Hagymamártás: gondolnád, hogy hagymából is lehet finom mártást készíteni? Pedig igen. A feledésbe merült étel most ismét kedvelt lehet!
Hagymamártás recept
Elkészítési idő: 25 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 3 db közepes vagy 2 db nagy vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 1 evőkanál liszt
- 1 – 2 dl alaplé vagy 1 kávéskanál ételízesítő (ha lehet, sómentes, ha ez nincs, akkor 2 kávéskanál – ez esetben a sóval vigyázni kell)
- 150 g (1 kis pohár) tejföl
- 1 mokkás kanál őrölt bors
- só (feltételesen)
Bevásárlólista
- 3 db közepes vagy 2 db nagy vöröshagyma
- 10 dkg vaj
- 1 kis pohár tejföl
Emlékeztető: liszt, ételízesítő, só, őrölt bors
Előkészítés
A hagymát apróra vágod, vagy lereszeled.
Hagyma mártás készítése
- A vaj felén megpirítod az apróra vágott hagymát (azért oda ne égesd!)
Hagyma pirítása
- Rászórod a lisztet, az ételízesítőt és összekevered.
Lisztszórás
- Hozzáadod a vaj másik felét.
Vaj hozzáadása
- Kevés vizet adsz hozzá és addig párolod, amíg a hagyma teljesen megpuhul.
- (Nekem itt át kellett raknom egy lábasba, mert a serpenyő kicsinek bizonyult)
- Add hozzá a tejfölt, az őrölt borsot és keverd össze.
Tejföl hozzáadása
- Ha szükségesnek érzed, botmixerrel törd simára.
- Ha kell, adj hozzá még sót.
- Forrald fel (ha túl sűrű lenne, adj még hozzá vizet) és ezzel a mártás el is készült.
Hagymamártás készen
Elkészítési idő:
- Előkészítés: 5 perc
- Hagyma pirítása, párolása: 15 perc
- További hozzávalók belekeverése: 10 per
- Felforralás: 5 perc
Összesen: 25 perc
Hagymamártás tálalása
Sült húsok és köret kiegészítője.
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Szia!
Köszi a sok finom receptet!
Tennél fel egy
Zöldborsmàrtàst?
Egyszer ettem és nagyon ízlett.
Köszi!👍
Köszönöm a receptet ki fogom próbálni. Biztos finom lesz mert én szeretem a hagymát minden formában, Pirítva is megszórva piros paprikával, krumpli főzelékre, bab főzelékre. Nagyon finom.
Biztosan finom lesz!
Kkedves Cecília!
Köszönöm kedves szavaidat. Sajnos, zöldborsmártásom nincs még, de legkölzelebb veszek zöldborsot és elkészítem, fel is teszem, csak türelmedet kérem.
A hagyma rásült tejföllel, például húsokon, utána összeturmixolni – rendkívül finom.
Köszönöm az ötletet. El tudom képzelni. Nagyon finom lehet. Legközelebb kipróbálom.