Majonézes céklasaláta készítése általában nem szerepel gyakran a konyhai tevékenységeink sorában.  A cékla viszont nagyon egészséges, ezért célszerű bevetni újdonságokat.

Majonézes céklasaláta 1

Majonézes céklasaláta készítése

Elkészítési idő: 70 perc (ebből munka: 25 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 80 dkg cékla (2-3 db)
  • 1 kis fej hagyma
  • 15 dkg majonéz (1 tojásból)
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem (nem feltétlenül szükséges)
  • fűszerek: só, 1 kávéskanál őrölt  bors, 1 kávéskanál kömény (őrölt vagy darabos)

Bevásárlólista

  • 80 dkg cékla (2-3 db)
  • 1 kis fej hagyma
  • 25 dkg majonéz (vagy készítés 1 tojásból)
  • 1 kis pohár tejföl
  • 1 csokor petrezselyem

Emlékeztető: só, őrölt fekete bors, kömény

Majonézes céklasaláta elkészítése

  1. A céklát megmosod, végéről a hosszú vékony gyökérszálat eltávolítod.
  2. Felteszed főni, vagy beteszed a sütőbe. (Az utóbbi akkor célszerű, ha egyébként is sütsz például húst.)
  3. Vágd apróra a hagymát.
  4. Aprítsd fel a petrezselymet (egy szálat tégy félre).
  5. Készítsd el a majonézt és keverd össze a tejföllel (ha vásároltál, akkor azt).
  6. Ha főzöd a céklát, öntsd le a főzővizet, önts rá hideg vizet, és hagyd benne néhány percig. Ha sütöd, hagyd kihűlni annyira, hogy kezelhető legyen.

    Sütőben sült cékla

    Sütőben sült cékla

  7. Húzd le a héját.

    Sült cékla tisztítva

    Sült cékla tisztítva

  8. Darabold fel először szeletekre, majd kockákra.
    Sült cékla felkockázás

    Sült cékla felkockázás

    Sült cékla felkockázva

    Sült cékla felkockázva

    Fűszerek hozzáadása

    Fűszerek hozzáadása

  9. Keverd össze a fűszerekkel.

    Saláta alap

    Saláta alap

  10. Keverd össze a majonézzel és petrezselyemmel (1 kiskanálnyit tégy félre a tetejére). Ha túl sűrűnek találod, tehetsz bele kevés tejet. Természetesen azzal is jól keverd össze.

    Majonézes céklasaláta készen

    Készen

Elkészítési idő: 

  • Cékla sütése vagy főzése (mérettől függ – átlag): 50 perc (ezalatt elkészülhet a majonéz, vagy ha készen vásárolod, csinálhatsz mást)
  • Tisztítás, felkockázás: 10 perc
  • Összeállítás: 10 perc

Összesen: 70 perc (ebből munka: 25 perc) 

Megjegyzés: 

Idegenkedhetsz tőle, mert elég szokatlan a sötét rózsaszín egy salátában, viszont nagyon finom.

Majonézes céklasaláta tálalás

Tálban vagy tálkákban tálalhatod. Tetejére tedd a vágott petrezselymet és díszítsd bóbitával.

Majonézes céklasaláta halhoz

Halhoz

Változat: 

Majonézes tormás céklasaláta recept.

Keverj a fenti módon elkészített majonézes salátába 2 – 3  evőkanál ecetes tormát:  pikáns, kicsit csípős, remek íze lesz.

Majonézes tormás céklasaláta

Tormával

 

Képek: saját készítésű saláták saját felvételei.