Rakott tök: belsejének eltávolítása után nagyobb méretű tökből is elkészíthető. Mint általában a rakott zöldségek, ez az étel is rizzsel és darált hússal finom fogássá varázsolható.

Rakott tök

Rakott tök

Elkészítési idő: 80 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 kiló tisztított tök (belseje és héja nélkül) – kb. másfél kilós zöldség kell hozzá – a fiatal zöldségnek a belseje is beletehető
  • 0,5 kg sertéspörkölt darált húsból (hozzá 1 fej hagyma)
  • 1 dkg vaj
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa
  • párolt rizs 2 dl rizsből kétszeres vízzel, alaplével főzve
  • 1,5 dl tejföl (fele a pörköltbe, fele a cukkini tetejére)
  • 10 dkg reszelhető sajt
  • 1 csokor petrezselyem (vagy kapor)
  • só, bors, piros fűszerpaprika

Bevásárlólista

  • 1 db másfél kilós tök
  • 40 dkg darált sertéshús
  • 1 kis pohár tejföl
  • 10 dkg félkemény reszelhető sajt

Emlékeztető: sertészsír, hagyma, piros fűszerpaprika, alaplé, zsemlemorzsa, sertészsír, vaj, só, bors

Előkészítés

  • Elkészíted a darált húsból a sertéspörköltet.

    Pörkölt

    Pörkölt

  • Amíg a pörkölt készül, kétszeres mennyiségű alaplében (vagy ha nincs, sós vízben) kevés vajjal  megfőzöd a rizst. (Ha több réteg konyharuhával letakarod a fedelét (vigyázz – főként gáznál – hogy meg ne gyulladjon), gyorsabban és egyenletesebben fő meg.

    Párolt rizs

    Párolt rizs

  • A tököt meghámozod, belsejét kiszeded, kettévágod, felszeleteled.

    Felszeletelt tök

    Felszeletelt tök

  • Forró vízben néhány percig főzöd (blansírozod), hogy kissé megpuhuljon.

    Tök blansírozás után

    Tök blansírozás után

  • A petrezselymet (kaprot) felaprítod.

Rakott tök készítése

Az étel összeállítása:

  1. Egy sütőtálat kikensz vajjal, megszórod zsemlemorzsával.

    Előkészített tál

    Előkészített tál

  2. Belerakod a blansírozott tök harmad részét. Rárakod a rizs, majd a pörkölt felét.
  3. A műveletet megismétled.

    Lerakás

    Lerakás

  4. A tetejét lefeded a tök utolsó harmadával.

    Lerakás készen

    Lerakás készen

  5. Tetejét megkened tejföllel, rászórod a reszelt sajtot, majd a pörkölt maradék szaftjával megöntözöd.

    Sütés előtt

    Sütés előtt

Sütés:

180 fokon előmelegített sütőbe teszed 30 percre. Amikor a sütőtál aljában összegyűlt folyadék forr és a teteje szépen megpirult, akkor az étel elkészült.

Sütés után

Sütés után

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák: 40 perc
  • Az étel összeállítása: 10 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 80 perc

Rakott tök tálalása

Az ételt forrón tányérokra teszed. Megszórod a zöldfűszerrel. További tejfölt tálasz hozzá.

Rakott tök tálalva 1

Rakott tök tálalva 1

Rakott tök tálalva 2

Rakott tök tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa