Rakott tök: belsejének eltávolítása után nagyobb méretű tökből is elkészíthető. Mint általában a rakott zöldségek, ez az étel is rizzsel és darált hússal finom fogássá varázsolható.
Rakott tök
Elkészítési idő: 80 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 1 kiló tisztított tök (belseje és héja nélkül) – kb. másfél kilós zöldség kell hozzá – a fiatal zöldségnek a belseje is beletehető
- 0,5 kg sertéspörkölt darált húsból (hozzá 1 fej hagyma)
- 1 dkg vaj
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- párolt rizs 2 dl rizsből kétszeres vízzel, alaplével főzve
- 1,5 dl tejföl (fele a pörköltbe, fele a cukkini tetejére)
- 10 dkg reszelhető sajt
- 1 csokor petrezselyem (vagy kapor)
- só, bors, piros fűszerpaprika
Bevásárlólista
- 1 db másfél kilós tök
- 40 dkg darált sertéshús
- 1 kis pohár tejföl
- 10 dkg félkemény reszelhető sajt
Emlékeztető: sertészsír, hagyma, piros fűszerpaprika, alaplé, zsemlemorzsa, sertészsír, vaj, só, bors
Előkészítés
- Elkészíted a darált húsból a sertéspörköltet.
- Amíg a pörkölt készül, kétszeres mennyiségű alaplében (vagy ha nincs, sós vízben) kevés vajjal megfőzöd a rizst. (Ha több réteg konyharuhával letakarod a fedelét (vigyázz – főként gáznál – hogy meg ne gyulladjon), gyorsabban és egyenletesebben fő meg.
- A tököt meghámozod, belsejét kiszeded, kettévágod, felszeleteled.
- Forró vízben néhány percig főzöd (blansírozod), hogy kissé megpuhuljon.
- A petrezselymet (kaprot) felaprítod.
Rakott tök készítése
Az étel összeállítása:
- Egy sütőtálat kikensz vajjal, megszórod zsemlemorzsával.
- Belerakod a blansírozott tök harmad részét. Rárakod a rizs, majd a pörkölt felét.
- A műveletet megismétled.
- A tetejét lefeded a tök utolsó harmadával.
- Tetejét megkened tejföllel, rászórod a reszelt sajtot, majd a pörkölt maradék szaftjával megöntözöd.
Sütés:
180 fokon előmelegített sütőbe teszed 30 percre. Amikor a sütőtál aljában összegyűlt folyadék forr és a teteje szépen megpirult, akkor az étel elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 40 perc
- Az étel összeállítása: 10 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 80 perc
Rakott tök tálalása
Az ételt forrón tányérokra teszed. Megszórod a zöldfűszerrel. További tejfölt tálasz hozzá.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások