Babsaláta: a bab alapanyag nagyon tápláló étellé teszi, ezért önmagában is fogyasztható. Lehet egy könnyű ebéd, vagy akár egy korai vacsora. Köretként is fel lehet tálalni.
Babsaláta recept
Elkészítési idő: 75 perc (ebből munka: 15 perc)
Hozzávalók
4 személyre
- 20 dkg száraz fehér bab
- fél fej lila hagyma
- fél fej vöröshagyma vagy egy darab póré hagyma
- 1 csokor petrezselyem vagy egy kis darab póré hagyma szár
- 1 szelet piros kápia paprika
- 3 evőkanál olíva olaj
- 2 evőkanál gyümölcsecet
- 1 kávéskanál szárított tárkony
- 1 mokkás kanál szárított kakukkfű
- 2 db babérlevél
- 2 gerezd fokhagyma
- só
Bevásárlólista
- 20 dkg száraz fehér bab
- 1 fej lila hagyma
- 1 fej vöröshagyma vagy egy darab póré hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db piros kápia paprika
Emlékeztető: olíva olaj, gyümölcsecet, tárkony, babérlevél, kakukkfű, fokhagyma, só
Megjegyzések:
- Készítheted konzerv babból (előnye: sokkal hamarabb készen vagy, hátránya: többe fog kerülni) – ügyelj arra, hogy mennyit vásárolsz
- Azt is megteheted, ha éppen bablevest vagy babfőzeléket készítesz, több babot főzöl és kiveszel belőle annyit, amennyiből a salátát elkészíted. Ez akár egy próba is lehet arra, hogyan fogadja a család ezt a nem szokványos salátát.
- Nyáron – ha van – használhatsz friss zöld fűszereket, ezekből valamivel több kell.
- A hozzátett zöldségeket kedved szerint választhatod meg és a mennyiségeket is változtathatod.
- Ha nincs otthon gyümölcsecet, használhatsz citromot vagy ételecetet (ez utóbbiból a fele is elég lesz)
Előkészítés
- A babot előző este áztasd be.
Elkészítés
- A beáztatott babról öntsd le az áztató vizet. öblítsd le.
- Tedd fel főni egy bögre vízben. A vizet sózd meg. Dobd bele a babérlevelet és vékonyra szeletelve a 2 gerezd fokhagymát. Ha van maradék húslevesed vagy sonkaleved, abban is megfőzheted, még jobb lesz. Ha szükséges, főzés közben pótold a folyadékot. A főzési idő a bab fajtájától függően a megadottnál kevesebb vagy több is lehet.
- Amíg a bab fő, tisztítsd meg és szeleteld fel a fokhagymát, dobd a bab főzővizébe.
- Darabold fel a zöldségeket.
- Készítsd el a salátalevet: keverd össze az olíva olajat, az ecetet és a fűszereket.
- Szűrd le a babot, tedd egy nagyobb tálba. Kóstold meg, ha szükséges, ízlés szerint sózd meg.
- Add hozzá a zöldségeket, öntsd rá a salátalevet és keverd össze.
Elkészítési idő
- Bab főzése: 60 perc
- Bab előkészítése főzésre: 2 perc
- Zöldségek tisztítása, feldarabolása: 8 perc
- Salátalé elkészítése: 3 perc
- Saláta összeállítása: 2 per
Összesen 75 perc (ebből munka: 15 perc
Babsaláta tálalása
Tedd át egy tiszta tálba, amiben az asztalra teheted – de a keverő tálban is feltálalhatod.
Képek: saját készítésű saláta saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások