Hollandi mártás: a négy alapmártás egyike. Ízesíthető mustárral, egy vagy több zöld fűszernövénnyel, gazdagítható tejszínhabbal. 

Hollandi mártás 1

Hollandi mártás recept

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

2,5  dl mártáshoz

  • 2 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál víz
  • 1 babérlevél
  • 1 kávéskanál fehér szemes bors
  • 3 tojás sárgája
  • 20 dkg vaj

Szükséged lesz még 2 db egymásba tehető lábasra.

Bevásárlólista

  • 3 tojás
  • 20 dkg vaj
  • 1 kis üveg fehérborecet (ebből csak kevés kell)

Emlékeztető: babérlevél, fehér szemes bors

Hollandi mártás készítése

A hollandi mártás egyszerűen elkészíthető. Kulcskérdés, hogy készítés közben nem szabad felforrnia. Ez vízfürdő alkalmazásával érhető el, amely nem más, mint két egymásba helyezhető lábas, és az alsó lábasban vizet forralsz.

Vízfürdő

Vízfürdő

  1. A fehér borecetet és a vizet a babérlevéllel és szemes fehér borssal egy edényben felforralod, felére párolod, majd leszűröd.

    Fűszerek forralása borecetben

    Fűszerek forralása borecetben

  2. Beleöntöd a kisebb lábasba és hozzákevered a tojások sárgáját.

    Tojások sárgái a fűszeres ecettel

    Tojások sárgái a fűszeres ecettel

  3. A vajat egy másik edényben felolvasztod.

    Tömbben vásárolt vaj

    Tömbben vásárolt vaj

  4. A fűszeres ecettel kevert tojások sárgáját habverővel a vízfürdőn sűrűre, habosra vered.

    Főzés 1

    Főzés 1

  5. A készítésnél a legkényesebb lépés, hogy nem szabad felforrnia. Ezért kell vízfürdőt használni, amely megakadályozza, hogy a készülő mártás hőmérséklete 100 fok fölé menjen. A vízfürdőt két egymásba helyezett lábasból állíthatod össze. A nagyobbik lábosban lassan forralsz annyi vizet, hogy a felső lábas, amelyben a mártás van, ne érjen bele a vízbe, hanem csak a gőztől kapja a hőt.

    Főzés 2

    Főzés 2

  6. Hozzáadod keverés közben a felolvasztott vajat és tovább vered, amíg besűrűsödik. Ezzel a mártás el is készült.
    Főzés 3

    Főzés 3

    Hollandi mártás készen

    Hollandi mártás készen

Elkészítési idő:

  • Fűszeres ecet készítése, vaj felolvasztása: 5 perc
  • Mártás összeállítása, főzése: hozzávetőlegesen 15 perc

Összesen: 20 perc

Felhasználás

A hollandi mártást általában ízesítve használjuk, mivel ez lényegében egy alapmártás. Az ízesített mártásokat már más néven nevezzük:

Mustáros mártás:

A fenti mennyiséghez 2 teáskanálnyi dijoni mustárral készül. Halhoz, csirkéhez illik.

Muszlin mártás:

A fenti mennyiséghez 1 dl tejszínhabot adagolunk. Közben összekeverjük – halakhoz, csirkéhez.

Zöldfűszeres hollandi mártás:

A kész mártásba zöldfűszereket keverünk (külön-külön, tehát 5-féle mártásról van szó), mivel ezzel a mártást még különlegesebbé tehetjük – az alábbi mennyiségekben

  • 2 evőkanál tárkony mogyoróhagymával – marha steak-hez (béarni mártás)
  • 2 evőkanál snidling
  • 2 evőkanál petrezselyem
  • 2 evőkanál zsálya
  • 2 teáskanál kakukkfű.
Hollandi mártás petrezselyemmel

Hollandi mártás petrezselyemmel

 

Besamell mártást is találsz az oldalamon.

 

Képek: saját készítésű  mártás saját felvételei.