Paradicsommártás: kedvelt mártásaink egyike. Készíthető friss és eltett paradicsomból egyaránt. Egyik fő kedvencünk, a töltött paprika elmaradhatatlan kísérője.

Paradicsommártás 1

Paradicsommártás recept

Elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 20 dkg sűrített paradicsom (3 db Arany fácán – vagy más jó minőségű – paradicsompüré vagy egy kis üveg eltett sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 dl víz (húsleves vagy hús alaplé is lehet)
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt fehér bors
  • 1 kávéskanál szárított vagy 1 teáskanál friss oregánó vagy bazsalikom
  • 1 kávéskanál piros édes fűszerpaprika (a rántáshoz teszed)
  • 2 babérlevél

Bevásárlólista

  • 20 dkg sűrített paradicsom

Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, só, őrölt fehér bors, szárított vagy friss bazsalikom (vagy oregánó), édes piros fűszerpaprika, babérlevél

Megjegyzés:

Friss paradicsomból is elkészítheted. Ha ezt az utat választod, a paradicsomot főzés után le kell passzírozni. A házi sűrített paradicsom készítés módját itt találod.

Paradicsommártás, paradicsomszósz készítése

  1. A zsírból és lisztből világos rántás készítesz.
    Rántás készítés 1

    Rántás készítés 1

    Rántás készítés 2

    Rántás készítés 2

    3

    Rántás készítés 3

    Rántás készítés 4

    Rántás készítés 4

    Rántás készítés 5

    Rántás készítés 5

  2. Felengeded egy bögre vízzel.
  3. Belekevered a sűrített paradicsomot.
  4. Hozzáadod a fűszereket.

    Fűszerezés

    Fűszerezés

  5. Felforralod. Ha nagyon sűrűnek találod, további vizet teszel még hozzá. Ezzel a mártás el is készült.

    Paradicsommártás készen

    Paradicsommártás készen

Megjegyzések:

  • A kész sűrített paradicsomok általában nem tartalmaznak fűszereket. Ha viszont saját eltett paradicsomból dolgozol, vedd figyelembe, hogy ott milyen fűszereket használtál és annak figyelembevételével végezd a fűszerezést.
  • A víz mennyisége pontosan nem határozható meg, mivel a sűrített paradicsomok nagyon különbözők lehetnek.

Elkészítési idő (eltett paradicsomból):

  • Rántás készítése: 10 perc
  • Sűrített paradicsom hozzáadása, fűszerezés, felforralás, hígítás: 15 perc

Összesen: 25 perc

Paradicsommártás felhasználása

Ez a mártás a magyar konyhában nagyon kedvelt és többféle módon használható fel:

  • Töltött paprika kiegészítője

Töltött paprika 1

  • Készíthető húsgombóccal
  • Adható főtt húshoz vagy fasírozott gombócokhoz
Paradicsommártás 1

Paradicsommártás húsgombóccal

  • Önálló étel: főtt krumplival egyszerű, olcsó, gyors húsmentes étel lehet (amíg a mártás elkészül, a krumpli is megfő)

 

Képek: saját készítésű étel saját felvételei.