Szilvamártás: a liba-, kacsasült mellé kiváló köret. Olyan fűszerekkel készül, amelyeket szívesen használunk gyümölcslevesek vagy -mártások készítésénél további kettővel megbolondítva.
Szilvamártás készítése
Elkészítési idő: 40 perc
Hozzávalók
4-6 személyre
- 1 kg szilva (magvaváló)
- 10 dkg kristálycukor
- 1 dl száraz vörös bor
- 2,5 dkg vaj (egy 10 dkg-os vaj negyede – nem kell mérni)
- fűszerek: fél citrom darabos héja, 5 darabka fahéj, 5 szem szegfűszeg
- díszítéshez: 1 szál mentalevél vagy fél dió vagy citromkarika
Bevásárlólista
- 1 kg szilva
- 1 db citrom
Emlékeztető: kristálycukor, száraz vörösbor, vaj, fahéj, szegfűszeg
Előkészítés
- A citromról levagdalod a héját – az alatta levő fehér részből minél kevesebb kerüljön bele.
- A szilvákat megmosod, kimagozod – közben félbevágod.
Elkészítés
- A fűszereket az 1 dl borban kifőzöd, majd leszűröd.
- A cukrot egy nagyobb edényben – akkorában, hogy majd a szilva is beleférjen – megolvasztod, világos barna karamellt készítesz.
- Felöntöd a fűszeres vörösborral és kevergetve megvárod, amíg a cukor feloldódik.
- Hozzáadod a kimagozott szilvákat.
- Forrásig melegíted, majd 5 percig főzöd.
- Turmixolod.
- Hozzáadod a vajat elkevered, felforralod és kész a mártás.
Elkészítési idő:
- Szilvamagozás, citromhéj levágása: 10 perc
- Fűszerek kifőzése: 5 perc
- Cukor karamellizálása: 10 perc
- Főzés: 10 perc
- Turmixolás, vaj bekeverése: 5 perc
Összesen: 40 perc
A szilvamártás tálalása
Kisebb tálba, vagy több tálkába töltöd. Tetejére tehetsz 1 szál mentalevelet, vagy néhány szem diót.
Ha kicsit merészebb fűszerezésre is hajlandó vagy, nézd meg a szilva chutney receptjét.
Képek: saját készítésű étel saját felvételei.
Legutóbbi hozzászólások