Paprikás sertés szelet: készítheted sertés-combból, karajból, tarjából. Mindhárom változat finom lesz. Próbáld ki!

Paprikás sertés szelet rizzsel

Paprikás sertés szelet

Elkészítési idő:

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 1 kg sertés comb
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej közepes hagyma
  • 1 db nagyobb zöldpaprika
  • 2 db közepes paradicsom
  • piros fűszerpaprika, só, bors

Bevásárlólista

  • 1 kg sertés comb
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 2 fej közepes hagyma
  • 1 db nagyobb zöldpaprika
  • 2 db közepes paradicsom
  • 1 evőkanál piros édes fűszerpaprika

Emlékeztető: só, frissen őrölt fekete bors, édes piros fűszerpaprika

Előkészítés

  • A húst felszeleteled. Készíthetsz belőle 6 nagyobb, vagy 8 kisebb szeletet (az étkező személyek étvágyának ismeretében.
  • A szalonnát felkockázod.
  • A hagymát felaprítod.
  • A zöldpaprika  csumáját eltávolítod, a többit kisebb kockákra vágod.
  • A paradicsomot (a héj leszedése után) feldarabolod.

    Aprított paradicsom, paprika, hagyma

    Aprított paradicsom, paprika, hagyma

  • A hús-szeleteket kissé kiklopfolod, megsózod, borsot is hintesz rá.

Paprikás sertés szelet készítése

  1. Egy nagyobb serpenyőben – amibe a hús-szeletek beleférnek – kiolvasztod a kockákra vágott szalonnát.

    Füstölt szalonna zsír kiolvasztása

    Füstölt szalonna zsír kiolvasztása

  2. A pörcöt kiszeded és félreteszed.

    Pörc kiszedve

    Pörc kiszedve

  3. A szalonna-zsíron a hús-szeletek mindkét oldalát egy-két percig átsütöd, majd egy tányérra kiszeded.
    Sertés szeletek sütése 1

    Sertés szeletek sütése 1

    Sertés szeletek sütése 2

    Sertés szeletek sütése 2

    Lesütött hús-szeletek kiszedve

    Lesütött hús-szeletek kiszedve

  4. A zsíron a feldarabolt hagymát és paprikát megpárolod, ráteszed a paradicsomot is és felváltva – kevés víz hozzáadásával párolod és pirítod. (Ez akár egy óráig is tarthat.)
    Hagyma és paprika párolása

    Hagyma és paprika párolása

    Hagyma és paprika párolása-pirítása

    Hagyma és paprika párolása-pirítása

    Paprika és paradicsom hozzáadása

    Paprika és paradicsom hozzáadása

  5. Ráteszed a piros fűszerpaprikát, elkevered. Ezzel elkészítettél egy pörkölt alapot.

    Paprikás alap

    Pörkölt alap

  6. A húst ráteszed a pörkölt alapra és fedő alatt puhára párolod.
    Hús szeletek párolása 1

    Hús szeletek párolása 1

    Hús szeletek párolása 2

    Hús szeletek párolása 2

  7. Amikor megpuhult, ismét kiszeded, a pörkölt alapot botmixerrel pépesíted.
  8. Hozzákevered az előzőleg símára kevert tejfölt. Ezzel elkészült egy olyan alap, amely hasonló a paprikás csirke szószhoz.

    Paprikás alap pépesítve

    Paprikás alap pépesítve

  9. Az így elkészített szószba visszateszed a húst és ezzel az étel elkészült.

    Paprikás sertés szelet készen

    Paprikás sertés szelet készen

Elkészítési idő:

  • Előkészítő munkák:  15 perc
  • Szalonna kiolvasztása, hús elősütése: 15 perc
  • Pörkölt alap készítése: 60 perc
  • Hús párolása: 40 perc
  • Étel befejezése: 10 perc

Összesen: 140 perc

Tálalás

A paprikás szeletet többféle körettel tálalhatod:

  • párolt rizzselPaprikás sertés szelet rizzsel
  • nokedlival
  • krumplikrokettal
    Paprikás sertés szelet krokettel 1

    Paprikás sertés szelet krokettel 1

    Paprikás sertés szelet krokettel 2

    Paprikás sertés szelet krokettel 2

  • kifőtt tésztával

 

Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa