Palacsinták: szinte minden európai, sőt az amerikai és ázsiai konyhának is fontos része – a legváltozatosabb kedvelt ételek egyike – mindenhol egy kicsit másképp.

Amerikai palacsinta

Palacsinták

Palacsinta: az egyik legkedveltebb és legváltozatosabb ételfajta. Ebben a cikkben most nem receptet fogok ismertetni. Az a célom,  hogy átfogó képet adjak neked arról, hogy az egyes konyhák palacsintáit hogy nevezik, miben hasonlóak és miben térnek el egymástól.

Palacsinták alaptésztái

Az összetevők általában azonosak, de az arányok mások:

Fő alkotók:

  • búzaliszt (ázsiaiaknál előfordul a rizsliszt)
  • tojás
  • tej, szódavíz (az oroszoknál joghurt vagy túró)

Kiegészítők:

  • vaj vagy olaj
  • cukor
  • sütőpor,  szódabikarbóna, élesztő

Az európai palacsinták (olasz, francia, magyar) vékonyabbak, az alap alkotókból készülnek, egyes fajták cukrot is tartalmaznak. Az angolszászok (németek, angolok, amerikaiak) vastagabbakat készítenek, vajat, cukrot és sütőport, szódabikarbónát vagy élesztőt is tesznek a tésztába. Az oroszok joghurttal és túróval dolgoznak az ázsiai országokban gyakran rizslisztet használnak a tésztakészítéshez.

Palacsinták sütése

A sütés történhet

  • serpenyőben
  • sütőben

Palacsinták töltelékei

A töltelékek lehetnek

  • édesek (lekvárok, szirupok, méz, gyümölcs, édes mártás, szósz)
  • húsosak (darált húsokból készült pörkölt, ragu, nálunk virsli is)
  • zöldségesek (különféle zöldségkeverékek, zöldségraguk)

Elnevezés, készítés, tálalás

A palacsintát az egyes nemzetek másképp nevezik és másképp tálalják. A hasonlóság alapján megkülönböztethetünk néhány csoportot. Itt néhány példát találsz.

Mediterrán országok (minket is ide sorolom)

Vékonyabb palacsintákat készítenek édes vagy húsos töltelékkel.

  • Franciák (crêpe): narancsszósszal, csokoládékrémmel.
  • Olaszok (crespelle, frittella): édes (sziruppal, gyümölccsel), sós (bolognai vagy más raguval)
  • Magyarok (palacsinta): édes (lekvárral, túróval, csokoládéval), sós (pörkölttel, zöldségraguval, virslivel)

Angolszászok

Vastagabb (gyakran kisebb) palacsintákat sütnek, többnyire édes töltelékkel.

  • Németek (palatschinken, Duch Baby): almás, sült almás töltelékkel
  • Angolok (crumpet, pancake, griddlecake)): lekvárral, mézzel, különféle krémekkel
  • Amerikaiak (pancke, hotckae, gofri, waffle): juharsziruppal, gyümölcsökkel, csokoládéval

Oroszok

Vastag, lepényszerű palacsintákat készítenek. A tej helyett joghurtot használnak. A liszt egy részét gyakran túróval helyettesítik.

Blini (joghurttal), szirnyiki (túróval): édes töltelékkel, vagy akár kaviárral.

Ázsiaiak (japánok, kínaiak, koreaiak)

Gyúrt tésztából kevés tejjel lepénykéket, vagy hígabb, kevert tésztából vékonyabb, csavart palacsintákat készítenek  többnyire zöldségekkel töltve, panírozva és olajban kisütve. (Ugye, megérted, ha nem nevezem el.)

Magyar palacsinta

Mivel ezt jól ismered, most csak egy összefoglalót készítettem néhány képpel.

A magyar palacsintákat két  nagy csoportra oszthatjuk:

  • édes töltelékkel készített
  • nem édes töltelékkel készített

Édes töltelékkel

  • lekváros

Lekváros palacsinta

Túrós palacsinta

  • diós, mákos
  • kakaós

Kakaós palacsinta

  • csokoládés, nutellás
  • citromos-porcukros
  • tésztájába tett almás, sütőtökös

Formája lehet csavart, rakott vagy metélt.

Nem édes töltelékkel

Gombás palacsinta

  • virslis

Virslis palacsinta

Medvehagymás-juhtúrós palacsinta

Formája: csavart vagy metélt (ez utóbbi töltelék nélkül, köretként is tálalható).

 

Képek: saját készítés, saját fotók.