Céklasaláta: kedvenc hagyományos salátáink egyike. Könnyű elkészíteni és praktikus tulajdonsága, hogy a hűtőben több hétig tárolható. 

Cékla saláta 1

Céklasaláta recept

hagyományosan készítve (ecetes cukros lében)

Elkészítési idő: 155 perc (ebből munka: 30 perc)

Hozzávalók

2 üveghez

  • 80 dkg főtt, darabolt cékla (kb. 1 kg céklát kell hozzá vásárolni)
  • 8 evőkanál cukor (ezt változtathatod ízlésednek megfelelően)
  • 4 dl víz
  • 3 – 4 evőkanál 20 %-os ecet (10 %-osból vedd a kétszeresét) – ízlésed szerint)
  • 1 mokkáskanál só
  • 2 kávéskanál köménymag
  • 0,5 liter víz
  • 2 db 7,2 deciliteres üveg lesz belőle (ha üvegbe teszed)

Bevásárlólista

  • 1 kg cékla

Emlékeztető: kristálycukor, ecet, köménymag, só

Előkészítés

  • A céklát egy nagyobb lábasban hideg vízben felteszed főni.  A forrástól számítva 50 – 70 perc alatt fő meg. Főzés közben fedd le egy fedővel.

    Cékla főzése 1

    Cékla főzése

  • Amikor a cékla megpuhult, leöntöd róla a főzővizet, hideg vizet öntesz rá, hogy hamarabb kihűljön. Öt perc múlva ezt a vizet is leöntöd és megvárod, amíg a cékla annyira lehűl, hogy kézzel meg tudod fogni.

    Főtt cékla

    Főtt cékla

  • Amíg a cékla fő, elkészíted a salátalevet: a 4 dl vízhez hozzáadod a 4 evőkanál ecetet, a 8 evőkanál kristálycukrot, a csipet sót. Összekevered, majd többször átkevered addig, amíg a cukor feloldódik.

Megjegyzések:

  • A céklasalátában az ízeknek össze kell érniük. Ezért ne közvetlenül evés előtt készítsd el, hanem legalább néhány órával korábban, akár az előző napon.
  • A saláta levében levő cukor és ecet nemcsak ízesít, hanem tartósít is, ezért lehet hűtőben több hétig is eltartani a kész salátát.

Céklasaláta készítése

  1. A megfőtt céklát meghámozod.

    Főtt cékla lehámozva

    Főtt cékla lehámozva

  2. Karikákra vágod. Ha nagyok a céklák, egy-egy szeletet kettőbe vagy háromba, esetleg négybe vágj szét, mert különben evés közben kell szétvagdalni, és ha üvegbe teszed, nem fog beleférni.
    Főtt cékla felszeletelve

    Főtt cékla felszeletelve

    Saláta alap

    Saláta alap

  3. A karikára vágott céklát meghinted a két kávéskanálnyi köménymaggal.

    Cékla köménymaggal

    Cékla köménymaggal

  4. Ráöntöd az elkészített salátalét.
  5. Két nagyobb villával vagy lapáttal átforgatod.
  6. Kóstold meg a salátalét. Előfordulhat, hogy édesebbre, vagy inkább savanyúbbra szeretnéd. Ha így van tégy hozzá még cukrot vagy ecetet, ha kissé ízetlennek érzed, akkor mindkettőt.
  7. A megfelelő ízű lében levő céklákat időnként átkevered, hogy mindenhol jól érje a salátalé.
  8. Egy óra elteltével tálba öntheted vagy üvegekbe rakhatod.

Előkészítési idő:

  • Cékla főzése, közben salátalé elkészítése: 60 perc
  • Hűtés: 20 perc
  • Hámozás, karikára vágás: 10 perc
  • Salátalé ráöntése, átkeverés 5 perc
  • Pihentetés: 60 perc

Összesen: 155 perc (ebből munka: 30 perc)

Céklasaláta felhasználása

  • Elkészülés után egy órával tálalható.

    Cékla saláta tálalva

    Céklasaláta tálalva

  • El lehet tenni üvegekben későbbi felhasználásra hűtőben, ilyenkor 1 – 2 evőkanál olíva olajat lehet a tetejére önteni, amely elzárja a levegőtől.
    Cékla saláta üvegben 2

    Céklasaláta üvegben 2

     

Készíthetsz céklasalátát nyers céklából is.

 

Képek: saját készítésű saláta saját felvételei