Spenótmártás: friss spenótból az igazi. Vajjal, tejszínnel és a szokásos fűszerekkel (fokhagyma, bors) igazi finom mártás készülhet.

Spenót mártás 1

Spenótmártás friss spenótból

Elkészítési idő: 35 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 0,5 kg friss leveles spenót
  • 2 dkg vaj
  • 4 evőkanál 20 %-os tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 mokkáskanálnyi őrölt fekete bors
  • 1/2 kiskanálnyi saját készítésű, vagy Vegeta Naturella ételízesítő
  • a mártás sűrűségének beállításához szükséged lehet egy kevés tejre

Bevásárlólista

  • 0,5 kg friss leveles spenót
  • 2 dl 20 %-os tejszín (egy részét másra használhatod)

Emlékeztető: vaj, fokhagyma, őrölt bors, tej, ételízesítő vagy alaplé

Megjegyzések:

  • a 1/2 kg száras spenótból a szárak és vastag ér leszedése után kb. 35 – 40 dkg fog maradni, ez azonban spenótmártás készítéséhez elég, mivel mártásból nem szükséges nagyobb mennyiséget tálalni
  • vaj helyett ne használj zsírt vagy olajat
  • ne használj közönséges Vegetát, mert nátriumglutamát ízfokozó van benne.

Spenótmártás készítése

  • Leszeded a szárakat. (Összefogod a levél két szélét. Megfogod a szárat és elkezded húzni a levelek felé. Ezzel a módszerrel a vastag ér nagy részét is eltávolítod, amely ugyanolyan szálas, kemény, mint a szár.)
  • Beleteszed a spenót leveleket egy nagy tál vízbe és jól átmosod (lehet rajta föld)
  • Folyó vízben leöblíted, lecsepegteted.
  • A fokhagymát felaprítod (használhatsz fokhagymaprést is).

A spenótmártás elkészítése friss spenótból

  1. Egy nagyobb lábasban vizet forralsz. Részletekben beledobod a spenótot. A levelek gyorsan összeesnek.

    Főzés 1

    Főzés 1

  2. 3 – 4 percig forralod.

    Főzés 2

    Főzés 2

  3. Kiszeded a leveleket szűrőkanállal egy másik lábosba.
    Szűrés

    Szűrés

    Leszűrt spenót

    Leszűrt spenót

  4. Botmixerrel pépesíted.

    Pépesítés 1

    Pépesítés 1

  5. Belekevered a tejszínt. Ezzel elkészült a mártás alap.
    Tejszín hozzáadása

    Tejszín hozzáadása

    Összekeverés

    Összekeverés

  6. Egy kis serpenyőben felolvasztod a vajat.
  7. Beledobod a fokhagymát és megfuttatod benne. Egy percnél ne legyen több.

    Fokhagyma megfuttatása

    Fokhagyma megfuttatása

  8. Fűszerezés: a mártásba kevered a fokhagymát. Beleteszed az ételízesítőt és a borsot. Ha szükséges, még sót és borsot is tehetsz hozzá.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  9. Összekevered. Felforralod.  A mártás elkészült. Ha szükséges, kevés tejjel hígíthatod.

    Spenót mártás készen

    Spenótmártás készen.

Elkészítési idő:

  • Spenót szárak leszedése (ezt előző este, TV nézés közben is megteheted): 15 perc
  • Spenótfőzés (ha vízforralót használsz): 5 perc
  • Turmixolás: 5 perc
  • Fűszerezés: 5 perc
  • Készre főzés: 5 perc

Összesen: 35 perc

Megjegyzések:

  • A fokhagymát ne tedd nyersen a mártásba! A vaj és a vajon megfuttatott fokhagyma nagyon jó állagot és ízt ad az ételnek.
  • Az étel készítése a friss spenót szárazása miatt hosszabb időt vesz igénybe.
  • Mirelit spenótból sokkal gyorsabban elkészül.

Tálalás

Adhatod húsgombóchoz, de sült húshoz is kiváló. Más, hozzáillő körettel is tálalhatod. Ez esetben kisebb mennyiség is elég a tányéron.

Tálalva 1

Tálalva

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.