Rakott lecsó: egy új étel a megszokott palettán. Egyszerű, de kissé időigényes. A megszokott lecsó egy újabb változata, próbáld ki.
Rakott lecsó
Elkészítési idő: 120 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
A lecsóhoz:
- 8 db sárga zöldpaprika
- 1 db csípős zöldpaprika
- 4 db paradicsom
- 2 db hagyma
- 10 dkg füstölt szalonna (lehet kolozsvári is)
- 1 evőkanál édes piros fűszerpaprika
- só
További hozzávalók:
- 5 db közepes krumpli
- 1 szál lecsó kolbász (vagy 3 -4 szelet sült hús – lehet maradék is)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 dl tejföl
- só
Bevásárlólista
- 8 db sárga zöldpaprika
- 1 db csípős zöldpaprika
- 4 db paradicsom
- 2 db hagyma
- 10 dkg füstölt szalonna (lehet kolozsvári is)
- 5 db közepes krumpli (nem szétfőlős)
- 1 szál lecsó kolbász
- 2 dl tejföl
Emlékeztető: só, édes piros fűszerpaprika, fokhagyma, néhány szelet sült hús (ha azzal készíted)
Megjegyzés:
Az étel Széll Tamás ötlete alapján készült kissé megváltoztatva, kalóriaszegényebb változatban.
Előkészítés
- A hozzávalók egy részéből elkészíted a lecsót.
Lecsó
- A krumplit megfőzöd, héját lehúzod, karikára vágod, majd egy serpenyőben kevés olajon mindkét oldalát átsütöd.
Krumpli karikák sütése
Sült krumpli karikák
- A kolbászt karikára vágod. (Ha hússal készíted, a húst feldarabolod.
- A fokhagymát felaprítod (fokhagymaprést is használhatsz), a tejfölbe kevered.
Fokhagymás tejföl
Rakott lecsó készítése
- Egy nagyobb (az enyém kb. 20×30 cm-es) tűzálló tálat (lehet üveg vagy porcelán) vékonyan kikensz zsiradékkal (vaj, zsír).
- Beleteszed a lecsó felét, majd egyenletesen elteríted.
1. réteg: lecsó
- Ráteszed a krumplikarikák felét, kevés sóval megsózod.
2. réteg: krumpli
- Rárakod a kolbászt vagy húst (nekem fele-fele lett).
3. réteg: hús vagy kolbász
- Ráteríted a lecsó másik felét.
4. réteg: lecsó
- Rárakod a krumpli másik felét.
5. réteg: krumpli
- Lekened a fokhagymás tejföllel. A lecsó maradék szaftját rálocsolod.
6. réteg: fokhagymás tejföl
- 175 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöd.
Rakott lecsó megsütve
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák (a lecsó elkészítési ideje, krumpli főzése): 60 perc – előző nap is elvégezhetők.
- További előkészítés (krumpli, kolbász, hús felszeletelése, krumpli átsütése): 20 perc
- Összeállítás: 10 perc
- Sütés: 30 perc
Összesen: 120 perc (az előkészítés előző nap is elvégezhető)
Rakott lecsó tálalása
Tálald forrón, elkészítés után. Melegíthető is, de a friss változat jobb. Petrezselyemmel díszítheted.
Rakott lecsó tálalva 1
Rakott lecsó tálalva 2
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások