Rakott lecsó: egy új étel a megszokott palettán. Egyszerű, de kissé időigényes. A megszokott lecsó egy újabb változata, próbáld ki.

Rakott lecsó

Rakott lecsó

Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

A lecsóhoz:

  • 8 db sárga zöldpaprika
  • 1 db csípős zöldpaprika
  • 4 db paradicsom
  • 2 db hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna (lehet kolozsvári is)
  • 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika

További  hozzávalók:

  • 5 db közepes krumpli
  • 1 szál lecsó kolbász (vagy 3 -4 szelet sült hús – lehet maradék is)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl

Bevásárlólista

  • 8 db sárga zöldpaprika
  • 1 db csípős zöldpaprika
  • 4 db paradicsom
  • 2 db hagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna (lehet kolozsvári is)
  • 5 db közepes krumpli (nem szétfőlős)
  • 1 szál lecsó kolbász
  • 2 dl tejföl

Emlékeztető: só, édes piros fűszerpaprika, fokhagyma, néhány szelet sült hús (ha azzal készíted)

Megjegyzés:

Az étel Széll Tamás ötlete alapján készült kissé megváltoztatva, kalóriaszegényebb változatban.

Előkészítés

  • A hozzávalók egy részéből elkészíted a lecsót.

    Lecsó

    Lecsó

  • A krumplit megfőzöd, héját lehúzod, karikára vágod, majd egy serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát átsütöd.
    Krumpli karikák sütése

    Krumpli karikák sütése

    Sült krumpli karikák

    Sült krumpli karikák

  • A kolbászt karikára vágod. (Ha hússal készíted, a húst feldarabolod.
  • A fokhagymát felaprítod (fokhagymaprést is használhatsz), a tejfölbe kevered.

    Fokhagymás tejföl

    Fokhagymás tejföl

Rakott lecsó készítése

  1. Egy nagyobb (az enyém kb. 20×30 cm-es) tűzálló tálat (lehet üveg vagy porcelán) vékonyan kikensz zsiradékkal (vaj, zsír).
  2. Beleteszed a lecsó felét, majd egyenletesen elteríted.

    1. réteg: lecsó

    1. réteg: lecsó

  3. Ráteszed a krumplikarikák felét, kevés sóval megsózod.

    2. réteg: krumpli

    2. réteg: krumpli

  4. Rárakod a kolbászt vagy húst (nekem fele-fele lett).

    3. réteg: hús vagy kolbász

    3. réteg: hús vagy kolbász

  5. Ráteríted a lecsó másik felét.

    4. réteg: lecsó

    4. réteg: lecsó

  6. Rárakod a krumpli másik felét.

    5. réteg: krumpli

    5. réteg: krumpli

  7. Lekened a fokhagymás tejföllel. A lecsó maradék szaftját rálocsolod.

    6. réteg: fokhagymás tejföl

    6. réteg: fokhagymás tejföl

  8. 175 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöd.

    Rakott lecsó megsütve

    Rakott lecsó megsütve

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák (a lecsó elkészítési ideje, krumpli főzése): 60 perc – előző nap is elvégezhetők.
  • További előkészítés (krumpli, kolbász, hús felszeletelése, krumpli átsütése): 20 perc
  • Összeállítás: 10 perc
  • Sütés: 30 perc

Összesen: 120 perc (az előkészítés előző nap is elvégezhető)

Rakott lecsó tálalása

Tálald forrón, elkészítés után. Melegíthető is, de a friss változat jobb. Petrezselyemmel díszítheted.

Rakott lecsó tálalva 1

Rakott lecsó tálalva 1

Rakott lecsó tálalva 2

Rakott lecsó tálalva 2

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa