Kapormártás, kaporszósz, kapor főzelék: azoknak, akik a kapros ízt kedvelik. Szeded vagy vásárolod, fillérekbe kerül és gyors étel.

Kapormártás 1

Kapormártás, kaporszósz készítése

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

4 személyre

  • 1 nagy csokor kapor
  • 2 evőkanál zsír
  • 6 evőkanál liszt
  • 3 evőkanál tejföl
  • 1 bögre húsleves (ha éppen nincs, használhatsz vizet, és ha van otthon, saját készítésű ételízesítőt)
  • só, fehér bors

Bevásárlólista

  • 1 nagy csokor kapor
  • 1 kis pohár tejföl

Emlékeztető: zsír vagy olaj, liszt, húsleves vagy nátrium glutamát mentes ételízesítő, só, őrölt fehér bors

Előkészítés

  • A kaporszálak (1 – 2 szál kivételével) vastag szárairól leszeded a leveleket (a vékony felső szárakat nyugodtan felhasználhatod), felaprítod – ez kapor esetében nagyon gyorsan elvégezhető

Kapormártás készítése

  • A zsírt egy edényben felolvasztod.
Zsír felolvasztása

Zsír felolvasztása

  • Belekevered a lisztet és világos színűre pirítod (lényegében rántást készítesz, csak a sűrítésnél használatosnál valamivel többet).
Liszt hozzáadása

Liszt hozzáadása

Liszt pirítása

Liszt pirítása

  • Beleteszed a felaprított kapor háromnegyed részét és elkevered.
Kapor hozzáadása

Kapor hozzáadása

Kapor elkeverése

Kapor elkeverése

  • Felöntöd a hideg húslevessel. Ha nagyon sűrű lenne (kaporfőzelék), ha mártást szeretnél: hígítod (húslevessel vagy vízzel) .
  • Beleteszed a tejfölt, a maradék kapor egy részét (keveset meghagysz a tálaláshoz) és elkevered.
Kapor belekeverése

Kapor belekeverése

  • Fűszerezed sóval (ha kell) és fehér borssal).
  • Felforralod és el is készült.
Kapormártás készen

Kapormártás készen

Elkészítési idő:

  • Kaporlevelek leszedése, feldarabolása: 10 perc
  • Rántás készítése, kapor és tejföl belekeverése, felforralás: 10 perc

Összesen: 20 perc

Megjegyzés:

Készítheted sűrűbbre, kapor főzeléknek, vagy hígabbra mártásként.

Tálalás

  • Fogyaszthatod, mint egy húsmentes ételt. A tetejét megszórod a maradék kaporral és egy kaporszálat is tűzhetsz a közepébe.
Kapormártás tálalva

Kapormártás tálalva

  • Kerülhet rá tükörtojás vagy fasírozott feltét.

    Kapormártás fasírozottal tálalva

    Kapormártás fasírozottal tálalva

  • Különleges, ha fehér spárgával hús mellé tálalod:Spárga köret kapormártással 2

Megjegyzések:

  • A fasírozott jól fagyasztható. Ha egyébként is készítenél pogácsákat, készíts kétszeres mennyiséget, a felét fagyaszd le. Amikor szükséged van rá, vedd elő és fagyott állapotban kezd el a sütést. Ez szinte időt sem igényel ilyenkor. A készítésnél meg már amúgy is benne vagy, nem tart sokkal tovább, ha a fagyasztani valót is elkészíted.
  • A kapor az egyik legolcsóbb fűszernövény. Nyáron olcsón megkapod a piacokon, de ha kerted van, magad is megtermelheted. Én minden nyáron kapok belőle nagyobb mennyiséget és lefagyasztom vagy megszárítom.

A kaporról itt olvashatsz.

 

Képek: saját készítésű mártás saját felvételei.