Besamel mártás vagy egyszerűen csak besamel: a négy fontos alapmártás egyike. Önmagában nem használjuk, ízesítéssel többféle mártás alapja.
Besamel mártás készítése
az eredeti francia leírás szerint, így tanítják a szakácsoknak
Elkészítési idő: 10 perc
Hozzávalók
- 8 dkg finom liszt (8 evőkanál)
- 6 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1 dkg só (2 mokkás kanál)
- 0,5 dkg cayenne bors – 1 mokkás kanál (Kapható: Spár, Tesco, Metro)
Bevásárlólista
- 1 liter tej
- 10 dkg vaj
- cayenne bors
Emlékeztető
liszt, só
Besamel mártás készítése
- Melegítsd fel a tejet.
- Olvaszd fel a vajat egy legalább 1,5 literes lábasban.
Vajas rántás készítés 1
- Tedd hozzá a lisztet, keverd el.
Vajas rántás készítés 2
Vajas rántás készítés 3
- Kevergesd, de ne pirítsd le (lényegében egy világos vajas rántás lesz). Addig keverd csak, amíg kissé elkezd habosodni.
Vajas rántás készítés 4
- A főzőkanálról válts habverőre.
Vajas rántás készítés 5
- Add hozzá a meleg tejet két részletben. Keverd erőteljesen (simára tudod kiverni. Figyelj arra, hogy a sűrűbb rész a lábas sarkaiban meg tud ülni. Ügyej arra, hogy az se maradjon ki.
Felengedés tejjel
- Fűszerezd meg a sóval és cayenne borssal. (A hozzávalókban megadott mennyiségek körülbelüli értékek. Hagyatkozz a saját ízlésedre.
Besamel mártás készen
Besamel mártás felhasználása
A besamel (más néven tejmártást) mártást önálló mártásként nem használják. A belőle készíthető legfontosabb mártások:
- gratin mártás
- sajtmártás
Gratinmártás
Hozzávalók
6 dl besamel mártáshoz:
- 1 vagy 2 tojás sárgája
- 0,5 – 1 dl tejszín
- 2 – 3 dkg vaj
Gratin mártás készítése
besamel mártásból montírozással és legírozással
Montírozás:
- a vajat kis darabokban hozzáadod a még meleg mártáshoz
Legírozás:
- A tojások sárgáját elkevered a tejszínnel.
Tojás sárgája és tejszín
Összekeverve
- Kisebb adagokban hozzá kevered a már kissé kihűlt besamel mártás harmadát.
Besamel mártás hozzákeverése
- Az így elkészült masszát hozzáadod a besamel mártáshoz.
Legírozás: besamelhez keverés
Szükség esetén további sót és cayenne borsot adhatsz hozzá.
Utófűszerezés
Felhasználása: csőben sült karfiol, vagy más, hasonló zöldségek sütés előtti bevonására.
Sajtmártás
Legírozott besamel mártásból készül őrölt fehér bors és reszelt parmezán (esetleg ementáli) sajt hozzáadásával.
Felhasználása: zöldséges ételekhez.
Képek: saját felvételek
Legutóbbi hozzászólások