Gratin mártás: besamel mártásból készül tojássárgájával, tejszínnel és vajjal. Fűszerezése cayenne borssal történik. Csőben sült zöldségek bevonására szokás használni.
Gratin mártás készítése
Elkészítési idő: 20 perc
Hozzávalók
4 adaghoz
- 8 dkg finom liszt (8 evőkanál)
- 6 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1 dkg só (2 mokkás kanál)
- 0,5 dkg cayenne bors – 1 mokkás kanál (Kapható: Spar, Tesco, Metro)
- 1 vagy 2 tojás sárgája
- 0,5 – 1 dl tejszín
- 2 – 3 dkg vaj
Bevásárlólista
- 20 dkg vaj
- 1 liter tej
- 1 db tojás
- 200 ml főzőtejszín
- 1 tasak cayenne bors
Emlékeztető: liszt, só
Előkészítés
- A tojás sárgáját elválasztod a fehérjétől. A fehérjét más célra félreteszed. Itt most nem lesz rá szükség.
Gratin mártás készítése
Ha nem tudod, mi ez a mártás, akkor ezt a magyarázatot is olvasd el:
A mártás alapja a négy francia alapmártás egyike: a besamel mártás. Először ezt kell elkészíteni, majd az alapmártást legírozni és montírozni. A legírozás nem más, mint tojássárgájával és tejszínnel történő dúsítás, a montírozás pedig vajjal további tartalmassá tétel. Tehát az első lépés a besamel készítés, amit bővebben megtalálsz egy másik írásomban.
Besamel mártás készítése:
- 10 dkg vajból és 8 evőkanál lisztből világos rántást készítesz.
- Fűszerezed sóval, cayenne borssal.
- Ezzel a besamel mártás elkészült.
Gratin mártás készítése:
- A tojássárgáját a tejszínnel összekevered. Használj habverőt.
- Részletekben add hozzá a besamel mártás harmad részét. Közben keverd mindig jól össze.
- Az így elkészített masszát keverd össze a besamel mártással. Először keverd részletekben a besamel mártást a tejszínes keverékhez, majd azt keverd a besamel mártásba.
- Kis darabokban tedd a vajat a tetejére. Amikor a vaj megolvadt, keverd ismét össze. Ezzel a mártás is elkészült.
Elkészítési idő:
- Besamel mártás készítése: 10 perc
- További hozzávalók belekeverése: 10 perc
Összesen: 20 perc
Gratin mártás felhasználása
Önállóan nem használjuk. Csőben sült zöldségek kiváló kiegészítője. A képen gratinirozott karfiolt látsz:
Étel és képek: Pap Zsuzsa
Legutóbbi hozzászólások