Gratin mártás: besamel mártásból készül tojássárgájával, tejszínnel és vajjal. Fűszerezése cayenne borssal történik. Csőben sült zöldségek bevonására szokás használni.

Gratinírozott karfiol

Gratinírozott karfiol

Gratin mártás készítése

Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 8 dkg finom  liszt (8 evőkanál)
  • 6 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1 dkg só (2 mokkás kanál)
  • 0,5 dkg cayenne bors – 1 mokkás kanál (Kapható: Spar, Tesco, Metro)
  • 1 vagy 2 tojás sárgája
  • 0,5 – 1 dl tejszín
  • 2 – 3 dkg vaj

Bevásárlólista

  • 20 dkg vaj
  • 1 liter tej
  • 1 db tojás
  • 200 ml főzőtejszín
  • 1 tasak cayenne bors

Emlékeztető: liszt, só

Előkészítés

  • A tojás sárgáját elválasztod a fehérjétől. A fehérjét más célra félreteszed. Itt most nem lesz rá szükség.

Gratin mártás készítése

Ha nem tudod, mi ez a mártás, akkor ezt a magyarázatot is olvasd el:

A mártás alapja a négy francia alapmártás egyike: a besamel mártás. Először ezt kell elkészíteni, majd az alapmártást legírozni és montírozni. A legírozás nem más, mint tojássárgájával és tejszínnel történő dúsítás, a montírozás pedig vajjal további tartalmassá tétel. Tehát az első lépés a besamel készítés, amit bővebben megtalálsz egy másik írásomban.

Besamel mártás készítése:

  1. 10 dkg vajból és 8 evőkanál lisztből világos rántást készítesz.
    Vajas rántás készítés 1

    Vaj felolvasztása

    Vajas rántás készítés 2

    Liszt belekeverése

    Vajas rántás készítés 3

    Pirítás 1

    Vajas rántás készítés 4

    Pirítás 2

    Vajas rántás készítés 5

    Rántás készen

  2. Fűszerezed sóval, cayenne borssal.

    Gratin mártás utófűszerezése

    Gratin mártás utófűszerezése

  3. Ezzel a besamel mártás elkészült.

    Besamel mártás hozzákeverése

    Besamel mártás

Gratin mártás készítése:

  1. A tojássárgáját a tejszínnel összekevered. Használj habverőt.
    Tejszín és tojássárgája

    Tejszín és tojássárgája

    Tojássárgája és tejszín összekeverve

    Tojássárgája és tejszín összekeverve

  2. Részletekben add hozzá a besamel mártás harmad részét. Közben keverd mindig jól össze.
  3. Az így elkészített masszát keverd össze a besamel mártással. Először keverd részletekben a besamel mártást a tejszínes keverékhez, majd azt keverd a besamel mártásba.

    Legírozás: besamelhez keverés

    Legírozás: besamelhez keverés

  4. Kis darabokban tedd a vajat a tetejére. Amikor a vaj megolvadt, keverd ismét össze. Ezzel a mártás is elkészült.
Gratin mártás készen

Mártás készen

Elkészítési idő:

  • Besamel mártás készítése: 10 perc
  • További hozzávalók belekeverése: 10 perc

Összesen: 20 perc

Gratin mártás felhasználása

Önállóan nem használjuk. Csőben sült zöldségek kiváló kiegészítője. A képen gratinirozott karfiolt látsz:

Gratinírozott karfiol

Gratinírozott karfiol

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa