Ratatouille: magyarul francia lecsónak is nevezhetnénk, de nem az. Ez egy francia étel, amelynek ratatouille a becsületes francia neve, de nem lecsó.

Ratatouille

Ratatouille

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók

3 adaghoz

  • 1 db közepes méretű padlizsán
  • 1 db kisebb cukkini
  • 1/2 db piros kaliforniai paprika
  • 1/2 db zöld kaliforniai paprika
  • 1 db hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 evőkanál olíva olaj
  • 1 szál lecsókolbász (nem feltétlenül szükséges)
  • 2 kávéskanál provencei fűszerkeverék
  • 2 babérlevél
  • só, bors

    Hozzávalók

    Hozzávalók

Bevásárlólista

  • 1 db közepes méretű padlizsán
  • 1 db kisebb cukkini
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db zöld kaliforniai paprika
  • 1 db hagyma
  • 1 szál lecsókolbász
  • 1 tasak provencei fűszerkeverék

Emlékeztető: olíva olaj, fokhagyma, babérlevél, só, bors

Megjegyzés:

  • Ha nincs provencei fűszerkeverék, használj friss vagy szárított kakukkfüvet, majoránnát, rozmaringot, oregánót.

Előkészítés

  • A hozzávaló zöldségeket megmosod.
  • A padlizsánt, cukkinit, kaliforniai paprikákat kockákra vágod.
    Padlizsán

    Padlizsán

    Cukkini

    Cukkini

    Kaliforniai paprika

    Kaliforniai paprika

  • A hagymát kisebb, a fokhagymát apró kockákra aprítod.
    Hagyma

    Hagyma

    Fokhagyma

    Fokhagyma

  • A paradicsom héját eltávolítod (bemetszés, forró vízbe tevés), kisebb kockákat készítesz belőle.
  • A kolbászt felkarikázod.
  • A padlizsánt, cukkinit, kaliforniai paprikákat külön-külön egy-egy kanál olíva olajon megpirítod (nem kevered össze!)

Ratatouille  készítése

  1. A hagymát 2 evőkanál olíva olajon megpárolod, kissé megpirítod.

    Hagyma párolása, pirítása

    Hagyma párolása, pirítása

  2. Hozzáadod a paradicsomot. Együtt pirítod addig, amíg a paradicsom kissé összeesik.
  3. Rádobod a fokhagymát, majd fél perc után hozzáadod a paprikát, kevés vizet és tovább párolod, pirítod.
    Paradicsom és fokhagyma hozzáadva

    Paradicsom és fokhagyma hozzáadva

    Kaliforniai paprikával

    Kaliforniai paprikával

  4. Ezután következik a következő két alkotó: a padlizsán, majd a cukkini hozzáadása.
    Padlizsánnal

    Padlizsánnal

    Cukkinival

    Cukkinival

  5. A következő lépés a fűszerezés sóval, borssal, provencei fűszerkeverékkel, babérlevéllel.
  6. Ha kolbásszal készíted, azt is hozzáadod.
  7. Összekevered, majd együtt párolod kb. 30 percig. Ezalatt minden megpuhul, a padlizsán és a cukkini kissé krémesedik.

    Párolás

    Párolás

  8. Amikor ez megtörtént, az étel el is készült.

    Ratatouille készen

    Ratatouille készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 15 perc
  • Zöldségek, kolbász pirítása, párolása, fűszerezése: 10 perc
  • Készre párolás: 30 perc

Összesen: 55 perc

Megjegyzés:

Létezik az ételnek egy másik, rakott változata, amely a Ratatouille című Disny filmből vált ismertté. Az is nagyon finom, de az eredeti recept szerint változatot itt olvashattad.

Tálalás

Amikor az étel elkészült, melegen tálalod. Egy-egy szelet fehér kenyér lehet a kiegészítő.

Ratatouille tálalva 1

Ratatouille tálalva 1

Ratatouille tálalva 2

Ratatouille tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa