Paprikás sertés szelet: készítheted sertés-combból, karajból, tarjából. Mindhárom változat finom lesz. Próbáld ki!
Paprikás sertés szelet
Elkészítési idő:
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 kg sertés comb
- 15 dkg füstölt szalonna
- 2 fej közepes hagyma
- 1 db nagyobb zöldpaprika
- 2 db közepes paradicsom
- piros fűszerpaprika, só, bors
Bevásárlólista
- 1 kg sertés comb
- 15 dkg füstölt szalonna
- 2 fej közepes hagyma
- 1 db nagyobb zöldpaprika
- 2 db közepes paradicsom
- 1 evőkanál piros édes fűszerpaprika
Emlékeztető: só, frissen őrölt fekete bors, édes piros fűszerpaprika
Előkészítés
- A húst felszeleteled. Készíthetsz belőle 6 nagyobb, vagy 8 kisebb szeletet (az étkező személyek étvágyának ismeretében.
- A szalonnát felkockázod.
- A hagymát felaprítod.
- A zöldpaprika csumáját eltávolítod, a többit kisebb kockákra vágod.
- A paradicsomot (a héj leszedése után) feldarabolod.
- A hús-szeleteket kissé kiklopfolod, megsózod, borsot is hintesz rá.
Paprikás sertés szelet készítése
- Egy nagyobb serpenyőben – amibe a hús-szeletek beleférnek – kiolvasztod a kockákra vágott szalonnát.
- A pörcöt kiszeded és félreteszed.
- A szalonna-zsíron a hús-szeletek mindkét oldalát egy-két percig átsütöd, majd egy tányérra kiszeded.
- A zsíron a feldarabolt hagymát és paprikát megpárolod, ráteszed a paradicsomot is és felváltva – kevés víz hozzáadásával párolod és pirítod. (Ez akár egy óráig is tarthat.)
- Ráteszed a piros fűszerpaprikát, elkevered. Ezzel elkészítettél egy pörkölt alapot.
- A húst ráteszed a pörkölt alapra és fedő alatt puhára párolod.
- Amikor megpuhult, ismét kiszeded, a pörkölt alapot botmixerrel pépesíted.
- Hozzákevered az előzőleg símára kevert tejfölt. Ezzel elkészült egy olyan alap, amely hasonló a paprikás csirke szószhoz.
- Az így elkészített szószba visszateszed a húst és ezzel az étel elkészült.
Elkészítési idő:
- Előkészítő munkák: 15 perc
- Szalonna kiolvasztása, hús elősütése: 15 perc
- Pörkölt alap készítése: 60 perc
- Hús párolása: 40 perc
- Étel befejezése: 10 perc
Összesen: 140 perc
Tálalás
A paprikás szeletet többféle körettel tálalhatod:
- párolt rizzsel
- nokedlival
- krumplikrokettal
- kifőtt tésztával
Étel, képek és leírás: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások