Céklapüré: ritkán készül, pedig tejszínnel készítve nagyon jó és dekoratív köretként lehet felhasználni általában sült húsokhoz.

Cékla püré

Céklapüré

Elkészítési idő: 50 perc

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 0,5 kg cékla (ezt nem lehet pontosan betartani, de legyen inkább kicsit több)
  • 2 dl víz
  • 4 evőkanál 20 %-os tejszín
  • 4 dkg vaj
  • 1 mokkás kanál fehér bors
  • 1 mokkás kanál őrölt gyömbér
  • 1 mokkás kanál só (lehet több, vagy kevesebb is)
  • 1 evőkanál liszt

Bevásárlólista

  • 0,5 -0,7 kg cékla
  • 2 dl főzőtejszín

Emlékeztető: vaj, liszt, só, őrölt fehér bors, őrölt gyömbér

Előkészítés

  • A céklákat megtisztítod és közepes méretű kockákra vágod.

Céklapüré készítése

  1. A céklát a 2 dl vízzel egy lábosban puhára főzöd.
  2. Turmixgépben pépesre turmixolod.
    Főtt cékla turmixolása 1

    Főtt cékla turmixolása 1

    Főtt cékla turmixolása 2

    Főtt cékla turmixolása 2

  3. Visszateszed a lábosba.
  4. Felmelegíted és megszórod az 1 evőkanál liszttel.

    Lisztszórás

    Lisztszórás

  5. A lisztet elkevered, a masszát felforralod.
  6. Hozzáadod a tejszínt és a fűszereket.

    Tejszín hozzáadása

    Tejszín hozzáadása

  7. Összekevered és ezzel a cékla püré elkészült. 

    Összekeverés

    Összekeverés 

Elkészítési idő:

  • Előkészítés: 10 perc
  • Főzés: 30 perc
  • Turmixolás: 5 perc
  • Sűrítés, ízesítés, felforralás 5 perc

Összesen: 50 perc

Céklapüré tálalása

Húsétel mellé tálalod.

Cékla püré tálalva 1

Tálalva 1

Cékla püré tálalva 2

Tálalva 2

Cékla krémlevest itt találsz.

 

Étel és képek: Pap Zsuzsa