Párolt fehérkáposzta: a párolt lilakáposzta méltatlanul elhanyagolt mostoha testvére. Talán a nagyon semleges színe miatt van ez, mert ugyanolyan finom tud lenni, mint sokat készített testvére.
Párolt fehérkáposzta recept
Elkészítési idő: 55 perc
Hozzávalók
4 személyre
- 80 dkg fehér káposzta (torzsa nélkül)
- 2 db közepes nagyságú hagyma
- 1 evőkanál sertészsír
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál 15 %-os ecet (aki nem bírja az ecetet, készítse citromlével)
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 kávéskanál darabos köménymag
Bevásárlólista
- 1 fej fehér káposzta
- 2 db közepes nagyságú hagyma
Emlékeztető: sertészsír, só, ecet, kristálycukor, köménymag
Megjegyzések:
- Mivel vásárolni általában csak egy nagyobb káposztafejet lehet, ezért azt ajánlom, ne keresgéld a kis fejeket, hanem a maradékból készíts káposztasalátát, (hűtőben hetekig eláll) vagy az amerikai változatot, sárgarépával és majonézzel coleslaw-t. Ha beleillik az elképzeléseidbe, akár káposztás tésztához vagy káposztás réteshez is felhasználhatod.
- Lehetne még készíteni almával, esetleg birsalmával és/vagy fehér borral, ezt majd egy másik alkalommal készítem el.
Előkészítés
- A káposztát szálasra szeleteled.
Felszelt fehér káposzta
- Megszórod a sóval, és fél óráig állni hagyod. Közben időnként átforgatod. A só hatására a káposzta magába szívja a sót, jobb íze lesz előre besózva, kicsit össze is fog esni, könnyebben belefér majd a főzőedénybe.
- A hagymát félkarikára vágod (itt fölösleges apróra darabolni).
Párolt fehérkáposzta készítése
- A zsírt felolvasztod, felmelegíted.
- Ráteszed a hagymát és megpárolod.
Hagyma párolása zsíron 1
Hagyma párolása zsíron 2
- Hozzáadod a káposztát. Kevés vizet (kb. 0,5 dl) öntesz alá.
Káposzta hozzáadása
- Elkezded párolni.
- 10 perc után hozzáadod a köménymagot, a cukrot és ecetet.
Káposzta ízesítése, fűszerezése
- Jól összekevered.
- Párolod további 10 percig. Megkóstolod. Mivel a fűszerezés egyéni, ezért pontosan soha nem lehet megmondani a cukor, ecet és só mennyiségét, ilyenkor lehet az ízeket egyéni ízlésednek megfelelően beállítani. Ha szükséges, pótold a vizet. A párolást végezd fedő alatt.
- További hozzávetőlegesen 15 perc párolás után az étel elkészült. (Ez a 20 perc sem szentírás, mivel függ a káposzta fajtájától, a szálak vastagságától és attól, mennyire puhára szeretnéd készíteni.)
Párolt fehérkáposzta készen
Elkészítési idő:
- Káposzta és hagyma felszeletelése: 15 perc
- Párolás: 40 perc
Összesen: 55 perc (ebből munka: 25 perc)
Párolt lilakáposzta tálalása
Köretként adhatod különféle sült húsokhoz (sertés vagy nagy baromfi), sült hurka, kolbász), tehát bármihez, amit párolt lilakáposztával tálalnál. A sültek zsírjával kicsit meglocsolva még finomabb lesz.
Párolt fehérkáposzta sült kolbászhoz
Ételkészítés, képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások