Majonézes céklasaláta készítése általában nem szerepel gyakran a konyhai tevékenységeink sorában. A cékla viszont nagyon egészséges, ezért célszerű bevetni újdonságokat.
Majonézes céklasaláta készítése
Elkészítési idő: 70 perc (ebből munka: 25 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 80 dkg cékla (2-3 db)
- 1 kis fej hagyma
- 15 dkg majonéz (1 tojásból)
- 1,5 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem (nem feltétlenül szükséges)
- fűszerek: só, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 kávéskanál kömény (őrölt vagy darabos)
Bevásárlólista
- 80 dkg cékla (2-3 db)
- 1 kis fej hagyma
- 25 dkg majonéz (vagy készítés 1 tojásból)
- 1 kis pohár tejföl
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: só, őrölt fekete bors, kömény
Majonézes céklasaláta elkészítése
- A céklát megmosod, végéről a hosszú vékony gyökérszálat eltávolítod.
- Felteszed főni, vagy beteszed a sütőbe. (Az utóbbi akkor célszerű, ha egyébként is sütsz például húst.)
- Vágd apróra a hagymát.
- Aprítsd fel a petrezselymet (egy szálat tégy félre).
- Készítsd el a majonézt és keverd össze a tejföllel (ha vásároltál, akkor azt).
- Ha főzöd a céklát, öntsd le a főzővizet, önts rá hideg vizet, és hagyd benne néhány percig. Ha sütöd, hagyd kihűlni annyira, hogy kezelhető legyen.
- Húzd le a héját.
- Darabold fel először szeletekre, majd kockákra.
- Keverd össze a fűszerekkel.
- Keverd össze a majonézzel és petrezselyemmel (1 kiskanálnyit tégy félre a tetejére). Ha túl sűrűnek találod, tehetsz bele kevés tejet. Természetesen azzal is jól keverd össze.
Elkészítési idő:
- Cékla sütése vagy főzése (mérettől függ – átlag): 50 perc (ezalatt elkészülhet a majonéz, vagy ha készen vásárolod, csinálhatsz mást)
- Tisztítás, felkockázás: 10 perc
- Összeállítás: 10 perc
Összesen: 70 perc (ebből munka: 25 perc)
Megjegyzés:
Idegenkedhetsz tőle, mert elég szokatlan a sötét rózsaszín egy salátában, viszont nagyon finom.
Majonézes céklasaláta tálalás
Tálban vagy tálkákban tálalhatod. Tetejére tedd a vágott petrezselymet és díszítsd bóbitával.
Változat:
Majonézes tormás céklasaláta recept.
Keverj a fenti módon elkészített majonézes salátába 2 – 3 evőkanál ecetes tormát: pikáns, kicsit csípős, remek íze lesz.
Képek: saját készítésű saláták saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások