Rodoszi saláta: az elnevezés önkényes. Nemrég jártam ezen a szép szigeten, ahol a hús- és halételeket általában hasáb burgonyával, ilyen salátával (zöldségekkel) és lepénykenyérrel tálalták.
Rodoszi saláta
Elkészítési idő: 15 perc
Hozzávalók
2 adaghoz
- 2 db közepes paradicsom
- 1/2 kígyó uborka
- 1 db piros vagy sárga kaliforniai paprika
- 1 db közepes lila hagyma
- 1 db kis vöröshagyma
- 1/2 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál olíva olaj
- só, bors
Bevásárlólista
- 2 db közepes paradicsom
- 1 db kígyó uborka
- 1 db piros vagy sárga kaliforniai paprika
- 1 db közepes lila hagyma
- 1 db kis vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
Emlékeztető: olíva olaj, só, bors
Megjegyzések:
- 4 adaghoz vedd a fenti mennyiségek kétszeresét.
- Nem meglepő – hiszen Rodoszon is görögök élnek, hogy ez a saláta a görög salátához hasonló.
Előkészítés
- A paradicsomot és a kaliforniai paprikát megmosod és feldarabolod.
- A kígyó uborkát meghámozod (csíkokban hagyhatsz rajta héjat), vastagabb karikákra, majd a karikákat négy részre vágod.
- A hagymákat megtisztítod, félkarikára szeleteled.
- A petrezselymet felaprítod.
Rodoszi saláta készítése
- A feldarabolt zöldségeket egy nagyobb tálban összekevered és gyengén megsózod.
- Ráöntöd az olíva olajat, majd frissen őrölt borssal megszórod. Ezzel a rodoszi saláta elkészült.
Elkészítési idő:
- Zöldségek feldarabolása: 10 perc
- Összekeverés, fűszerezés: 5 perc
Összesen: 15 perc
Tálalás
Tálalhatod köretként hús- vagy akár halételek, tenger gyümölcsei mellé. Vágott petrezselyemmel megszórod (ez nálam lemaradt).
Megjegyzés:
2023. október elején – egy szinte véletlen folytán – Rodoszon egyedül töltöttem 3 napot. Ez arra volt elég, hogy Rodosz várost bejárjam, nevezetességeit megnézzem és ottani – jellegzetesnek mondható görög ételeket ebédeljek. Készítettem néhány fényképet is az ételekről, amelyekből kettőt itt megmutatok:
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
A rodoszi ételek képeit egy ottani étteremben készítettem.
Legutóbbi hozzászólások