Sertés-rilette: azt mondják, ez egy francia étel. Lehet, de nagyanyáink így tartósították a sertéshúst, zsírban lesütve és zsírral leöntve hűvös kamrában tárolva, mivel akkor még nem volt hűtőszekrény.
Sertés-rilette recept
Elkészítési idő: 190 perc
Hozzávalók
- 40 dkg sertéscomb
- 30 dkg sertészsír
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 fej vöröshagyma
- fűszerek: őrölt fekete bors, kakukkfű, rozmaring
- só
Sertés-rilette készítése
- A sertéshúst először szeletekre vágod. Fűszerezed frissen őrölt fekete borssal, szárított kakukkfűvel, rozmaringgal. Megsózod.
- Kisebb darabokra vágod, összeforgatod, hogy mindenhol érjék a fűszerek.
- A hagymát és fokhagymát felszeleteled.
- A húst elhelyezed egy olyan edényben, amelyben még lesz helye annyi zsírnak, amennyi ellepi. Az a legjobb, ha az edényt tudod egy ideig nélkülözni, mert akkor nem kell a húst és zsírt másik edénybe átraknod. (Az én edény választásom nem sikerült túl jól. Használj alkalmasabbat.)
- Rárakod a hagyma- és fokhagyma szeleteket.
- Ráteszed a zsírt.
- Beteszed a sütőbe. A sütő hőmérsékletét állítsd kevéssel 100 fok fölé.
- A zsír lassal elolvad és befedi a húst.
- A hőmérsékletet úgy állítsd be, hogy a zsír a hús tetején éppen csak gyöngyözzön.
- Lassan süljön addig, amíg a hús megpuhul. Ezt időnként ellenőrizd. Hozzávetőlegesen 150 – 180 percre lesz szükség, sőt előfordul, hogy még többre.
- Amikor a hús megpuhul, vedd ki a sütőből és hagyd kihűlni. A húst szedd szét még kisebb darabokra. Ha másik edényben szeretnéd tárolni, akkor rakd át addig, amíg ki nem hűl.
- Kihűlés után tárold hűtőben. (Az én tároló edényem nem túl szerencsés, mert túl sok zsírt kellett a húson hagynom, hogy ellepje. Szerencsésebb lett volna, ha nem szélesedik kifelé. Majd legközelebb ügyelek erre.)
Megjegyzés:
A zsírnak ennél a sütési módszernél hármas szerepe van:
- a fűszerek aromája a húsban marad és
- a hús nem szárad ki
- a hús a zsír alatt hosszú ideig tárolható.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 10 perc
- Sütés: 180 perc
Összesen: 190 perc
Sertés-rilette tálalása
Puha kenyérre vagy pirított kenyérre téve tálald.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások