzai saláta recept
Elkészítési idő: 30 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
A saláta alaphoz:
- 20 dkg saláta keverék
- 3 db tojás
- 1 fej lila hagyma
- 15 dkg zöld ceruzabab
- 3 db paradicsom
- 1 db 160 g-os (vagy hasonló nagyságú) tonhal konzerv
- 1 db 100 g -os (vagy hasonló nagyságú) szardínia konzerv
- 24 db fekete olíva bogyó
Az öntethez:
- 0,6 dl extra szűz olívaolaj
- 1 mokkás kanál fehér bors
- 1 kávéskanál mustár
- 1 mokkás kanál só
- 1/2 citrom leve
Bevásárlólista
- 20 dkg saláta keverék
- 3 db tojás
- 1 fej lila hagyma
- 15 dkg zöld ceruzabab
- 3 db paradicsom
- 1 db 160 g-os (vagy hasonló nagyságú) tonhal konzerv
- 1 db 100 g -os (vagy hasonló nagyságú) szardínia konzerv
- 24 db fekete olíva bogyó
- 1 db citrom
Emlékeztető: extra szűz olíva olaj, őrölt fehér bors, mustár, só
Megjegyzés:
- Nem szoktam salátakeveréket készen venni, de ebben az esetben mégis azt javasolom, vásárold meg készen (amiben van zöld saláta, valamilyen lila színű saláta és egyéb salátafélékből kevés – ha többféle salátát vásárolnál, megmaradna belőle, és nem lenne gazdaságos.
- Tapasztaltam, hogy a hozzávalók közül a zöld ceruzababot nem mindig lehet kapni. Figyelj erre és azt szerezd be először, friss legyen és ne álljon napokig a hűtőben.
Előkészítés
Ennél a salátánál tovább tart az alapanyagok előkészítése, mint a saláta összeállítása:
- A tojásokat és a zöldbabot tedd fel főni.
Kis tálkákban vagy tányérokban készítsd elő a hozzávalókat:
- A tonhalat és szardíniát szedd ki a konzervdobozból.
- A lila hagymát tisztítsd meg és szeleteld fel félkarikákra.
- A paradicsomokat vágd fel 8-8 részre (negyedek, és azt felezd meg).
- Mire ezzel készen vagy, megfő a zöldbab, szedd ki jeges vízbe, hogy megmaradjon a szép zöld színe.
- A citromot vágd ketté.
- A tojások is készen lesznek, szedd le a héjukat és vágd fel először félbe, majd negyedekbe.
- A olíva bogyókat szedd ki, csepegtesd le és tedd egy kistányérra.
- Az öntet alkotóit tedd egy kis tálba, majd villával keverd össze.
Nizzai saláta elkészítése
Ez a saláta néhány lépésben elkészíthető. Adagonként készítsd el egy-egy mélyebb tányérban:
- A salátakeverék negyedét tedd a tányér aljára.
- Minden adagra tedd rá a tonhal és a lila hagyma negyedét és 6 db paradicsom szeletet.
- A következő lépésben felteszed a tojások sárgáját, a zöldbab negyedét és 2 – 2 db kis szardíniát.
- Végül meglocsolod az öntet negyedével.
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 20 perc
- Saláta adagok elkészítése: 10 perc
Összesen: 30 perc
Tálalás
Lényegében a saláta készítésénél már leírtam. Mind fehér, mind színes kerámia tányéron szép látvány és nagyon finom. Ha egyszer kipróbálod, biztosan a kedven salátáid között lesz majd.
Képek: saját készítés, saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások