Rántott csontos csirkecomb: a csont jó ízt ad a húsnak, ezért a csonttal együtt rántott csirke finomabb. Fontos azonban, hogy jól átsüljön. Ehhez kell egy kis praktika.

Rántott csontos csirkecomb

Rántott csontos csirkecomb

Elkészítési idő: 70 perc

Hozzávalók

4 főre

  • 4 db csirkecomb
  • 4 evőkanál liszt (nem pontos adat)
  • 6 evőkanál zsemlemorzsa (nem pontos adat)
  • 3 db tojás (nem pontos adat)
  • 6 dl étolaj

Megjegyzés:

  • A képeken 2 db csirkecomb készítését látod.

Bevásárlólista

  • 4 db csirkecomb
  • 1 liter étolaj
  • 3 db tojás

Emlékeztető: só, liszt, zsemlemorzsa

Előkészítés

  • A  csirkecombokat megtisztítod, leöblíted, alsó és felső részre kettévágod.

    Csirkecombok félbe vágva

    Csirkecombok félbe vágva

  • A bőrrel ellentétes oldalon a csontok mellet felvágod, a két oldalánál is – ahol vastagabb a hús, bevágod, hogy kicsit vékonyabb legyen. (Az így előkészített combokat láthatod a képen.) Igy biztosan átsülnek a csirkecombok a csontok mellett is.

    Csirkecombok előkészítve

    Csirkecombok előkészítve

  • Mindkét oldalukat megsózod.

Megjegyzés:

  • Ha előző nap végzed el az előkészítést, akkor ne sózd meg, csak majd panírozás előtt.

Rántott csontos csirkecomb készítése

  1. Előkészítesz három akkora tányért, kisebb tálat, amelyekbe a csirkecombok beleférnek.
  2. A tojásokat az egyik tálba felütöd, villával összekevered, kissé felvered.
  3. A másik két tálba lisztet és zsemlemorzsát teszel.
  4. A csontos csirkecombokat panírozod: először a lisztbe, majd a felvert tojásba, végül a   zsemlemorzsába forgatod (nem nyomkodod, nem tapogatod), majd egy tálcára teszed.
    Lisztbe forgatva

    Lisztbe forgatva

    Tojásba forgatva

    Tojásba forgatva

    Zsemlemorzsába forgatva

    Zsemlemorzsába forgatva

    Panírozva

    Panírozva

  5. Közben az olajat egy nagyobb lábosba öntöd és melegíteni kezded. Amikor világosodni kezd, de még nem füstöl, egy fogóval óvatosan beleteszel annyi csirkedarabot, amennyi a lábosban elfér úgy, hogy nincsenek egymáson. (Amikor az első darabot az olajba mártod, az olaj – ha jó a hőmérséklet – buborékolni kezd.) Kis leesett húsdarabbal ezt ki is próbálhatod. Később a hőmérsékletet kicsit vedd vissza.
    Sütés 1

    Sütés 1

    Sütés 2

    Sütés 2

  6. Én a rántott húsokat fedő nélkül sütöm, és többször megforgatom, addig, amíg a panír szép aranybarna lesz. Addigra a hús is megpuhul. Ez vastagabb csirkehús  esetében 5 – 8 perc lesz.
  7. Amikor a hús megsült, fogóval kiemeled és rácsra, vagy papírtörlővel bélelt tálba teszed.

    Rántott csontos csirkecomb készen

    Rántott csontos csirkecomb készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 20 perc
  • Panírozás: 20 perc
  • Sütés 4 adagban: 30 perc

Összesen: 70 perc

Tálalás

Tálalhatod a szokásos köretekkel (hasáb burgonya, párolt rizs, vegyes zöldség, zöldborsó) és/vagy salátákkal.

Rántott csontos csirkecomb tálalva 1

Rántott csontos csirkecomb tálalva 1

Rántott csontos csirkecomb tálalva 2

Rántott csontos csirkecomb tálalva 2

 

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa