Céklasaláta: kedvenc hagyományos salátáink egyike. Könnyű elkészíteni és praktikus tulajdonsága, hogy a hűtőben több hétig tárolható.
Céklasaláta recept
hagyományosan készítve (ecetes cukros lében)
Elkészítési idő: 155 perc (ebből munka: 30 perc)
Hozzávalók
2 üveghez
- 80 dkg főtt, darabolt cékla (kb. 1 kg céklát kell hozzá vásárolni)
- 8 evőkanál cukor (ezt változtathatod ízlésednek megfelelően)
- 4 dl víz
- 3 – 4 evőkanál 20 %-os ecet (10 %-osból vedd a kétszeresét) – ízlésed szerint)
- 1 mokkáskanál só
- 2 kávéskanál köménymag
- 0,5 liter víz
- 2 db 7,2 deciliteres üveg lesz belőle (ha üvegbe teszed)
Bevásárlólista
- 1 kg cékla
Emlékeztető: kristálycukor, ecet, köménymag, só
Előkészítés
- A céklát egy nagyobb lábasban hideg vízben felteszed főni. A forrástól számítva 50 – 70 perc alatt fő meg. Főzés közben fedd le egy fedővel.
- Amikor a cékla megpuhult, leöntöd róla a főzővizet, hideg vizet öntesz rá, hogy hamarabb kihűljön. Öt perc múlva ezt a vizet is leöntöd és megvárod, amíg a cékla annyira lehűl, hogy kézzel meg tudod fogni.
- Amíg a cékla fő, elkészíted a salátalevet: a 4 dl vízhez hozzáadod a 4 evőkanál ecetet, a 8 evőkanál kristálycukrot, a csipet sót. Összekevered, majd többször átkevered addig, amíg a cukor feloldódik.
Megjegyzések:
- A céklasalátában az ízeknek össze kell érniük. Ezért ne közvetlenül evés előtt készítsd el, hanem legalább néhány órával korábban, akár az előző napon.
- A saláta levében levő cukor és ecet nemcsak ízesít, hanem tartósít is, ezért lehet hűtőben több hétig is eltartani a kész salátát.
Céklasaláta készítése
- A megfőtt céklát meghámozod.
- Karikákra vágod. Ha nagyok a céklák, egy-egy szeletet kettőbe vagy háromba, esetleg négybe vágj szét, mert különben evés közben kell szétvagdalni, és ha üvegbe teszed, nem fog beleférni.
- A karikára vágott céklát meghinted a két kávéskanálnyi köménymaggal.
- Ráöntöd az elkészített salátalét.
- Két nagyobb villával vagy lapáttal átforgatod.
- Kóstold meg a salátalét. Előfordulhat, hogy édesebbre, vagy inkább savanyúbbra szeretnéd. Ha így van tégy hozzá még cukrot vagy ecetet, ha kissé ízetlennek érzed, akkor mindkettőt.
- A megfelelő ízű lében levő céklákat időnként átkevered, hogy mindenhol jól érje a salátalé.
- Egy óra elteltével tálba öntheted vagy üvegekbe rakhatod.
Előkészítési idő:
- Cékla főzése, közben salátalé elkészítése: 60 perc
- Hűtés: 20 perc
- Hámozás, karikára vágás: 10 perc
- Salátalé ráöntése, átkeverés 5 perc
- Pihentetés: 60 perc
Összesen: 155 perc (ebből munka: 30 perc)
Céklasaláta felhasználása
- Elkészülés után egy órával tálalható.
- El lehet tenni üvegekben későbbi felhasználásra hűtőben, ilyenkor 1 – 2 evőkanál olíva olajat lehet a tetejére önteni, amely elzárja a levegőtől.
Készíthetsz céklasalátát nyers céklából is.
Képek: saját készítésű saláta saját felvételei
Legutóbbi hozzászólások