Medvehagyma mártás? Igen, miért is ne? Mártást készíteni sokféle zöldségből lehet, medvehagymából is. Enyhén fokhagymás aromával, kicsit hasonlít a spenóthoz.
Medvehagyma mártás
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók
(4 személyre)
- 2 csomó medvehagyma
- 1 evőkanál zsír (olaj)
- 2 evőkanál liszt
- 2 dl húsleves (vagy víz + ha van saját készítésű ételízesítőd)
- 1 dl főzőtejszín
- 1 kis csomó metélőhagyma (nem feltétlenül szükséges)
- fehér bors
- só.
Előkészítés
- A medvehagymát megmosod, szárát levágod és összevágod egész apróra.
- A leveleket csomóba szeded és kb. 1 cm széles csíkokra vágod.
- A metélőhagymát felaprítod.
Medvehagyma mártás elkészítése
- A zsírt (olajat) egy lábosban felmelegíted, rádobod a medvehagymát szárastól.
- Aláöntesz egy kevés vizet és puhára párolod.
- Megszórod 2 evőkanál liszttel, összekevered.
- Fél deci húslevest vagy vizet adsz hozzá. Jól elkevered, hogy ne legyen csomós.
- Pépesre turmixolod, megsózod (ha ételízesítőt használtál, nem biztos, hogy kell ) és megborsozod.
- Felengeded a maradék húslevessel, simára kevered és felforralod.
- Hozzáadod a tejszínt, de már nem forralod fel még egyszer – és készen is van a mártás. A sűrűségét tetszés szerint beállíthatod tejszínnel (általában 2 dl vásárolható, így van még belőle), maradék húslevessel, vagy akár vízzel is.
Megjegyzések:
- Amit a képen látsz, az talán egy kicsit sűrűbb, mint a szokásos mártások. Hígítással beállíthatod a neked tetsző sűrűséget.
- Főtt krumplival is sűríthető, sőt maradék krumplipürét is felhasználhatsz hozzá.
Elkészítési idő:
- Zöldségek tisztítása, feldarabolása: 15 perc
- Párolás: 10 perc
- Sűrítés, turmixolás, tejszín hozzákeverése: 10 perc
Összesen: 35 perc
Tálalása
- Tálba teszed, esetleg kevés tejszínt csurgatsz a tetejére, megszórhatod metélőhagymával.
- Adhatod minden olyan húshoz (levesben főtthöz, legyen az marha vagy baromfi, sült húsokhoz), amelyhez mártás illik. Ha nem szeretnél húst enni, akkor héjában főtt krumplival is nagyon jó étel.
- Ha nem szeretnél húst enni, akkor héjában főtt krumplival is nagyon jó étel.
- Újszerű megoldásokkal is próbálkozhatsz:
Kapcsolódó cikkek:
Medvehagyma mártás képek: saját felvételek
Ha van jó medvehagyma recepted, kérlek, írd meg mindnyájunk örömére.
Nagyon jó ez a mártás.Szerintem ha nagyétkű a család és most nem eszik húst,akkor kifőzött penne tésztával is nagyon finom.Egy kis reszeltsajt a tetejére,és jóllakik a család.
Ajánlom a figyelmetekbe ezt az oldalt, tele van medvehagymás receptekkel:
http://www.nosalty.hu/alapanyag/medvehagyma
Épp tegnap vettem 2 kilót, most töröm a fejem, hogy hogyan tudom hosszabb ideig tartósítani…
Üdv.:
Éva
Kedves Éva!
Olvasd el az alábbi cikket, a múlt évben írtam róla:
https://www.haztartas-ma.hu/index.php/haztartas/medvehagyma-tartositasa/
Szia, Andi!
Most vettem észre, hogy nem jelent meg a válaszom. Biztos, valami technikai hibát vétettem. Így szólt:
Hiába, a medvehagyma kreatívvá teszi az embert!
Köszi Zsuzsa!
Elolvastam, ragyogó, ha még kapok idén így is elteszem, de a mostani óriási adagot megpároltam, turmixoltam és úgy fagyasztottam le.
Frissen jó volt, kérdés, milyen lesz, ha „felengedem”…:) Remélem úgy is jó lesz.
Egyébként főtt rizzsel kóstoltam „össze”, ahhoz passzolt, de egy kis adagot sós vízben főtt krumplihoz pürésítettem, így is finom volt, más ízt adott a krumplipürének.
Még egyszer köszi a cikket.
Éva