Babsaláta: a bab alapanyag nagyon tápláló étellé teszi, ezért önmagában is fogyasztható. Lehet egy könnyű ebéd, vagy akár egy korai vacsora.  Köretként is fel lehet tálalni.

Babsaláta 1

Babsaláta recept

Elkészítési idő: 75 perc (ebből munka: 15 perc)

Hozzávalók

4 személyre

  • 20 dkg száraz fehér bab
  • fél fej lila hagyma
  • fél fej vöröshagyma vagy egy darab póré hagyma
  • 1 csokor petrezselyem vagy egy kis darab póré hagyma szár
  • 1 szelet piros kápia paprika
  • 3 evőkanál olíva olaj
  • 2 evőkanál gyümölcsecet
  • 1 kávéskanál szárított tárkony
  • 1 mokkás kanál szárított kakukkfű
  • 2 db babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma

Bevásárlólista

  • 20 dkg száraz fehér bab
  • 1 fej lila hagyma
  • 1 fej vöröshagyma vagy egy darab póré hagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db piros kápia paprika

Emlékeztető: olíva olaj, gyümölcsecet, tárkony, babérlevél, kakukkfű, fokhagyma, só

Megjegyzések:

  • Készítheted konzerv babból (előnye: sokkal hamarabb készen vagy, hátránya: többe fog kerülni)  – ügyelj arra, hogy mennyit vásárolsz
  • Azt is megteheted, ha éppen bablevest vagy babfőzeléket készítesz, több babot főzöl és kiveszel belőle annyit, amennyiből a salátát elkészíted. Ez akár egy próba is lehet arra, hogyan fogadja a család ezt a nem szokványos salátát.
  • Nyáron – ha van – használhatsz friss zöld fűszereket, ezekből valamivel több kell.
  • A hozzátett zöldségeket kedved szerint választhatod meg és a mennyiségeket is változtathatod.
  • Ha nincs otthon gyümölcsecet, használhatsz citromot vagy ételecetet (ez utóbbiból a fele is elég lesz)

Előkészítés

  • A babot előző este áztasd be.

Elkészítés

  1. A beáztatott babról öntsd le az áztató vizet. öblítsd le.
  2. Tedd fel főni egy bögre vízben. A vizet sózd meg. Dobd bele a babérlevelet és vékonyra szeletelve a 2 gerezd fokhagymát. Ha van maradék húslevesed vagy sonkaleved, abban is megfőzheted, még jobb lesz. Ha szükséges, főzés közben pótold a folyadékot. A főzési idő a bab fajtájától függően a megadottnál kevesebb vagy több is lehet.
  3. Amíg a bab fő, tisztítsd meg és szeleteld fel a fokhagymát, dobd a bab főzővizébe.
  4. Darabold fel a zöldségeket.

    Egyéb hozzávalók

    Egyéb hozzávalók

  5. Készítsd el a salátalevet: keverd össze az olíva olajat, az ecetet és a fűszereket.
  6. Szűrd le a babot, tedd egy nagyobb tálba. Kóstold meg, ha szükséges, ízlés szerint sózd meg.

    Főtt fehér bab

    Főtt fehér bab

  7. Add hozzá a zöldségeket, öntsd rá a salátalevet és keverd össze.
    Saláta összerakása

    Saláta összerakása

    Saláta összekeverése

    Saláta összekeverve

Elkészítési idő

  • Bab főzése: 60 perc
  • Bab előkészítése főzésre: 2 perc
  • Zöldségek tisztítása, feldarabolása: 8 perc
  • Salátalé elkészítése: 3 perc
  • Saláta összeállítása: 2 per

Összesen 75 perc (ebből munka: 15 perc

Babsaláta tálalása

Tedd át egy tiszta tálba, amiben az asztalra teheted – de a keverő tálban is feltálalhatod.

Babsaláta tálalva 1

Babsaláta tálalva

 

Képek: saját készítésű saláta saját felvételei.