Medvehagyma mártás túró gombóccal? Milyen étel? Nem szokványos, valószínűleg még nem is ettél ilyet. Érdekes ötlet volt, de finom lett.
Medvehagyma mártás túró gombóccal
Elkészítési idő: 45 perc
Hozzávalók:
A medvehagyma mártáshoz
4 adaghoz
- 2 csomó medvehagyma (a piacokon csomókban árulják)
- 2 -3 szem krumpli
- 8 evőkanál főzőtejszín
- 1 kis csokornyi metélőhagyma (elhagyható, mert aroma anyaga ugyanaz, mint a medvehagymáé)
- só
A túró gombóchoz:
12 db közepes méretű gombóc lesz belőle (6 db-hoz fele mennyiséget végy 1 db tojással)
- 0,5 kg tehéntúró (a kockára csomagolt, mert nem szabad nagyon száraznak lennie)
- 3 db tojás
- 4 evőkanál búzadara
- 2 evőkanál liszt
- 1 csipet só
Bevásárlólista
- 2 csomó medvehagyma
- 2 -3 szem krumpli
- 200 g főzőtejszín
- 1 kis csokornyi metélőhagyma (elhagyható)
- 0,5 kg tehéntúró (lehetőleg a kockára csomagolt, mert nem szabad nagyon száraznak lennie)
- 3 db tojás
Emlékeztető: búzadara, liszt, só
Medvehagyma mártás túrógombóccal – elkészítés
- A túrót villával összenyomkodod. Hozzáadod a búzadarát, lisztet,a tojást (nem vered fel habnak a fehérjét egyrészt mert így sokkal gyorsabban elkészül, másrészt, mert pont a habtól kifőzéskor széteshetnek a gombócok).
- Jól összedolgozod és kb. 1 óra hosszat állni hagyod, hogy a búzadara nedvességet felvéve megduzzadjon és formálhatóvá váljon a massza. (Ha mégsem lenne az, egy kevés lisztet még hozzátehetsz – ez a túrón múlik, amibe sajnos, nem láthatunk bele. Amíg a gombóc alapanyag pihen, elkészíted a medvehagyma mártást.
Túrógombóc alapanyagok
- A medvehagymát szárának eltávolítása után keskeny csíkokra, a metélőhagymát apróra vágod.
- A krumplit megtisztítod, kisebb kockákra vágod.
- A feldarabolt krumplit felteszed főni. Amikor már majdnem puha, hozzá dobod pár percre a medvehagymát és a fokhagymát. (A medvehagyma szebb színű marad, ha rövid ideig főzöd.)
Medvehagyma hozzáadása
- Amikor a krumpli már puha, az egészet pépessé turmixolod, Megsózod.
Pépesítés
- Belekeversz annyi tejszínt, hogy számodra megfelelő sűrűségű legyen. Tálalásig melegen tartod
Tejszín hozzáadása
Medvehagyma mártás készen
- Az 1 óra (lehet több is) eltelte után gombócokat formálsz a masszából. Egyformák lesznek, ha a tálban levő túrót lesimítod és 12 részre osztod, vagy evő kanállal egyforma mennyiségeket szedsz ki.
Gombóckészítés
Túrógombócok
- Amikor lobog a víz, főzd ki a gombócokat. Le fognak ülni az edény aljára. Egy kanállal vagy kis lapáttal piszkáld meg őket, hogy oda ne ragadjanak.
- Hamarosan feljönnek a főző víz tetejére, de ez nem jelenti azt, hogy már megfőttek. Ehhez kell még 8-12 perc a gombócok méretétől függően. Nem baj, ha kicsit tovább főnek, mert ha az első néhány percben nem estek szét (ami a fenti receptnél velem még soha nem fordult elő, de többektől hallottam már szétesésekről), akkor már nem is fognak.
Elkészítési idő (pihentetés nélkül):
- Túrógombócok készítése 15 perc (a massza akár előző nap is elkészíthető)
- Medvehagyma mártás készítése (közben a gombócok kifőzése): 25 perc
Összesen 45 perc
Medvehagyma mártás túró gombóccal – tálalás
A gombócokat kiszeded a vízből, lecsepegteted és adagokban tányérra teszed. Mellé rendezed a medvehagyma mártást, majd teszel belőle a gombócok tetejére is. A mártás tetejére kevés tejszínt vagy tejfölt teszel és megszórod apróra vágott metélőhagymával.
Medvehagyma mártás túrógombóccal
Érdekelhet még:
Medvehagyma mártás túró gombóccal képek: saját készítés saját felvételei
Ez jó ötlet. Ilyet még nem csináltam. Be teszem a medvehagymás receptjeim közé.Holnap úgyis megyek szedni medvehagymát, mert fogytán van.Két hete csak azt eszünk.
Viszont én a fokhagymát kihagyom,mert nekem a medvehagyma fokhagymával iszonyú erős ízű.A gyengébb gyomrúaknak azt ajánlom, hogy a medvehagyma bőven elég. Az első medvehagyma pestómat fokhagymával csináltam, nem tudtam megenni. Azóta a fokhagyma kimarad a medvehagymából és így minden tökéletes.